SOMA: seminarie met Aline Sax

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
SOMA/CEGES
Berichten: 2
Lid geworden op: 09 okt 2012 11:16

SOMA: seminarie met Aline Sax

Bericht door SOMA/CEGES »

Op woensdag 17 oktober heeft het SOMA kersvers doctor in de Geschiedenis Aline Sax te gast. Deze historica én jeugdboekenschrijfster uit het Antwerpse komt een seminarie geven over de motivatie en het wereldbeeld van Vlaamse collaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De naoorlogse beeldvorming over de collaboratie werd steeds gedomineerd door stereotypes als de Vlaamse idealist of de katholieke Oostfrontstrijder die geen ideologische verwantschap hadden met de Duitse bezetter en het nationaalsocialisme. Deze stereotype beeldvorming houdt echter niet langer stand als ze getoetst wordt aan egodocumenten uit de Tweede Wereldoorlog. In Voor Vlaanderen Volk en Führer legt Aline Sax de ziel bloot van de Vlaamse collaborateur. Aan de hand van repressiedossiers, brieven en dagboeken gaat ze na waarom deze mensen collaboreerden, wat hen dreef en in welke ideologie ze deze collaboratie inpasten.

Aline Sax (°1984) promoveerde met dit onderzoek tot doctor in de geschiedenis (UA, 2012). Voor Vlaanderen Volk en Führer verscheen op 17 september bij Manteau. Momenteel is ze verbonden aan het historisch onderzoeksbureau Geheugen Collectief en het Instituut voor Publieksgeschiedenis van de Universiteit Gent.

Het seminarie gaat door in de conferentiezaal van het SOMA, Luchtvaartsquare 29, 1070 Brussel. Aanvang om 14.30u. Inkom is gratis, maar graag vooraf aanmelden via 02/556.92.11 of cegesoma@cegesoma.be.
Gebruikersavatar
one_O_five
Admin
Berichten: 3970
Lid geworden op: 28 mei 2011 14:01
Locatie: Lummen

Re: SOMA: seminarie met Aline Sax

Bericht door one_O_five »

Dat onderwerp interesseert me wel. maar midden in de week naar Brussel ...

Zelf heb ik een intervieuw met een Oostfrontstrijder gemaakt, indien gewenst mag daar gebruik van gemaakt worden.

[youtube][/youtube]
Plaats reactie

Terug naar “Musea, tentoonstellingen, herdenkingen - musées, expos, commémorations”