Digitale ontsluiting oorlogserfgoed op Collectiedag WOI

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Digitale ontsluiting oorlogserfgoed op Collectiedag WOI

Bericht door Paddy » 20 mei 2013 08:06

Digitale ontsluiting oorlogserfgoed op Collectiedag WOI in Aarschot

Op woensdag 22 mei vindt van 13 tot 21.30 uur de Collectiedag WOI plaats. Mensen die voorwerpen, foto’s, brieven of andere herinneringen hebben aan de Eerste Wereldoorlog kunnen hiermee terecht in het CC Gasthuis in Aarschot. De bedoeling is om verborgen erfgoed uit de Eerste Wereldoorlog te verzamelen en digitaal te ontsluiten voor het nageslacht. Er volgen nog collectiedagen in heel Vlaanderen.

‘Als men aan de Eerste Wereldoorlog denkt, denkt men meestal aan de gevechten aan de IJzer. Maar er is ook in Vlaams-Brabant stevig strijd geleverd’, weet Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur. Er waren de veldslagen aan de Gete en de Dijle, en ook de Duitse represailles in Leuven, Aarschot en Zemst. Bovendien beïnvloedde de oorlog op ingrijpende wijze de maatschappij in heel de provincie met een zware impact op nagenoeg elk aspect van het dagelijkse leven.

In het kader van het online archief Europeana 1914-18 worden op verschillende plaatsen in Europa, speciaal voor de herdenking van deze oorlog, collectiedagen georganiseerd. Bedoeling is om zoveel mogelijk erfgoed over WO I te registreren in deze centrale Europese databank en zo alle verhalen uit Europa met elkaar te verbinden. De provincie Vlaams-Brabant organiseert haar provinciale collectiedag op woensdag 22 mei in Aarschot, in samenwerking met de stad Aarschot, het Stedelijk Museum van Aarschot en de Hertogelijke Aarschotse kring voor Heemkunde.

‘Op de Collectiedag WO I wordt het materiaal ter plaatse gedigitaliseerd via scanners en door fotografen. Een team van medewerkers noteert de bijbehorende verhalen en anekdotes. Specialisten militair erfgoed helpen met het interpreteren van de voorwerpen en de foto’s. Erfgoedexperten geven gratis advies over de goede bewaring van het materiaal. Afhankelijk van het aantal deelnemers en de hoeveelheid voorwerpen, kan het digitaliseren enige tijd in beslag nemen. De deelnemers kunnen in afwachting een gratis bezoekje brengen aan het Stedelijk museum Aarschot. Men krijgt zijn materiaal na afloop mee terug naar huis’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

Na de Collectiedag WO I worden alle gegevens publiek ontsloten. De verzamelde informatie wordt getoond op erfgoedplusbe,http://erfgoedplus.be Nadien zal de informatie ook gepubliceerd worden op de Europeana website,http://www.europeana1914-1918.eu/nl Op deze site vindt u ook meer info over de collectiedagen en het project ‘Europeana1914-1918′.

Meer collectiedagen volgen op deze in Aarschot

Geel/Mol, zaterdag 8 juni 2013
Turnhout,zaterdag 7 september 2013
Lier/Herentals, herfst 2013
Dendermonde, zaterdag 18 mei 2013
Ename (Oudenaarde), zondag 10 november 2013
Brugge, zondag 10 november 2013
Bornem/Hingene, zondag 2 maart 2014
Mechelen, voorjaar 2014

bron,http://www.archeonet.be/?p=30558#more-30558
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: Digitale ontsluiting oorlogserfgoed op Collectiedag WOI

Bericht door Paddy » 23 mei 2013 08:40

Enkele data uit de buurt van Dendermonde:

Kom dan naar onze Scansessies
WOI en draag bij tot dit uniek project!

Heb je foto’s, brieven, ansichtkaarten, souvenirs of andere objecten uit de Eerste Wereldoorlog? Laat ze dan inscannen! De erfgoedcel zal in elke gemeente van het Land van Dendermonde langskomen met een scanner. We digitaliseren je materiaal onmiddellijk zodat je je kostbare herinneringen meteen weer mee naar huis kan nemen. Het verzamelde materiaal helpt ons een beter beeld te krijgen van de impact van de Grote Oorlog op onze streek en zal gebruikt worden voor educatieve doelstellingen.Praktisch: in de Bibliotheek van je gemeente, telkens van 15–20u, tenzij anders vermeld

Zele: donderdag 23/5 (opgelet: sluiting van de bib al om 19u)

Wetteren: dinsdag 28/5

Berlare: donderdag 30/5

Wichelen: dinsdag 4/6 (opgelet: de scansessie zal doorgaan in het Sociaal Huis, Oud Dorp 2)

Bron,http://www.egclandvandendermonde.be/ite ... 29&lang=NL
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Plaats reactie

Terug naar “ABL en de herdenking 2014-2018 et sa commémoration”