Im Westen nichts neues

Keuvelen over koetjes en kalfjes :-)

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
sven
Berichten: 4
Lid geworden op: 08 aug 2011 09:32

Im Westen nichts neues

Bericht door sven » 08 aug 2011 10:27

Beste,

Onze jeugdvereniging is de laatste jaren nogal veel bezig geweest met bezoeken, daguitstappen, reizen.. rond 'oorlogserfgoed': In het spoor van de Brigade Piron, een reis naar Buchenwald en Dora met een overlevende, Auschwitz, Breendonk, een bezoek aan Kleine Brogel (ihkv koude oorlog),enz...

Momenteel schrijven we een nieuw project uit met als titel 'Im Westen nichts neues'. Met dit project willen we jongeren uit Groot-Brittanië, Frankrijk, België en Duitsland samenbrengen in de Westhoek. U kan hieronder meer informatie vinden over de opzet van het project. We zijn op zoek naar mensen die ons ideeën kunnen geven om een interessant programma in elkaar te steken, of als er mensen zijn die actief willen meewerken, mogen die zich bij ons aanmelden.(sven@jcweb.be)

met vriendelijke groeten,
Sven1. Titel van het project: (jongerenproject rond democratie )
“All quiet on the western front” (eng)
“Im Westen Nichts Neues” (d)
“Van het westelijk front geen nieuws” (ned)
“A l’ouest, rien de nouveau” (fr)

2. Organisatie: JCW

JCW vzw (Jeugd, Cultuur en Wetenschap) is een landelijk erkende jeugdvereniging die jongeren tussen 6 en 30 jaar het leuke aspect van cultuur erfgoed én wetenschap wil doen ontdekken! Tijdens daguitstappen en weekends brengen we bezoeken aan archeologische sites, leuke tentoonstellingen en culturele en wetenschappelijke evenementen.

3. Duur van het project
Totale duur: 6 maanden of meer
voorbereiding: herfst 2011
startdatum: januari 2012 (blog)
uitwisseling: maart 2012 (zon 25 – zat 31) of april 2012 (15 – 21)
(5 dagen + 2 dagen verplaatsing)
(data kunnen in samenspraak met partners wijzigen)
einddatum: Juni 2012
Locatie(s): West-Vlaanderen (Vlaanderen)
Steden: Oostende, Ieper, Diksmuide,…

4. Doelstellingen van het project
Bijna honderd jaar geleden was Europa in oorlog, de zuidwestkust van Vlaanderen was één van de grote slagvelden waar onze voorouders vochten. Het project wil jongeren van nu nieuwsgierig maken over hoe democratie en vrede groeide in Europa in de afgelopen eeuw. Even belangrijk is hoe jongeren tegenwoordig over vrede denken, en hoe ze de vredesgedachte in de komende decennia zien (in Europa, in de wereld).
Door het opzetten van dit uitwisselingsprogramma wil JCW jongeren uit Engeland, Frankrijk, Duitsland en België samenbrengen om na te denken over solidariteit, tolerantie, democratie en vrede.
Jongeren worden gevraagd te graven in de geschiedenis van hun voorouders, en gaan op zoek naar verhalen over het begin van de twintigste eeuw en de Eerste Wereldoorlog. Deze verhalen verzamelen we op een website (blog), zodat ze bekeken kunnen worden door alle deelnemers. De website gaat maanden voor de uitwisseling online, zodat de deelnemers elkaar al kunnen leren kennen. (Januari - maart 2010).
Tijdens de uitwisseling bezoeken we Flanders Fields (Ieper, Diksmuide,..), elke internationale delegatie krijgt daarbij de kans om verhalen te presenteren. De delegaties worden gemengd in nieuwe groepen om de dialoog te stimuleren. Tegen het einde van de week worden alle indrukken samengevat in een document en/of presentatie.

