Een typische alarmoefening bij de Nike in koude oorlogstijd

Ditjes en datjes over het Belgische leger.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
tsjokke
Berichten: 293
Lid geworden op: 29 mei 2011 19:28

Een typische alarmoefening bij de Nike in koude oorlogstijd

Bericht door tsjokke » 30 jul 2014 13:12

Een typische alarmoefening bij de NIKE(Tachtiger jaren van de vorige eeuw)

Vroeg in de morgen,als zelfs de kippen de snavel nog eens dieper in het stro staken ,begonnen bij sleutelpersoneel en crewchiefs de motorola page boys te tetteren.
Na het meervoudig aandacht- aandacht -aandacht kwam dan het bericht dat exercise black eagle of een van de vele andere gestart was.
Blokoversten(gezinsappartementen) crewchiefs( ook in de appartementen of living -in) en weekpersoneel in de kazerne verwittigden iedereen.
Plotselinge koortsachtige activiteit dus in een deel van (in dit geval) de stad Xanten.Sirenes mochten op dit prille tijdstip van de dag nog niet gebruikt worden om de Duitse medebewoners(vooral de oudere generatie) niet eveneens in Grossbereitschaft te brengen .
En zo troepten er op bepaalde plaatsen in de Belgische wijk en in de kazerne groepen kort van stof zijnde militairen samen om te wachten op de shuttles die ze naar hun gevechtsposities op de diverse sites zou brengen.
De verdere beschrijving betreft voornamelijk de gang van zaken op de BCA site [battery control area]

Daar aangekomen meldde iedereen zich aan bij de adjunct-flightleader die de aankomsten nauwgezet noteerde. In geval dat hij iets later was nam de tweede van het administratief bureel dat werkje voor zijn rekening.
Wat op de site BCA ooit wel eens een vlammende ruzie tot gevolg had,want de adjunct noteerde aanwezigheden met een kruisje ,daar waar de ander de voorkeur gaf aan bolletjes,wat de eerste dan weer absoluut niet kon appreciëren.

Vervolgens zorgde iedereen dat hij/zij in gevechtskledij was,compleet met helm,gasmasker,rugzak .
Dan naar de wapenkamer voor ontvangst van een Thompson submachinegun(geen chicago piano, want geen trommel-maar staafmagazijn) of een FAL.
De postoverste zorgde dat zijn pistool GP veilig opgeborgen werd en verruild voor een Thompson.Ook de scherpe munitie van de plantons werd ingenomen om te vermijden dat in het vuur van de komende strijd spijtige vergissingen zouden gebeuren.

De crew van dienst op de BCA ging naar het systeem en begon de controle en afregeling van de radars en andere systemen en bracht de eenheid in" hot status" tenminste als ook op de LCA [launching control area],waar de missiles lagen alles operationeel was..Klaar voor onmiddellijke actie dus.

Anderen begonnen ondertussen de camouflage op te zetten ,de firefighting posten klaar te maken en brandbestrijdingsmateriaal operationeel te maken of de blindering van ramen in orde te brengen en de algemene verduisteringsmaatregelen te nemen.En net zoals de ARP verantwoordelijke in de reeks "Dad's Army" stond er steeds iemand te tieren van "LICHT UIT!!!" telkens als bij het opengaan van een deur een kiertje licht ontsnapte.Natuurlijk werd ook een eerste hulppost opgezet.
Ondertussen zorgden weer anderen voor het controleren en opstarten van de generatoren om ten gepaste tijde over te gaan van commerciële stroom naar tactische stroomvoorziening.
Het L.A.A [low altitude air defence] 6-loopsVADS-kanon [Vulcan air defence system] en een Mi punt 50 vierloops werden opgesteld, patrouilles gelopen in de omgeving en verdedigingsposten bemand.

De ondergrondse commandopost werd bezet,contacten gemaakt met hogere echelons en communicatie testen uitgevoerd.
Binnenkomende berichten werden gedecodeerd en bevelen verspreid.Door de Menage werd bij Duitse toeleveranciers een berg broodjes besteld.Bij levering schoot het keukenpersoneel in actie om die broodjes allemaal te smeren,te beleggen en te verpakken in porties.Op alarmdagen was het gebruikelijk dat het middagmaal vervangen werd door soep en belegde broodjes.

En dan kon het spel beginnen.Met veel ongelukkig kijkende mensen en slechts weinig gelukkig ogenden.De gelukkigen waren dan de leden van het Belgische burgerpersoneel en het Duitse BAK personeel.[Buergerliche ArbeitsKraefte]
Die moesten hun neus voor de rest van de dag binnenskamers houden.Zij hadden een rustige dag voor de boeg..(Voorzover het geen keukenpersoneel betrof natuurlijk)

Als alles operationeel was op zowel de BCA site,LCA site en de site ADMIN ging de eenheid in volle operationele status.Voor de BCA betekende dit dat een crew het "systeem" bemande ,een tweede deed LAA verdediging,fire fighting,eerste hulp en patrouilles.De derde crew werd afgevoerd naar "het kamp"(ADMIN site)en aldaar in standby gehouden.

En dan arriveerden de evaluators.Afhankelijk van het soort oefening of evaluatie waren dat Belgen,Nederlanders,Duitsers, soms Amerikanen of een mix van dit alles.
Nu was het ernst!!!

De crew op het systeem kreeg voortdurend doelen doorgegeven van hogere echelons;targets die gevolgd en gecontroleerd moesten worden en ingeval van FOE classificatie onderschept werden met een NIKE-missile.
Gesimuleerd natuurlijk! De ontstekers in de missiles werden NIET geplaatst .

