Pagina 1 van 1

Oostendenaar wil beelden terug op 'Tettenbrug'

Geplaatst: 11 mar 2012 09:13
door Paddy
Oostendenaar wil beelden terug op 'Tettenbrug'
Engelen door Duitsers meegenomen tijdens WO I

dinsdag 06 maart 2012, 03u00
Auteur: (vln)

OOSTENDE - Naar aanleiding van de naderende herdenking van de Eerste Wereldoorlog doet Bert Gunst een oproep om de Oostendse DeSmetdeNaeyerbrug opnieuw in ere te herstellen. Hij wil de imposante vrouwenbeelden terug die de brug sierden en haar de bijnaam van 'Tettenbrug' gaven.
'Het zwaartepunt van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog mag dan in de Westhoek liggen, maar volgens mij kan ook Oostende er een rol in spelen.' De 34-jarige Bert Gunst uit Nieuwpoort heeft iets met de eerste wereldbrand. Onlangs nog hield hij samen met medestander Kristof Jacobs een actie voor een beter onderhoud en herstel van oorlogsrelicten door een verloederd beeld in Nieuwpoort zelf onder handen te nemen. Nu ijvert de man, die ook themawandelingen organiseert, voor het opnieuw in ere herstellen van een bekend stuk erfgoed in de Stad aan Zee.

'Iedere rechtgeaarde Oostendenaar kent de in het begin van de twintigste eeuw gebouwde De Smet de Naeyerbrug als de Tettenbrug, glimlacht Gunst. 'Niet iedereen weet evenwel dat die bijnaam afkomstig is van de vier grote bronzen engelenbeelden, met inderdaad grote borsten, die destijds de pilaren op de brug sierden. Ze waren van de hand van beeldhouwer Julien Dillens. De beelden werden jammer genoeg in de Eerste Wereldoorlog door de bezetter meegenomen en zijn nooit meer teruggezien. Ze werden waarschijnlijk versmolten tot wapentuig.'

'Veel is er in Oostende niet meer bewaard gebleven. De bekendste relicten zijn onder meer de overblijfselen van de HMSVindictive, de batterij Aachen in domein Raversijde en enkele bunkers. De DeSmetdeNaeyerbrug is een beschermd monument. Het zou mooi zijn om dat stukje onvervalste Oostendse overlevering in haar oude glorie te herstellen in het vooruitzicht van de herdenkingen. Mijn voorstel, waarvoor ik trouwens een concept heb uitgewerkt, is om waarheidsgetrouwe replica's van de beelden te plaatsen. Dat hoeft echt niet in dure materialen te zijn', besluit Bert Gunst, die nu het Oostende stadsbestuur voor zijn voorstel wil warm maken.

[link2]Bron,http://www.standaard.be/artikel/detail. ... d=2C3N2IDS[/link2]