5. Deelnemers
- 8 delegaties uit 4 landen (Engeland, Duitsland, Frankrijk en België, 2 delegaties per land)
- vanuit elk land kunnen er maximum 10 deelnemers + 2 begeleiders mee
- deelnemers zijn 17 jaar oud
De inhoud van het programma en de data worden in samenspraak met de partners vastgelegd. Indien u interesse heeft om deel te nemen, dan kan u contact opnemen met Sven Vervloet: sven@jcweb.be , +32 2 252 58 08 (tussen 9u en 17u). Meer informatie over de vereniging vindt u op de website: http://www.jcweb.be

Gebruikersavatar
one_O_five
Admin
Berichten: 3831
Lid geworden op: 28 mei 2011 14:01
Locatie: Lummen
Contacteer:

Re: Im Westen nichts neues

Bericht door one_O_five » 08 aug 2011 10:58

Een goed initiatief dat het opvolgen waard is, en ik denk wel dat als er hier vragen gesteld worden de specialisten van de Eerste Wereldoorlog er U een antwoord op kunnen geven.
http://frontsector.be/ -- militaire geschiedenis buiten het ABL gebeuren --

Dirk
Berichten: 29
Lid geworden op: 24 jul 2011 19:51

Re: Im Westen nichts neues

Bericht door Dirk » 08 aug 2011 17:41

Kleine correctie: het moet zijn Neues met hoofdletter (van "das Neue", een zelfstandig naamwoord).

Kweetet, Duits is een moeilijke taal ;) Het is maar om te voorkomen dat er een hoop posters met een schrijffout gedrukt en verspreid worden.

Groeten - Dirk

Yente
Sponsor
Berichten: 1640
Lid geworden op: 29 mei 2011 12:48
Locatie: Schrenkelsgat

Re: Im Westen nichts neues

Bericht door Yente » 08 aug 2011 18:04

Goed initiatief!
Een klein voorstelletje van mij:
Je kan misschien van elke nationaliteit een paar soldaten uitzoeken die op een kerkhof in de westhoek begravan liggen.
Dan zoek je er gegevens over op, of daden die zij hebben verricht die het vertellen waard zijn, en hoeveel kinderen ze hadden ofzo.
Als je dan het graf gaat bezoeken en je verteld over die persoon, als er dan meegedeeld wordt dat deze man bv 3 kinderen had en de jongste was maar 2 jaar ofzo is dat wel pakkend en zullen ze het nutteloze inzien van oorlog.
Dit is maar een hersenspoeltje van me, alle kritiek is welkom als het maar vriendelijk blijft ;)
Mvg Yente
Gezocht: WO1/WO2 militaria van Duffel en Sint Katelijne Waver

sven
Berichten: 4
Lid geworden op: 08 aug 2011 09:32

Re: Im Westen nichts neues

Bericht door sven » 09 aug 2011 11:57

Inderdaad, hoofdletter N, had het zelf al gemerkt maar dacht dat het niemand zou opvallen :-). Ondertussen ook al discussie gehad met leraren Duits, die voorstellen om 'Vom Westen..' te gebruiken. Maar we houden het bij 'Im...' Alleszins bedankt om te helpen corrigeren, je weet idd maar nooit of er posters van gedrukt worden..

Yente, jouw idee is zeker interessant. We denken eraan om jongeren, enkele maanden voor de uitwisseling, aan te sporen om op zoek te gaan naar verhalen over WO I in hun eigen dorp/stad, die zouden ze dan kunnen posten op een blog... zo kunnen elkaars verhalen al leren kennen. Die verhalen hoeven niet enkel van het front te komen, maar mogen ook ervaringen zijn van de families die achterbleven. Verder willen we met voorwerpen werken, dat kan een dagboek zijn uit die periode, of een ander voorwerp waarrond een verhaal bestaat.

Het opzet is dus om hen in een eerste fase te laten zoeken naar sporen (verhalen, voorwerpen) in hun lokale omgeving, en die te posten op een website. In een tweede fase komen we dan allemaal samen in de West-Vlaanderen. En dan is het,Yente, inderdaad een goed idee om aandacht te besteden aan de gesneuvelden van elke nationaliteit.