Dan begonnen allerlei incidenten zich voor te doen: luchtaanvallen op onze sector,branden,gekwetsten,bedreiging door aandrijvende NBC wolken,onontplofte bommen,en aanvallen van sabotageteams op onze sites.
Ook waren er periodes van commo loss,als er geen verbindingen meer waren met hogere echelons.Dan moest de eenheid volledig zelfstandig het luchtruim van de toegewezen sector controleren en bepalen of vliegtuigen FRIEND of FOE waren en ingeval van vijandelijk- de gepaste actie ondernemen.

Het typische scenario was dat rond 10.30 steeds een nucleaire of chemische wolk kwam aandrijven. Toestand ZWART dus.Dat betekende dan gasmaskers op,helm op,alle beschermkledij dicht en handschoenen aan!
Zeer onplezierig,vooral op zomerse dagen.Dan zat je daar met 5 man in een VAN op het systeem te zweten bij temperaturen boven de dertig graden.Bovendien was er dan geen aflossing mogelijk(normaal om de 2 uur) bovendien geen eten en geen drinken.
En natuurlijk moesten de onderscheppingen op volle kracht doorgaan.( Waren de missiles allemaal verschoten ,dan kregen we een herbevoorrading met" Neckermann" missiles.)
.Die wolk passeerde altijd zo traag dat de broodjes die meestal rond 11.30 gebracht werden door het van oefening vrijgesteld personeel van de keuken (met witte armband)niet onmiddellijk genuttigd konden worden .
Enkele malen bleef het tot ruim na 14.00 uur toestand ZWART.De tijd werd dan afgemeten aan de hand van het peil van het zweet in de kin van het gasmasker.Gewoonlijk werd "einde toestand zwart geblazen" op het ogenblik dat verdrinkingsgevaar acuut was.Verstandige en ervaren mensen zorgden er overigens voor om altijd enkele pakjes soldatenkoeken in de bagage te hebben om op zeldzame rustige momenten als er geen evaluator in de buurt was stiekem wat te knabbelen.

Soms werden personen(ook officieren!) erop betrapt dat ze het membraam van het gasmasker verwijderd hadden.Het gebruik van die truc werd snel gesanctioneerd.
Mijn truc om gemakkelijker te ademen was om een pen tussen wang en masker te schuiven.Met de kap van het NBC vest op was dat niet opvallend.Ik ben dus ook nooit betrapt.

En zo kabbelde de oefening verder van incident tot incident.En de moeilijkheidsgraad werd opgedreven door combinaties van mogelijke voorvallen,uiteindelijk resulterend in de afkondiging van een grondaanval.Iedereen niet nodig op het systeem stormde dan naar buiten en nam een verdedigingspositie in terwijl IBE secties(installatie beveiligings eenheid) het "Reichswald" en de omgeving gingen uitkammen.Na afloop daarvan was de oefening ten einde of ingeval van een meerdaagse oefening werd ze opgeschort tot 's anderendaags.
Dat was het signaal om massaal naar de bars en kantines in de kazerne te trekken die voor de gelegenheid vervroegd geopend werden en waar bij het genot van "een koffie"(????)het vochtgehalte van het lichaam weer op peil werd gebracht en het verloop van de oefening luidruchtig besproken werd..

georges-cdl
Berichten: 1031
Lid geworden op: 26 aug 2011 10:24
Locatie: Vlaams Brabant

Re: Een typische alarmoefening bij de Nike in koude oorlogst

Bericht door georges-cdl » 31 jul 2014 09:48

Die tijd is voorbij... nu word alles bestuurd vanaf een "playstation" !

Elsenborn, de eerste belgische Nike site
http://www.luchtvaarterfgoed.be/content ... -elsenborn

Patric
Berichten: 92
Lid geworden op: 24 jan 2013 13:06

Re: Een typische alarmoefening bij de Nike in koude oorlogst

Bericht door Patric » 31 jul 2014 18:04

Ook plezierig was om gepromoveerd (nou ja...) te worden tot Mi.50 schutter. De overvliegende Phantom identificeren en visueel volgen. En ondertussen afvragen hoelang dat spelletje wel ging duren want honger en dorst waren de grootste en meest gevreesde vijanden.
Indien de Russen tot in Xanten zouden geraken waren we tegen die tijd al lang technisch werkloos bij gebrek aan raketten en als goede LuM onze plan aan het trekken met een ordentelijk terugvallen op wisselstellingen thv Koksijde.

Grts
Patric

Gebruikersavatar
one_O_five
Admin
Berichten: 3875
Lid geworden op: 28 mei 2011 14:01
Locatie: Lummen
Contacteer:

Re: Een typische alarmoefening bij de Nike in koude oorlogst

Bericht door one_O_five » 01 aug 2014 07:28

Dat klopt inderdaad Patric, als "kaki" noemden we de "blauwen" de kanonnenboeren van de luchtmacht, een van de opdrachten van de Nike-Hercules eenheden was een Russische doorbraak te stoppen door gebruik te maken van hun nucleaire capaciteiten.
Of de Russen ooit Xanten zouden bereiken laat ik in het midden maar de terugtocht van de eenheden beruste niet op plan trekken maar op planning.
http://frontsector.be/ -- militaire geschiedenis buiten het ABL gebeuren --

Plaats reactie

Terug naar “ABL - algemeen - en général”