Defensie en Federale Politie krijgen nieuwe lichte helikopters

Het Belgische leger in de kranten, op TV enz, als onderwerp van het hedendaags leven.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Gebruikersavatar
Exjager
Sponsor 2022-2023
Berichten: 4390
Lid geworden op: 28 mei 2011 18:53
Contacteer:

Defensie en Federale Politie krijgen nieuwe lichte helikopters

Bericht door Exjager »

Vrijdag keurde de ministerraad de aankoop van in totaal 17 Airbus H145M-helikopters goed. Het merendeel van de toestellen, 15 stuks, gaat naar Defensie, waar ze een groot deel van de huidige helikoptervloot zullen vervangen. De twee overige zullen worden gebruikt door de Federale Politie, dat ook de optie heeft om nog drie extra toestellen te bestellen. Voor 2028 moeten de helikopters geleverd zijn.

Meer dan een jaar geleden werd de aankoopprocedure voor de aankoop van nieuwe lichte helikopters voor Defensie en de Federale Politie opgestart. Die stap volgde op een lange aanbestedingsprocedure. De aankoop werd verder opgestart via NSPA, (NATO Support and Procurement Agency), de aankoopcentrale van de NAVO. Dat moest zorgen dat de procedure snel, efficiënt en aan goede voorwaarden kon worden afgehandeld.

Europees defensiekader
Op dat moment was al duidelijk welk toestel de voorkeur had in de categorie ‘lichte helikopters’: de H145M, gebouwd door de Europese vliegtuig- en helikopterfabrikant Airbus, in het Duitse Donauwörth. Die keuze wordt nu opnieuw bevestigd door minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS): We versterken onze Defensie met Europees materiaal in een Europees defensiekader, aangezien onze buurlanden Duitsland en Luxemburg over dezelfde helikopters beschikken, en we dus ook met die partnerlanden samen kunnen werken op vlak van training en het beheer van onze helikoptervloot", zo zegt ze in een persbericht.

In totaal trok Defensie 250,82 miljoen euro uit voor de aankoop, zo staat geschreven in het STAR-plan van Dedonder, dat de investeringen in Defensie tussen nu en 2030 vastlegt. Die aankoop omhelst zowel de vijftien helikopters, wisselstukken en het nodige materieel, de opleiding van de boord- en grondcrew en een ondersteuningscontract van vijf jaar. Via een aparte openbare aanbesteding worden nog twee Mission Trainers gekocht, zodat piloten ook kunnen oefenen zonder de helikopters.

Meer op https://www.hln.be/nieuws/defensie-en-f ... ~a658f3b0/
Iets m.b.t. 2 Jagers te Paard is steeds welkom.
Mijn website,http://www.legerdienst.be
Plaats reactie

Terug naar “Het ABL in het nieuws - l'ABL dans le journal”