2.500 nazicollaborateurs krijgen nog altijd Duits pensioen

Keuvelen over koetjes en kalfjes :-)

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gepard
Berichten: 229
Lid geworden op: 29 mei 2011 11:52

2.500 nazicollaborateurs krijgen nog altijd Duits pensioen

Bericht door Gepard » 31 mar 2012 18:12

Duitsland betaalt nog altijd de pensioenen voor ongeveer 2.500 Belgische nazicollaborateurs. Dat staat in De Morgen en werd ontdekt door Alvin De Coninck, die onderzocht waarom de Duitse fiscus de pensioenen van Belgische oorlogsdwangarbeiders wil belasten.

Eind vorig jaar raakte bekend dat de Duitse fiscus zo'n 13.500 gewezen Belgische dwangarbeiders een belasting van 17 procent wil doen betalen op hun oorlogspensioen, met terugwerkende kracht vanaf 2005. Alvin De Coninck, zoon van een verzetsstrijder, begon daarop een onderzoek.

Het geheel laat volgens hem zien dat in België niet alleen 13.500 dwangarbeiders een Duits pensioen krijgen, maar ook ongeveer 2.500 collaborateurs.

Pensioen voor bewezen (nazi-)diensten
Militairen in het naziregime ontvangen een pensioen voor hun dienstjaren in de oorlog, zo legt De Coninck nu uit. "Dat is ergens ook normaal. Maar ook buitenlanders die in dienst traden van het Duitse leger, zoals bijvoorbeeld Leon Degrelle, kregen een pensioen. Dat is ooit zo beslist door de administratie van Karl Dönitz", die de opvolger van Hitler was.

Federaal geknoei
In 2010 zag de Duitse regering zich genoodzaakt tot een besparingsprogramma en werd gekozen voor een belasting van 17 procent op oorlogspensioenen. De maatregel was volgens De Coninck niet tegen de dwangarbeiders gericht, wel tegen hun beulen.

Maar in Duitsland gaat de federale staat over pensioenen en de deelstaten beslissen over belastingen. "De privacywet verhindert dat de ene dienst zicht krijgt op de bestanden van de andere", zegt De Coninck. "Alles zit in één pot, en men kan niet zien of iemand dwangarbeider is geweest, dan wel SS-bewaker in een concentratiekamp." Dat verklaart waarom de Belgische dwangarbeiders ook belast worden.

HLN,http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/art ... ioen.dhtml
2013:Canadian Citizen’s Memorial Campaign in Sicily.
http://www.operationhusky2013.ca/

Gebruikersavatar
one_O_five
Admin
Berichten: 3832
Lid geworden op: 28 mei 2011 14:01
Locatie: Lummen
Contacteer:

Re: 2.500 nazicollaborateurs krijgen nog altijd Duits pensio

Bericht door one_O_five » 02 apr 2012 07:26

Dat de pers eens langzaam stopt met die oude geschiedenissen op te blazen, dat is totaal zinloos na al die jaren, of hebben ze misschien nog geen besmette komkommers gevonden om dit seizoen hun kranten mee te vullen.
http://frontsector.be/ -- militaire geschiedenis buiten het ABL gebeuren --

Plaats reactie

Terug naar “Algemene Chat”