Andrée De Jongh

Het dagelijkse leven in België tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Exjager
Sponsor 2022-2023
Berichten: 4403
Lid geworden op: 28 mei 2011 18:53
Contacteer:

Andrée De Jongh

Bericht door Exjager »

Wie was Andrée De Jongh, de Belgische verzetsstrijder waar de BBC een podcast­aflevering aan wijdt? “Haar bijnaam was Petite cyclone, omdat ze altijd in beweging was en niet bang was om risico’s te nemen.”

“Ze had iets over zich, waardoor je meteen het gevoel had dat je veilig was.” Zo herinnert een Britse gevechtspiloot zich Andrée De Jongh. De twee ontmoetten elkaar in een Parijs’ café, in 1942, nadat zijn vliegtuig boven Nederland was neergestort. Het fragment komt uit een interview dat na de Tweede Wereldoorlog door de BBC werd uitgezonden. Nu is het fragment opgevist in de veelgeprezen podcast History’s secret heroes. Daarin vertelt de Britse actrice Helena Bonham Carter, bekend van films als The wings of the dove en de Harry Potter-cyclus, het verhaal van vergeten of onbekende verzetshelden, zoals de Brusselse Andrée De Jongh.

De Jongh – alias Dédée – werd in november 1916 geboren in een Schaarbeeks gezin. Haar vader, Frédéric De Jongh, was schooldirecteur en vocht mee in de Eerste Wereldoorlog. Met die herinneringen voedde hij zijn twee dochters, Andrée en Suzanne, op. “Hij nam zijn dochters en leerlingen vaak mee naar het standbeeld van Gabrielle Petit”, zegt historicus Dany Neudt, oprichter van vzw Helden van het verzet. De Brusselse Petit was een verzetsstrijder uit de Eerste Wereldoorlog, en zou samen met de Britse verpleegster Edith ­Cavell een inspiratiebron worden voor De Jongh.

De Comète
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was De Jongh amper 23 jaar. Ze werkte als commercieel tekenaar in Malmédy, maar keerde na de capitulatie meteen naar Brussel terug. Ze besloot vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis en vertrok naar het Sint-Janshospitaal in Brugge. Daar verzorgde ze gewonde Britse soldaten die naar huis wilden, en zo kiemde het idee om een ontsnappingsroute naar Groot-Brittannië op te zetten. “Als echte patriot kon ze niet leven met het besef dat die soldaten krijgsgevangenen zouden worden”, zegt Fabrice Maerten van Cegesoma, het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij.

Lees meer op https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240409_95589889
Iets m.b.t. 2 Jagers te Paard is steeds welkom.
Mijn website,http://www.legerdienst.be
Gebruikersavatar
Obusje
Sponsor 2022-2023
Berichten: 158
Lid geworden op: 04 mar 2016 14:57
Locatie: Frankrijk

Re: Andrée De Jongh

Bericht door Obusje »

Interessant artikel. Dank voor het delen, Exjager!

Deze dame was mij, eerlijk gezegd, onbekend en daarom nog wat gegoogled om aanvullende informatie over haar te vinden.

Ze heeft inderdaad een indrukwekkende staat van dienst in de weerstand. Door verraad in januari 1943 gearresteerd door de
Duitsers om vervolgens naar verschillende gevangenissen en, aansluitend, concentratiekampen versleept te worden.
Ze heeft gelukkig de oorlog overleefd. Dit in tegenstelling tot haar vader die voor zijn verzetswerk in maart 1944 is gefusilleerd.

Na de oorlog heeft ze een opleiding tot verpleegkundige gevolgd en heeft zich tot haar pensioen in 1981 in verschillende Afrikaanse
landen ingezet voor de zorg voor lepra-patiënten.

Andrée De Jongh is overleden op 13 oktober 2007 en begraven in het familiegraf te Schaarbeek.

Châpeau voor deze dappere en menslievende dame. En goed dat ze niet vergeten wordt.
Vriendelijke groet / Cordialement / Mit freundlichem Gruß
Obusje
Gebruikersavatar
Exjager
Sponsor 2022-2023
Berichten: 4403
Lid geworden op: 28 mei 2011 18:53
Contacteer:

Re: Andrée De Jongh

Bericht door Exjager »

Ook nog nooit van gehoord, daarom wou ik het zeker plaatsen.

Dank voor de aanvulling Obusje.
Iets m.b.t. 2 Jagers te Paard is steeds welkom.
Mijn website,http://www.legerdienst.be
Bram1940
Beheerder
Berichten: 2314
Lid geworden op: 29 mei 2011 13:25

Re: Andrée De Jongh

Bericht door Bram1940 »

Andrée de Jongh werkte samen met dokter Albert Guérisse alias "Pat O'Leary". Beiden waren zeer markante figuren en fungeerden binnen de ontsnappingslijn Comète. In mei 1940 diende Guérisse bij het 1e Lansiers.
Plaats reactie

Terug naar “België bezet - 1940-1945 - la Belgique occupée”