Belgische gemeenten herdenken terugtrekking WO I

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Belgische gemeenten herdenken terugtrekking WO I

Bericht door Paddy » 02 nov 2013 11:04

Belgische gemeenten herdenken terugtrekking WO I

Diksmuide, Zonnebeke, Komen en Bergen slaan de handen in elkaar om de terugtrekking van het Belgische en Britse leger aan het begin van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Het project dat de naam 'Via Dolorosa' of 'Weg van het Lijden' meekreeg, werd vandaag voorgesteld in het Waalse Komen.

Op 4 augustus 1914 trok het Duitse leger het Luikse dorp Gemmenich binnen. Het was het begin van de Belgische overrompeling die pas op 11 november 1914, exact vier jaar voor de Wapenstilstand, een halt werd toegeroepen in Diksmuide en Nieuwpoort.

De Vlaamse gemeenten Diksmuide en Zonnebeke en de Waalse gemeenten Bergen en Komen willen die eerste oorlogsmaanden herdenken. "Eerder toevallig ontdekten we dat we alle vier bezig waren om iets te doen rond de terugtrekking. Al snel kwam een samenwerking tot stand", zegt secretaris van de IJzertoren Dirk Demeurie.

De lokale toets
In elke gemeente zal een tentoonstelling worden neergeplant op de belangrijkste site. Er volgen ook vier plechtigheden en herinneringsconcerten, maar de samenwerking wordt vooral vertaald in een mobiele tentoonstelling die zal lopen langs de Vlaamse en Waalse terugtrekkingsroute.

"We hebben tachtig steden en gemeenten objectief geselecteerd op basis van burgerslachtoffers en erkende veldslagen. Zij kunnen zich allen engageren om mee te werken. We zullen een bus ontmantelen, de tentoonstelling over de terugtrekking installeren en langsgaan in de participerende gemeenten. Die kunnen een eigen lokale toets geven aan de tentoonstelling", zegt Demeurie.

De eerste stopplaats is Gemmenich op 4 augustus 2014. De bus komt op 11 november in Diksmuide aan. "Als alle steden en gemeenten meedoen, gaan we dus 80 dagen onderweg zijn." Aan de IJzertoren zal de Via Dolorosa ook uitgebeeld worden met 80 herdenkingsstenen tussen de Vredespoort en de IJzertoren. "De vier initiatiefnemers zullen hun steen op 11 november als laatste inmetselen", besluit Demeurie.

Bron,http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland ... WO-I.dhtml
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

tim s
Berichten: 107
Lid geworden op: 20 jul 2011 20:41
Locatie: Bornem

Re: Belgische gemeenten herdenken terugtrekking WO I

Bericht door tim s » 03 nov 2013 12:25

Niet ver van de oude grenspaal van Moresnet, op het Drielandenpunt, staat er een gedenkteken van deze Via Dolorosa. Vorig jaar een foto van genomen, maar vind hem ondertussen al niet meer... :oops:

Grt
Tim
Fear knocked at the door
Faith opened it
And there was no one there

Plaats reactie

Terug naar “ABL en de herdenking 2014-2018 et sa commémoration”