‘WO I-herdenking is geen Vlaamse Kermis'

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

‘WO I-herdenking is geen Vlaamse Kermis'

Bericht door Paddy » 10 mar 2013 11:42

Coördinator van plechtigheden verzet zich tegen bieren en kazen om einde van oorlog te herdenken
‘WO I-herdenking is geen Vlaamse Kermis'

zondag 10 maart 2013, 03u00
Auteur: Kim Clemens en Simon Andries

Een herdenkingsbier of een gelegenheids- praline om de honderdste verjaardag van ‘de Groote Oorlog' luister bij te zetten. Paul Breyne, ex-gouverneur van West-Vlaanderen en federaal coördinator van de plechtigheden, gruwelt van het idee. ‘Laat ons de herdenking sereen houden. Ik kreeg al klachten uit het buitenland over te commerciële initiatieven.'

2,5 miljoen bezoekers verwacht de Westhoek tussen 2014 en 2018. Allemaal mensen die de Eerste Wereldoorlog willen herdenken, maar tegelijk ook toeristen. ‘Ik begrijp dat je de nodige voorbereiding moet treffen voor logies en vervoer. Maar benader deze mensen niet te commercieel. De nadruk mag niet op de toeristische opportuniteiten liggen', zegt Paul Breyne. Geen ongegronde vrees.

De commissaris-generaal van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog kreeg al enkele kwade telefoons uit Nieuw-Zeeland. ‘Men had er een document onder ogen gekregen waarin men vanuit ons land sprak over het commercieel belang van de herdenking. Daar hebben ze heel sterk op gereageerd. Ze kregen de indruk dat ze hier werden beschouwd als toeristische melkkoeien, die zo veel mogelijk moeten opbrengen. Een gebrek aan respect. Terwijl we niet mogen vergeten dat één op de tien inwoners van Nieuw-Zeeland aan ons front is gesneuveld. Er zijn meer Nieuw-Zeelandse slachtoffers gevallen dan Belgische.'

Sereen en waardig

'Ik begrijp dat er ook economische belangen spelen, maar men mag de essentie niet uit het oog verliezen. De waardigheid mag niet ten onder gaan. Ik hoorde dat iemand plannen had voor een 14-18-bier en een 14-18-kaas. Dat is een stap te ver.'

bron,http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... 9_00498239
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Yente
Sponsor
Berichten: 1646
Lid geworden op: 29 mei 2011 12:48
Locatie: Schrenkelsgat

Re: ‘WO I-herdenking is geen Vlaamse Kermis'

Bericht door Yente » 10 mar 2013 12:34

Zeer juist! Laten we het vooral houden op het herdenken van de jongens zelf!
Mvg Yente
Gezocht: WO1/WO2 militaria van Duffel en Sint Katelijne Waver

Gebruikersavatar
RSMCI
Berichten: 210
Lid geworden op: 30 mei 2011 04:33
Locatie: BEERSE
Contacteer:

Re: ‘WO I-herdenking is geen Vlaamse Kermis'

Bericht door RSMCI » 10 mar 2013 18:46

Inderdaad.
Laten we deze "Groote Oorlog" herdenken in alle sereniteit en er geen banaal gecomercialiseerd evenement vn maken.
Er is genoeg leed geleden, langs beide zijden en zowel tijdens als na de oorlog.
Ook de WOII hoort gezien te worden on deze context, al is de aanleiding volledig verschoillend geweest, de gevolgen waren evn erg.
Laat ons sereen blijven er er geen "farce" van maken aub.

W.
RES NON VERBA

Gebruikersavatar
canadian2nd
Sponsor
Berichten: 1669
Lid geworden op: 21 jun 2011 14:07
Locatie: Bachten de Kupe

Re: ‘WO I-herdenking is geen Vlaamse Kermis'

Bericht door canadian2nd » 11 mar 2013 11:23

Daar moet ik nu eens goed en hard om lachen zè ! De "Commissaris-Generaal" kreeg zelf zijn "postje" omdat hij geen afscheid kon nemen van van het "openbare leven" ! Hij was jaren lang gouverneur van West-Vlaanderen en "profiteerde" van zoveel als mogelijk. Hij was aanwezig op IEDERE receptie en op IEDER feestje : als er maar gegeten en gedronken kon worden ! Hij "moest" met pensioen maar "kon" geen afschreid nemen van dit leventje, en men vond dan maar de job van "commissaris generaal voor de herdenkingen rond de 1e wereldoorlog" uit. Zo kan Dhr. Breyne blijven vergaderen : boire et manger - en wordt hij er nog riant voor vergoed ! Van plat profitariaat gesproken.
Eventjes duidelijk nu : tijdens de periode 2014-2018 zullen inderdaad miljoenen bezoekers afzakken naar de Westhoek. Al die mensen zullen moeten eten, drinken en slapen. Iedere rechtgeaarde "commercant" is nu reeds zijn voorbereidingen aan het treffen om al die bezoekers een "waardig" verblijf aan te bieden met zoveel mogelijk "service". Daar heeft platte commercie niets mee te maken. Al eens naar Lourdes geweest ?! Degoutant hoe de plaatselijke commercie alles en nog wat verkoopt of aan de man wil brengen "in naam van het geloof". Dàt is pas platte commerce!
Onmiddellijk na het einde van de groote oorlog werd de streek overspoeld door "toeristen" die op zoek waren naar hun gevallen of vermiste geliefden. Toen al werd daarop door de plaatselijke commercanten ingespeeld en men bood toen al tal van zaken aan. Dergelijke zaken zijn uiteraard niet te vermijden.
Langs de andere kant moet men ook weten dat ons kleine landje en vooral "de Westhoek" zich hier t.o.v. de rest van de wereld, langs haar beste kant kan laten zien en al deze "bezoekers" een kwaliteitsvol en onvergetelijk verblijf moet aanbieden. Het getuigt als een vorm van respect voor de nabestaanden van al die jongens, om hen met de nodige zorgen en in de beste omstandigheden te ontvangen. Gastvrijheid is een schone deugd !
Het zal ook wel niet te vermijden zijn dat bepaalde individuën zullen trachten winst te slaan uit al deze gebeurtenissen. Anderszijds moet men ook weten dat een groot aantal van deze "toeristen" een "souvenirtje" zal willen meenemen nu ze aan dit "once in a lifetime" zullen participeren. Er zullen genoeg slimmeriken van alles "uitvinden" vrees ik.
Laat alles maar over ons heenkomen en laten we inderdaad in de eerste plaats denken aan al die jongens die "in naam van de vrijheid" hier achter gebleven zijn. De rest komt vanzelf ....
Ik denk niet dat Paul Breyne zal weigeren "uit sereniteit" om deel te nemen aan al deze evenementen en herdenkingen, gepaard gaande uiteraard met de gepaste recepties en overvloedige maaltijden.... maar ja .... 't zit in 't beestje zeker ?
Beste groeten.
canadian
(sorry, ik ben nu echt een beetje stout geweest, maar ik kon het niet laten - ik ken de situatie goed genoeg ...)
In memoriam mijn opa Gerard : Soldaat 4 Li 1932-33 / 18d veldtocht (23 Li) / KG gemaakt bij Gent / Eind 1944 : vrijwilliger bij 1005e Tpt Coy / Gesneuveld voor België t.g.v. V2 inslag te Hove op 31-1-1945. I will always remember him ....

Plaats reactie

Terug naar “ABL en de herdenking 2014-2018 et sa commémoration”