Waar we graag aandacht aan besteden, naast het militaire verhaal, is het schetsen van het tijdskader. Hoe zag Europa er toen uit, hoe leefden de meeste mensen,.. ? Wat heeft die Groote Oorlog veranderd bij de Europeanen? En omdat we ook met wetenschappen begaan zijn, willen we onderzoeken op welke schaal nieuwe wetenschappen zijn ontstaan, nieuwe technologieën ontwikkeld, enz...

Aangezien we de know-how zelf niet in huis hebben, zijn we op zoek naar meer gespecialiseerde mensen, zoals op dit forum :-)

bedankt alleszins voor jullie reacties...

Yente
Sponsor
Berichten: 1640
Lid geworden op: 29 mei 2011 12:48
Locatie: Schrenkelsgat

Re: Im Westen nichts neues

Bericht door Yente » 09 aug 2011 12:00

Ja, op dit forum zijn er wel een aantal gespecialiseerde mensen die er zeer veel van kennen.
Bedankt om mijn idée in gedachten te houden :)
Nog veel succes nog!
Mvg Yente
Gezocht: WO1/WO2 militaria van Duffel en Sint Katelijne Waver

Yente
Sponsor
Berichten: 1640
Lid geworden op: 29 mei 2011 12:48
Locatie: Schrenkelsgat

Re: Im Westen nichts neues

Bericht door Yente » 09 aug 2011 12:07

Kan je zelfs eigelijk niet nabestaanden van gesneuvelden die er liggen laten komen vertellen? (of zou dat emotioneel te zwaar zijn?)
Als ze dan bij het graf staan en misschien dat bv een zoon ervan nog kan vertellen over verhalen of hun familie ofzo?
Mvg Yente
Gezocht: WO1/WO2 militaria van Duffel en Sint Katelijne Waver

Gebruikersavatar
Jentyyy
Berichten: 107
Lid geworden op: 29 mei 2011 13:38
Locatie: Ardooie

Re: Im Westen nichts neues

Bericht door Jentyyy » 09 aug 2011 12:12

Omdat ik geen PB kan sturen;
Die reis 'In het spoor van de Brigade Piron', wordt die volgend jaar ook georganiseerd
Zoja, dan mag je gerust wat meer informatie geven.
België verwacht van u dat gij uw vaandel eer zult aandoen, wat er ook moge gebeuren. Mijn lot zal het uwe zijn. Onze zaak is rechtvaardig en rein. De voorzienigheid zal ons helpen. Leve België
Leopold III, 25 mei 1940

Gebruikersavatar
one_O_five
Admin
Berichten: 3831
Lid geworden op: 28 mei 2011 14:01
Locatie: Lummen
Contacteer:

Re: Im Westen nichts neues

Bericht door one_O_five » 09 aug 2011 12:53

Dat foutje was me niet direct opgevallen, misschien omdat ik na al die jaren in Duitsland hun "Rechtschreibung" aan mijn militaire laarzen gelapt heb.

Ik ben wel geen specialist in WO I maar ik weet er wel iets van af, maar om de geschiedenis en het tijdskader rond 1914 te kunnen begrijpen moet ge eigenlijk 200 jaar terug gaan naar Napoleon, in Waterloo is de grondsteen gelegd voor het latere Europa, en dat leidde dan ook naar de volgende reeks oorlogen die na 1870 de groei van het Pruisische Duitsland in de hand werkten.
Misschien is dat voor U een mogelijke "intro" en die zou zelfs mogelijk gegeven kunnen in Waterloo zelf.
Nu weet ik wel dat zo ver terug kijken voor jonge mensen niet eenvoudig is, meestal kennen die de geschiedenis juist maar op de manier zo als ze in de scholen geleerd word, en dikwijls is dat nog een opsomming van feiten en datums zonder dat het verband er tussen, oorzaak en gevolg, word gelegd.
Zelf heb ik dat ooit eens aan de lijve ondervonden toen ik eens een les aan soldaten moest geven met als onderwerp waarom wij in NATO verband in Duitsland zaten, ik heb toen van armoe het bestaande lesplan moeten verlaten om bijkomende uitleg te geven.
http://frontsector.be/ -- militaire geschiedenis buiten het ABL gebeuren --

