Benelux-legers bundelen de krachten

Ditjes en datjes over het Belgische leger.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Exjager
Moderator
Berichten: 4244
Lid geworden op: 28 mei 2011 18:53
Contacteer:

Benelux-legers bundelen de krachten

Bericht door Exjager » 18 apr 2012 18:49

BRUSSEL - De drie Benelux-landen gaan samen legeraankopen doen en militairen opleiden. Ook gezamenlijke 'vredesondersteunende missies' zijn mogelijk.
Van onze redacteur

De legers van de drie Benelux-landen gaan hun samenwerking fors opdrijven. De drie ministers van Defensie - Pieter De Crem (CD&V), Hans Hillen uit Nederland en de Luxemburger Jean-Piere Halsdorf - zullen daarover morgen een intentieverklaring ondertekenen in het statige decor van Hertoginnedal.

De drie ministers hebben een lijst van concrete samenwerkingsmogelijkheden opgesteld. Onder meer voor het onderhoud van marineschepen werkt ons land nu al zeer nauw samen met Nederland. Belgische schepen krijgen op gezette tijden een beurt in de Admiraliteit Benelux in het Nederlandse Den Helder, net zoals er omgekeerd ook een wisselwerking is met de marinebasis in Zeebrugge.

Vredesondersteuning

Het is de bedoeling om voortaan ook gezamenlijk militaire taken te gaan uitvoeren. 'Dit is een krachtig signaal aan de Europese Unie vanwege middelgrote landen als België, Nederland en Luxemburg om via verregaande samenwerking een dynamisch partnerschap op te zetten', luidt het in een mededeling, 'onder meer in het kader van vredesondersteunende missies'.

Dat betekent nog niet dat soldaten uit de Benelux-landen vanaf morgen meteen samen op risicovolle buitenlandse missies zullen vertrekken. De val van de Nederlandse regering begin 2010, over de inzet van militairen in het Afghaanse Uruzgan, toont duidelijk aan hoe moeilijk beslissingen over buitenlandse operaties liggen.

Een consensus daarover zoeken in één land is al niet vanzelfsprekend, maar in drie landen, met telkens andere politieke krachtsverhoudingen, is een schier onmogelijke opdracht. Voorlopig lijkt niemand geneigd de soevereiniteit voor dat soort beslissingen te willen opgeven.

De drie legers hebben bovendien ook een heel andere omvang. Luxemburg heeft zo'n 800 militairen, ons land mikt tegen 2015 op 30.000 man en Nederland is aan het afslanken richting 60.000.

Air policing

Maar voor taken als 'air policing', de beveiliging van het eigen luchtruim, zou zo'n samenwerking wel mogelijk zijn. De F-16's die vanuit de basis van Kleine Brogel het Belgische luchtruim controleren, zouden dan ook Nederland en Luxemburg voor hun rekening nemen.

De andere domeinen waarop het trio mogelijkheden ziet om via 'pooling and sharing' de krachten te bundelen, zijn de opleiding en training van hun militairen en ook logistieke taken.

Die samenwerking kan zich soms ook gewoon manifesteren als een gecoördineerde aanpak in het aankoopbeleid. Zowel Nederland als België heeft een partij NH-90 helikopters gekocht. Bij de Nederlanders werden de eerste toestellen eind vorig jaar geleverd, in België is het wachten tot het einde van dit jaar. Vanaf 2013 zullen de NH-90 toestellen geleidelijk de Sea Kings vervangen.

Op dezelfde manier zou nagedacht worden over een gezamenlijke strategie voor de vervanging van de F-16. Al is dat laatste een dossier waar in deze legislatuur geen doorbraken meer moeten worden verwacht. Niet alleen het Belgische leger kampt immers met strakke budgettaire beperkingen, ook in Nederland is een zeer grote reorganisatie aan de gang - compleet met sluitingen van kazernes en duizenden afdankingen.

Bron http://www.standaard.be/artikel/detail. ... d=AA3OQHLT
Iets m.b.t. 2 Jagers te Paard is steeds welkom.
Mijn website,http://www.legerdienst.be

Gebruikersavatar
Exjager
Moderator
Berichten: 4244
Lid geworden op: 28 mei 2011 18:53
Contacteer:

Re: Benelux-legers bundelen de krachten

Bericht door Exjager » 18 apr 2012 20:02

Gezamenlijke missies voor legers Benelux

De legers van België, Nederland en Luxemburg gaan intensief samenwerken, en samen op missie gaan. Op termijn zou alles zelfs samensmelten tot één leger. Dat vertelde minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1.

Vandaag sluiten minister van Defensie Pieter De Crem, de Nederlandse minister Hans Hillen en de Luxemburgse minister Jean-Marie Halsdorf in Brussel een intentieverklaring over samenwerking op defensievlak.

"Op dit moment werken onze marinetroepen al samen", vertelde De Crem. "We gaan er nu voor zorgen dat ook onze landmacht en luchtmacht gezamenlijk op missie kan gaan."

De Crem spreekt over een "kwantumsprong", een hele grote stap die zelfs een voorbeeld kan zijn voor heel Europa. "Onmiskenbaar zullen we op termijn één leger worden, met één structuur. Maar dat zal nog vele jaren duren".

Nederland en Luxemburg zijn trouwens niet de enige landen waar ons leger mee samenwerkt. Als voorbeeld vertelde De Crem over de pilootopleidingen van onze luchtmacht, die nu al samen met Frankrijk georganiseerd worden.


Bron http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/b ... neluxleger
Iets m.b.t. 2 Jagers te Paard is steeds welkom.
Mijn website,http://www.legerdienst.be

Gebruikersavatar
one_O_five
Admin
Berichten: 3874
Lid geworden op: 28 mei 2011 14:01
Locatie: Lummen
Contacteer:

Re: Benelux-legers bundelen de krachten

Bericht door one_O_five » 19 apr 2012 07:13

Eerst was er de BeNeLux en pas daarna de Eu, misschien is dat ook de weg om ooit eens tot een Europees leger te komen.
http://frontsector.be/ -- militaire geschiedenis buiten het ABL gebeuren --

Gebruikersavatar
Exjager
Moderator
Berichten: 4244
Lid geworden op: 28 mei 2011 18:53
Contacteer:

Re: Benelux-legers bundelen de krachten

Bericht door Exjager » 19 apr 2012 12:01

one_O_five schreef:Eerst was er de BeNeLux en pas daarna de Eu, misschien is dat ook de weg om ooit eens tot een Europees leger te komen.
Dat lijkt me toch een klein voorzetje te zijn...
Iets m.b.t. 2 Jagers te Paard is steeds welkom.
Mijn website,http://www.legerdienst.be

Plaats reactie

Terug naar “ABL - algemeen - en général”