Regering herdenkt WO I met drie eigen plechtigheden

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Regering herdenkt WO I met drie eigen plechtigheden

Bericht door Paddy » 07 dec 2012 16:54

Regering herdenkt WO I met drie eigen plechtigheden

vrijdag 07 december 2012, 15u16
Bron: Belga
Auteur: jvtTijdens de periode 2014-2018 zal de regering drie nationale herdenkingsplechtigheden met ‘internationale uitstraling' organiseren naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog.

Daarnaast zal de federale regering deelnemen aan vier grote plechtigheden in verband met de Groote Oorlog.

Een eerste plechtigheid die de regering zelf organiseert, vindt plaats op 4 augustus 2014. Dan wordt honderdste verjaardag herdacht van de invasie van België door Duitsland en de schending van de Belgische neutraliteit. Thema van de ceremonie is ‘de weerstand tegen de invasie'.

Onder het thema ‘de weigering van de onderwerping en het onder water zetten van de IJzervlakte en een eerbetoon aan Koning Soldaat' staat op 28 oktober 2014 in Ieper en Nieuwpoort de honderdste verjaardag geprogrammeerd van de slag bij Ieper.

Op 11 november 2018 tot slot vindt de herdenking van de honderdste verjaardag van de ondertekening van de wapenstilstand plaats. Dat gebeurt met als thema ‘het einde van de oorlog en de terugkeer naar de vrede en de heropbouw'.

Een eerste plechtigheid waaraan de federale overheid deelneemt, houdt verband met de deelname van het Verenigd Koninkrijk aan de oorlog als reactie op de schending van de Belgische neutraliteit. De Britse regering besliste dat eveneens op 4 augustus 2014 te herdenken met plechtigheden op Brits grondgebied en in Bergen, op de plaats waar de eerste Britse soldaat is gesneuveld.

Daarnaast vindt tussen 22 april en 28 mei 2015 een plechtigheid plaats rond de tweede slag bij Ieper, ter herdenking van het eerste gebruik van gasaanvallen. Tussen 2015 en 2016 vinden in het Brussels gewest evenementen plaats om het dagelijkse leven, de verzetsdaden en de rol van koning Albert I en koningin Elisabeth tijdens de bezetting in de kijker te zetten. De bloedige Slag bij Passchendaele, waar een half miljoen doden vielen, wordt herdacht tussen 31 juli en 6 november 2017.

De herdenkingsplechtigheden worden georganiseerd door het Comité dat wordt voorgezeten door Paul Breyne, commissaris-generaal van de Herdenking van de Eerste Wereldoorlog, en adjunct-commissaris-generaal Jean-Arthur Regibeau.

bron,http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... um=twitter
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Plaats reactie

Terug naar “ABL en de herdenking 2014-2018 et sa commémoration”