sven
Berichten: 4
Lid geworden op: 08 aug 2011 09:32

Re: Im Westen nichts neues

Bericht door sven » 09 aug 2011 13:51

@Yente: zeker en vast het overwegen waard, het enige wat ik me afvraag is of de zonen en dochters (nabestaanden) zelf al niet te oud (of reeds overleden) zijn, of we zouden al aan kleinkinderen moeten denken... moet dat eens uitzoeken...

@Jentyyy: 'In het spoor van de Brigade Piron' heeft maar één keer plaats gevonden, we hadden toen de eer een overlevende mee te hebben die alles heel getrouw navertelde. Zo ook met onze reis naar Dora (waar de V2's gemaakt werden) en Buchenwald. Ondertussen hebben ook de WO II - veteranen een leeftijd bereikt waarop dit niet meer zo vanzelfsprekend is. Als het WO I project afgelopen is, lijkt het me wel zinvol om hier opnieuw eens over na te denken. Indien je graag wat meer info (verslag, foto's) wil, stuur me gerust een mail (sven@jcweb.be), dan mail ik het door.

@one_0_five: geweldig idee, Waterloo, dat ik er zelf nog niet opgekomen ben :-) ...en in de buurt. Vrede en democratie in Europa, dat is trouwens één van de basisdoelstellingen van ons project. We belichtten reeds WO II (Buchenwald-Dora, Auschwitz, Dossin Kazerne, Breendonk) en de Koude Oorlog (Kleine Brogel, NATO geraakten we niet binnen :-)), en nu dus WO I. Ik ga je idee zeker voorleggen aan de rest van de organisatoren... bedankt!

Wat alleszins, wellicht op het einde van de week, ook ter sprake gaat komen, is de toekomst van onze defensie (vooral in Europees (en NATO-) perspectief), dus als jullie ideeën hebben, graag... misschien wil iemand van jullie wel een woordje uitleg komen geven van wat die NATO eigenlijk is, want als soldaten het soms niet goed kunnen plaatsen, dan kan ik me voorstellen dat heel wat jongeren van vandaag het helemaal niet weten...

Gebruikersavatar
one_O_five
Admin
Berichten: 3831
Lid geworden op: 28 mei 2011 14:01
Locatie: Lummen
Contacteer:

Re: Im Westen nichts neues

Bericht door one_O_five » 09 aug 2011 14:52

NATO en koude oorlog, ik zou zeggen "dat is uit mijnen tijd" ...

Over de toekomst van defensie kan ik niet mee praten, alleen dat ze volgens mijn persoonlijke mening terug in het stadium van Chamberlain met zijn gebroken paraplu zitten.
Over de NATO kan ik wel wat uitleg geven maar dat is vrij "basic" vermits ik geen documentatie er over in huis heb, over de aspecten van de koude oorlog gezien uit het standpunt van een "boeffer" in Duitsland kan ik wel wat vertellen uit eigen ervaring.
http://frontsector.be/ -- militaire geschiedenis buiten het ABL gebeuren --

Yente
Sponsor
Berichten: 1640
Lid geworden op: 29 mei 2011 12:48
Locatie: Schrenkelsgat

Re: Im Westen nichts neues

Bericht door Yente » 09 aug 2011 15:55

[quote="sven"]@Yente: zeker en vast het overwegen waard, het enige wat ik me afvraag is of de zonen en dochters (nabestaanden) zelf al niet te oud (of reeds overleden) zijn, of we zouden al aan kleinkinderen moeten denken... moet dat eens uitzoeken...

Ja, was ik ook net aan het denken, misschien weten kleinkinderen(die dan ook al wel een bepaalde leeftijd hebben) nog veel verhalen?
Mvg Yente
Gezocht: WO1/WO2 militaria van Duffel en Sint Katelijne Waver

Plaats reactie

Terug naar “Algemene Chat”