Arrestaties
Op 10 mei 1940 begon voor ons land de Tweede Wereldoorlog. De overheid liet meteen een aantal mensen interneren, die ze op proscriptielijsten als staatsgevaarlijk genoteerd had. Van alle politieke arrestanten die zonder enige verantwoording in de stadsgevangenis van het Pandreitje werden opgesloten, werden er 78 op 15 mei 1940 op transport gezet naar Duinkerke, Béthune en verder naar Abbeville, waar ze op 19 mei aan Franse militairen overgedragen werden. De Fransen wisten niet beter dan dat het om collaborateurs ging, leden van een vijfde colonne die de Duitsers bij hun militaire inval ondersteunden. De Fransen sloten de gevangenen op in de kelder van de muziekkiosk in Abbeville.
Op 20 mei 1940 stond het Duitse leger op het punt Abbeville in te nemen. Enkele militairen wilden verhinderen dat de gevangenen door de Duitsers bevrijd werden. In groepjes van vier haalden ze de arrestanten uit de kelder en schoten hen dood. De executies gingen door tot de Franse luitenant Leclabart tussenbeide kwam en een einde maakte aan het bloedbad. De moordpartij in Abbeville kostte uiteindelijk het leven aan 21 mensen.
Vier Brugse slachtoffers
Onder de 21 slachtoffers waren er vier Bruggelingen:
Louis Caestecker werd geboren in Brugge op 21 juli 1912. De jonge loodgieter was niet politiek actief, maar had een vriend die communist was. Louis werd ervan verdacht ook sympathie te hebben voor de Sovjetunie -in die dagen een bondgenoot van nazi-Duitsland. Dat bracht Louis op de proscriptielijst. De politie kwam hem op 10 mei arresteren, maar hij was niet thuis. Op aanraden van zijn moeder, ging Louis zich later op die dag zelf aangeven: hij had immers helemaal niets te verbergen. Hij werd opgesloten en samen met 77 anderen naar Frankrijk gedeporteerd, om er in Abbeville doodgeschoten te worden.
Maria Ceuterick werd geboren in Gent op 6 augustus 1879. Haar dochter was gehuwd met de Nederlandse architect Ernst Warris, die als protestantse Nederlander in het katholieke Brugge weinig sympathie verwierf. Op 10 mei was Ernst Warris in Rotterdam op ziekenbezoek bij zijn moeder. Zijn gezin - schoonmoeder, vrouw en dochter - bleef in Brugge achter. Toen de politie Ernst Warris kwam arresteren, vonden ze hem niet thuis. Ze pakten dan maar de drie vrouwen op en zette hen gevangen, eerst in het politiecommissariaat in de Hoogstraat en dan in het Pandreitje. Ook zij werden enkele dagen later op transport gezet naar Abbeville. Moeder en dochter ontsnapten aan de dood, maar Maria Ceuterick werd uit de kelder gesleept, met bajonetsteken neergestoken en met geweerkolven de schedel ingeslagen. Ze was 60 jaar.
Jan Ryckoort werd geboren te Harelbeke op 1 september 1889. Hij was gehuwd en vader van twee kinderen. Deze kunstschilder fungeerde als privésecretaris van Joris van Severen. Hij werd samen met van Severen op transport gezet naar Abbeville. Als hij er van Severen volgt om met de Franse militairen te onderhandelen, wordt hij samen met hem doodgeschoten.
Joris van Severen werd geboren in Wakken op 19 juli 1894 en was één van de leiders van de Frontbeweging tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij werd na de oorlog volksvertegenwoordiger voor de Frontpartij, maar keerde de parlementaire democratie de rug toe en stichtte in 1931 het Verdinaso (Verbond van Dietse Nationaal-Solidaristen), een politieke beweging die een Nieuwe Orde voorstond. Toch gaf Joris van Severen aan dat hij met zijn Verdinaso de koning en het land in het verzet tegen de Duitsers zou volgen. Binnen de schoot van de regering Pierlot bestond daarom onenigheid of Van Severen wel geïnterneerd moest worden, maar voordat iemand tussenbeide kon komen was het konvooi al op weg naar Abbeville. Daar probeerde hij samen met zijn secretaris Jan Ryckoort op de Franse militairen in te praten en hen te overtuigen van de onschuld van de gevangenen, maar dat mocht niet baten: beiden werden standrechtelijk geëxecuteerd.
Meer op : https://abbevillecomite.be/
Brugge
Brugge
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Iets m.b.t. 2 Jagers te Paard is steeds welkom.
Mijn website,http://www.legerdienst.be
Mijn website,http://www.legerdienst.be
Re: Brugge
Lees ook op : https://www.informativa.be/files/files/ ... g_2022.pdf
Iets m.b.t. 2 Jagers te Paard is steeds welkom.
Mijn website,http://www.legerdienst.be
Mijn website,http://www.legerdienst.be
Re:
De kelder van de muziekkiosk waar de gevangenen voor hun executie waren opgesloten. Foto uit 2015.
Joris van Severen:
Joris van Severen:
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Vriendelijke groet / Cordialement / Mit freundlichem Gruß
Obusje
Obusje
Re: Brugge
Als ik mij goed herinner, is er een tiental jaar geleden een tentoonstelling geweest in de universiteitsbibliotheek van Leuven waarbij de politieke doelstellingen van Van Severen uitgebreid aan bod kwamen. Ook daar was de conclusie dat hij vaderlandslievend was.
Groeten,
Bram
Groeten,
Bram