Pagina 1 van 1

Defensie oefent met nieuw voertuig

Geplaatst: 17 okt 2013 20:22
door Sgt. Veldeman

Re: Defensie oefent met nieuw voertuig

Geplaatst: 18 okt 2013 06:30
door one_O_five
Ik heb die uitzending gezien en er eens goed mee gelachen, als ge ooit eens met een van de bemanningen gesproken hebt weet ge waarom.

De geschiedenis van het 90 mm kanon gaat terug naar de tijd van onze Patton tanks, toen was die zijn 90 mm ook zo goed als NATO standaard, tot de Leopard en de andere NATO tanks het 105 mm kanon gebruikten.
Het 90 mm bleef in gebruik omdat de Pattons zowel bij ons als in Duitsland in de reserve terecht kwamen, Duitsland monteerde het ook in de JPK in om de infanterie wat antitank steun te geven, ook wij hadden die jPK in gebruik.
En toen kwam de volgende generatie tanks met het 120 mm kaliber, op dat ogenblik had Cockerill een kanon 90 mm ontwikkeld, dat bleek toen wel het beste kanon ter wereld van dat kaliber en er zijn er wereldwijd ook ongeveer 3500 van verkocht, het grote probleem was echter dat het kaliber te klein was om nog als wapen in een gevechtstank te gebruiken en te groot voor lichte voertuigen.
België heeft een voertuig ontwikkeld en ook verkocht, Brazilië heeft enige Sibmas aangekocht, ook werd hier een Belgisch prototype van de COBRA met dat kanon gemaakt maar daar dit scheuren in de chassis veroorzaakte is dat stopgezet, ook testen om het kanon in de CVRT te monteren leverde een probleem met scheuren op.