Zowat 270 militairen keren in oktober terug uit Afghanistan

Het Belgische leger in de kranten, op TV enz, als onderwerp van het hedendaags leven.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Gebruikersavatar
Sgt. Veldeman
Berichten: 331
Lid geworden op: 02 nov 2011 12:34

Zowat 270 militairen keren in oktober terug uit Afghanistan

Bericht door Sgt. Veldeman » 07 sep 2012 18:58

De zowat 270 Belgische militairen die instaan voor de bescherming van de internationale luchthaven van Kaboel keren volgende maand terug naar ons land. Daarmee komt er een einde aan een opdracht die ons land al sinds begin 2003 voor zijn rekening nam. Dat werd vandaag vernomen bij het ministerie van Defensie.

De terugvluchten staan geprogrammeerd op 3, 6 en 19 oktober. Ze brengen respectievelijk een honderdtal, ongeveer 150 en de laatste 22 landgenoten terug, kondigde een woordvoerder van het ministerie aan tijdens de wekelijkse briefing over de buitenlandse operaties.

De opdracht van het Belgisch-Luxemburgs detachement loopt af op 30 september. Daarmee wordt gevolg gegeven aan een regeringsbeslissing van juli vorig jaar. Het personeel keert dus de dagen nadien terug. Het is vooral afkomstig van het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn-Grenadiers, met versterking van het achttiende logistiek bataljon en de tien groep informatiecommunicatiesystemen, alledrie eenheden uit Leopoldsburg. Vanaf begin oktober wordt ook het materieel teruggestuurd, zowel door de lucht als over zee.

Na hun terugkeer zal de Belgische aanwezigheid in Afghanistan (die momenteel bijna 600 militairen telt) ongeveer halveren. Veertig tot vijftig personen blijven op post in Kaboel, binnen de hoofdkwartieren van de internationale troepenmacht (Isaf) en binnen de scholen van het Afghaans nationaal leger.

De opvolging van de Belgen op Kaia gebeurt door een multinationale eenheid van Portugezen, Hongaren, Albanezen, Montenegrijnen en Macedoniërs. Frankrijk zal het bevel over de luchthaven zelf op zich nemen.

Ook blijven Belgen in principe tot in 2014 actief in Kunduz (noorden) en Kandahar (zuiden), respectievelijk voor de opleiding van het Afghaans leger en om luchtoperaties uit te voeren met zes F16-bommenjagers. In 2014 staat het vertrek van de buitenlandse troepen geagendeerd.

(Bron: HLN.be, 7/09/2012)

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland ... stan.dhtml
(Kijk vooral ook naar de eerste reactie.)
Ter ere aan mijn overgrootvader Theofiel Aelterman (°12 mei 1909, + 12 oktober 1978) die vocht in het 38 linieregiment.
Immer op zoek naar documenten en foto's over Lokeren en over het 38Li in de Achttiendaagse Veldtocht. Zowel in '14-'18 als in '40-'45

Plaats reactie

Terug naar “Het ABL in het Nieuws”