Loerdienst (8/2RDTCA), 10 mei 1940

De periode waarin de "echte" Belgische militair zich profileerde met casque Adrian en flochemuts (kwartiermuts)

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Bram1940
Beheerder
Berichten: 1997
Lid geworden op: 29 mei 2011 13:25

Loerdienst (8/2RDTCA), 10 mei 1940

Bericht door Bram1940 » 22 mei 2022 16:27

Beste allen,

Het leven op ons forum gaat op en neer. Ik heb de overtuiging dat er nog heel wat vragen bestaan over de uniformen en de uitrustingsstukken van het Belgisch leger, zie het nu van de gekleurde periode, van de periode 1915 - 1918, van het interbellum, de mobilisatie en WO2 tot en met het hedendaagse materiaal.

Momenteel boksen de fora wat op tegen de facebookgroepen. Nochtans ben ik ervan overtuigd dat ons forum heel wat meer te bieden heeft dan een FB-groep (zonder afbreuk te willen doen aan de inspanningen van de beheerders of de leden van deze groepen). Een euvel, waaraan we maar weinig kunnen verhelpen, is het plaatsen van foto's in beperkte grootte. Ieder forum heeft haar beperkingen, ook al omdat niet iedereen een ongelimiteerd abonnement heeft waardoor het downloaden van grote foto's al snel kan leiden tot het overschrijden van de datalimiet (zo heb ik mij laten vertellen).

Soit, mijn inziens is het herwerken van een foto een kleine moeite in het geheel van het verhaal dat men wil brengen.

Ik tracht de spits af te bijten van wat ik hoop dat het een stortvloed aan nieuwe en leuke posts mag inluiden. De verzamelaars van naoorlogs materiaal zijn al goed op dreef. Toon jullie materiaal en stel jullie vragen. We kunnen er alleen maar iets van opsteken.

Goetsenhoven, 10 mei 1940

Tussen 0u15 en 1u55 komt het algemeen alarm toe en maken de eenheden in Goetsenhoven zich klaar om hun toegewezen hulpvliegvliegveld te vervoegen. 5/III/1Aé (Zwaluw) met 10 Fairey Fox IIIc en 1 Morane Saulnier 236 kan tijdig Jeneffe (Vliegveld Nr 17) bereiken. 3/II/1Aé (Hulstblad) met 12 Fairey Fox II en IIIc vertrekt tussen 4u10 en 4u55 naar Glabbeek (Vliegveld Nr 16). 7/IV/1Aé (Mefisto) met 9 Fairey Fox VIc en 1 Morane Saulnier 236 vertrekt richting Lonzée (Vliegveld Nr 18). Enkele minuten nadat de laatste Fox is opgestegen valt de Luftwaffe het vliegveld aan. Het ging om Dornier Do 77 bommenwerpers van Kampf Geschwader KG 77. Bij de achterhoede van het 3de Smaldeel vallen enkele doden en gekwetsten te betreuren. Het 4e Smaldeel van de Vliegschool (4 Koolhoven FK56 en 8 Fox) krijgt de volle laag en wordt volledig verwoest. Zij zouden niet verwittigd geweest zijn van het algemeen alarm. Rond 5 uur volgen drie aanvalsgolven van KG 77 mekaar op. Het materiaal, de vliegtuigen en de manschappen van de vliegschool bevonden zich nog op het vliegplein of in de gebouwen. De vliegtuigen worden op de grond vernield. De hangaars staan in brand.

De Loerdienst

Naast de luchtdoelartillerie was het 2de Regiment DTCA (Défense Terreste Contre Aéronefs) eveneens administratief verantwoordelijk voor de zogenaamde loerdienst. Deze operationeel onafhankelijke organisatie bemande in elke provincie een Centrum voor Inlichtingen en Alarmering en een twintigtal Loerposten. Deze observatieposten werden elk bemand door vijftal militairen van de territoriale troepen die in de buurt van de loerpost wonen, aangevuld met drie gespecialiseerde loerders van de DTCA, volgens een beurtrol. Hun taak bestond er in vijandelijke vliegtuigen waar te nemen en, gebruik makend van het burgertelefoonnet, deze inlichtingen door te spelen aan het provinciale inlichtingencentrum. De loerdienst en de luchtafweer werden kort na middernacht in staat van alarm geplaatst. De loerdienst ging onmiddellijk over tot het oproepen van al het ontbrekende personeel voor zijn 165 loerposten en de 9 provinciale centra. De loerpost beschikte niet over eigen vervoermiddelen. De loerpost te Goetsenhoven werd vernield bij de Duitse aanval op dit vliegveld.

Wachtmeester milicien 1921 Armand DEWOLF (°08/08/1901, Opheylissem, 176/7180) had zijn opleiding gekregen als milicien bij het 3de Genie. In 1940 diende hij als postcommandant bij de 8e Batterij 2RDCTA (Loerdienst). Dewolf werd zwaar gewond overgebracht naar het Tiense Gasthuis en bezweek er nog dezelfde dag aan de opgelopen verwondingen. Dewolf was gehuwd met Marie-Julia HUP.

Soldaat milicien 1932 Léon Adolphe Ghislain JACQUEMIN (°11/07/1912, Orp-le-Grand, 223/6245) van het 2RDTCA stierf in het Tiense Sint-Jansziekenhuis aan de gevolgen van de opgelopen verwondingen bij het bombardement op Goetsenhoven. Jacquemin diende bij de 8e Batterij 2RDCTA (Loerdienst of Guetteurs). Hij was gehuwd met Anastasie-Anna SAUSOIT.

Soldaat milicien 1920 Charles POLLEUNIS (°30/06/1900, Goetsenhoven, 172/6751) diende bij de 8e Batterij 2RDCTA (Loerdienst). Hij werd zwaar gewond overgebracht naar het Tiense Gasthuis en bezweek er nog dezelfde dag aan de opgelopen verwondingen. Hij was gehuwd met Marcelle Foriers en woonde in Goetsenhoven.

Naamloos5.jpg
Naamloos2.jpg

De wachtmeester, chef van de plaatselijke eenheid

Naamloos.jpg
Naamloos3.jpg
Naamloos4.jpg

De chef samen met één van de specialisten.

Om hun werk te doen hadden zij de beschikking over enkele verrekijkers en enkele veldtelefoons en/of zendposten. Zoals hierboven geschetst, hebben de loerders in Goetsenhoven het al op dag 1 van de veldtocht zwaar te verduren gekregen.

Groeten,
Bram
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Plaats reactie

Terug naar “1915-1940, de “echte” Belgische Piot - le "vrai" Piot belge”