Van drones met raketten tot ultramoderne gevechtstanks en meer militairen: zo moet het Belgisch leger er in 2030 uitzien

Het Belgische leger in de kranten, op TV enz, als onderwerp van het hedendaags leven.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Exjager
Sponsor 2022-2023
Berichten: 4379
Lid geworden op: 28 mei 2011 18:53
Contacteer:

Van drones met raketten tot ultramoderne gevechtstanks en meer militairen: zo moet het Belgisch leger er in 2030 uitzien

Bericht door Exjager »

Meer militairen en meer geld voor nieuw hoogtechnologisch materiaal: daarmee moet het Belgisch leger tegen 2030 weer betrouwbaar gemaakt worden. Dat stellen tien onafhankelijke academici in een doorlichting die ze in opdracht van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) hebben gemaakt. Wat er op het verlanglijstje staat? Een gevechtstank, drones met raketten, luchtafweergeschut en andere hoogtechnologische snufjes.

De tien experts hebben het afgelopen halfjaar de uitdagingen voor het Belgisch leger in kaart gebracht. Dat heeft geleid tot een Strategische Visie: een rapport van zestig pagina’s met aanbevelingen over hoe dat leger er in 2030 moet uitzien. Deze krant kon het document inkijken en lijst de opvallendste voorstellen op.

Meer militairen

Een van de vorige regeringen bepaalde dat een leger van 25.000 mensen volstaat om aan alle opdrachten te kunnen voldoen. Maar dat is onvoldoende, oordelen de deskundigen.

“België kan zijn slagkracht en zijn troepenaantal niet nog verder inkrimpen – het is al zeer gespecialiseerd en te veel ingekrompen”, schrijven ze in hun rapport. “De tijd is gekomen om het bereik en de aantallen uit te breiden, in het licht van de behoeften van nationale paraatheid, collectieve verdediging en collectieve veiligheid.”

Dus: er zijn meer militairen (en burgerpersoneel) nodig. Maar hoeveel meer wordt niet verduidelijkt.

Gevechtstank

Ondanks belangrijke aankopen in het recente verleden zijn er nog steeds aanzienlijke tekortkomingen, lezen we. “Onze betrouwbaarheid en reputatie als betrouwbare partner hangen hiervan af. Onze bondgenoten (andere landen, red.) kunnen het gebrek aan investeringen gebruiken als pressiemiddel, wat ons land kan treffen, ook sociaaleconomisch.”

De meeste tekortkomingen zitten in de landcomponent (vroeger “landmacht” genoemd), aldus de academici. “De NAVO-partners van België verwachten van ons land één volledig operationele gemotoriseerde brigade die gevechtsklaar, duurzaam en inzetbaar is. Hieraan wordt niet voldaan.”

Ons leger nam enkele jaren geleden afscheid van zijn (Leopard-)tanks. Als alternatief daarvoor moet “een mogelijke Belgische betrokkenheid” worden overwogen bij het toekomstige Frans-Duitse Main Ground Combat System, suggereren de experts. Het gaat om een ultramoderne gevechtstank en wordt beschouwd als Europees wapensysteem van de toekomst. Het voorstel is dat België met een ander land ook zo’n gevechtstank aankoopt.

Langeafstands- en kruisraketten

Ons land bestelde al 34 F-35-gevechtsvliegtuigen, zeven Airbus A400M’s (militair transportvliegtuig, red.) en één Airbus A330 MRTT14 (tank- en transportvliegtuig, red.).

“Maar die aankopen dekken de behoeften slechts gedeeltelijk”, staat in het rapport. Wat extra nodig is: drones, langeafstandsluchtraketten en kruisraketten.

Ons land kocht ook vier drones van het type MQ-9B: onbemande toestellen die wapens aan boord kunnen hebben. Volgens de experts moeten ze “het vermogen verwerven om tijdsgevoelige doelen aan te vallen door ze te bewapenen”. In mensentaal: ze moeten kunnen bombarderen.

Luchtafweergeschut

Ons land beschikt niet over luchtafweermiddelen op de grond om ons te beschermen tegen raketaanvallen, schrijven de specialisten. Mogelijke doelwitten zijn regeringsgebouwen en hoofdkwartieren van de EU en de NAVO. De aankoop van een antiraketsysteem vinden ze daarom noodzakelijk.

Verticaal opstijgend vliegtuig

Ze hebben 150 miljoen euro gekost, maar na zes jaar vliegen moesten de vier NH90-helikopters van Defensie aan de grond blijven wegens te duur en moeilijk in onderhoud. Maar daardoor zijn de Special Forces niet meer vlot en flexibel inzetbaar.

“Onmisbaar” voor onze elite-eenheid volgens de experts zijn de aankoop van een rotarywing (een vliegtuig met roterende vleugels, nvdr.) en een VSTOL. Dat laatste staat voor Vertical or Short Take-off and Landing: een vliegtuig dat verticaal of op korte afstanden kan opstijgen en landen.

Fregatten en mijnenvegers

België beschikt niet over de “nodige platforms om een permanente aanwezigheid op zee te garanderen”. Al zijn er wel al contracten getekend voor de aankoop van twee fregatten en zes mijnenjagers.

België kan zo Europa ondersteunen in belangrijke gebieden, zoals de Middellandse Zee, de Rode Zee en de Straat van Hormuz, en meehelpen aan “de afschrikking en operaties van de NAVO”.

Commando in cyberoorlogen

Cyberoorlog is de nieuwe vorm van oorlogvoering, waarbij hackers landen aanvallen met computer- of netwerksabotage en spionage. De kenners bevelen in hun rapport de oprichting van een cyberinvloedcommando aan.

Die dienst zou moeten bestaan uit technici, analisten en andere computerspecialisten, om “onze militaire operaties en nationale weerbaarheid te ondersteunen”. De grootste dreiging wordt gezien vanuit Rusland, China en Iran.

Investeringen in strijd tegen terrorisme en spionage

“Een van de troeven maar ook een van de zwakke punten van België is dat de belangrijkste instellingen van de Europese Unie en de NAVO in Brussel zijn gevestigd”, stippen de experts aan. “Om onze positie als gastland te behouden en de veilige werking van deze instellingen te handhaven, moet België de TESSOC-capaciteiten versterken.”

Die afkorting slaat op terrorisme, spionage, subversie (omwerping van de gevestigde orde, red.), sabotage en georganiseerde misdaad. Het komt erop neer dat ons land in staat moet zijn inlichtingen te verzamelen over bedreigingen van die aard om adequaat te kunnen reageren.

Meer op https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210622_95001212
Iets m.b.t. 2 Jagers te Paard is steeds welkom.
Mijn website,http://www.legerdienst.be
Gebruikersavatar
one_O_five
Admin
Berichten: 3966
Lid geworden op: 28 mei 2011 14:01
Locatie: Lummen

Re: Van drones met raketten tot ultramoderne gevechtstanks en meer militairen: zo moet het Belgisch leger er in 2030 uit

Bericht door one_O_five »

Nog te klein dat verlanglijstje, er is meer nodig aan materiaal en mensen.
Plaats reactie

Terug naar “Het ABL in het nieuws - l'ABL dans le journal”