krijgs gevangenen houthalen en helchteren

Het wel en wee van Belgische militairen tijdens hun krijgsgevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

kevinf
Berichten: 19
Lid geworden op: 05 nov 2013 20:46

krijgs gevangenen houthalen en helchteren

Bericht door kevinf » 03 dec 2013 22:16

14-18 in Houthalen: hulde aan onze eigen oorlogshelden

In het juninummer van In & Om liet de heemkring een eerste oproep verschijnen om de namen te kennen van al diegenen die op één of andere manier slachtoffer werden van die grote oorlog: een strijder aan het front, een krijgsgevangene in Duitsland, een geïnterneerde in het neutrale Nederland, een weggevoerde burger. Het zijn deze mannen die zware offers moesten brengen om onze vrijheid te beschermen!
In het kader van de 100-jarige herdenking werkt de heemkring, samen met de plaatselijke Oud-strijdersbond (V.O.V.), aan een mooi geïllustreerd boek dat in het najaar van 2014 moet verschijnen en waarin al deze helden met naam worden genoemd. Volgens de pastoor waren er dat voor deelgemeente Houthalen alleen al 67: zoveel mannen die hier woonden op het moment dat de oorlog uitbrak en er rechtstreeks mee te maken kregen. En vlak na de oorlog of lang erna zijn nog veteranen van verder weg zich in Houthalen komen vestigen, o.a. omdat ze hier werk vonden in de koolmijn. De meesten van hen zijn hier ook gestorven en rusten in vrede op het gemeentelijk kerkhof.
De heemkring zoekt nog naar minstens 6 Houthalense soldaten die zich in de strijd hebben geworpen en 8 jonge weggevoerden die in Duitsland in de jaren 1916 en 1917 voor een korte of langere periode dwangarbeid hebben verricht.
Het zou jammer zijn mocht er aan deze cijfers geen identiteit of gezicht kunnen gegeven worden. Het huldeboek zou niet compleet zijn!
Aarzel niet om contact op te nemen met de heemkring, ook bij de minste twijfel over een naam. De heemkring en de V.O.V. zoeken immers verder naar de juiste gegevens!

Voor een persoonlijk contact kan je terecht:
elke dinsdagvoormiddag van 9 tot 12 u. in de pastorij, tegenover het gemeentehuis (NAC)
Voor een telefonisch contact kan je terecht op het nummer 0497787414; Josse Kelchtermans zal je graag te woord staan.

Plaats reactie

Terug naar “Belgische militairen in krijgsgevangenschap 1940-1945 militaires belges en captivité”