Defilé 21 Juli: Een fiere terugblik.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Gebruikersavatar
Exjager
Moderator
Berichten: 4244
Lid geworden op: 28 mei 2011 18:53
Contacteer:

Defilé 21 Juli: Een fiere terugblik.

Bericht door Exjager » 18 jul 2017 11:23

Het komende defilé van 21 juli blikt ook terug op een aantal gebeurtenissen of verjaardagen. Een kort overzicht.

100 jaar 1 Smaldeel

Tijdens de Eerste Wereldoorlog voerde het 1 smaldeel verkennings- en ondersteuningsvluchten uit, vooral bij de verdediging van Antwerpen. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het 1 Squadron Fighter-Bombers zijn huidige naam en zijn embleem: de Schotse distel. Het 1 smaldeel behoort tot de 2 Tactische Wing uit Florennes, die dit jaar zeventig jaar bestaat.

75 jaar 349 smaldeel

In november 1942 werd op de basis van Ikeja in Nigeria het 349 Belgian Squadron opgericht, om Belgisch Congo vanuit de lucht te verdedigen. Tijdens de landing in Normandië haalden de Spitfires van het 349 smaldeel enkele Duitse gevechtstoestellen neer. Vanaf 24 oktober 1947 was het gevestigd in Bevekom. Op 6 maart 1996 verhuisde het 349 smaldeel uiteindelijk naar de 10 Tactische Wing in Kleine-Brogel.

25 jaar A109

De A109-helikopter (Agusta) is sinds 1992 in Belgische dienst. Twintig toestellen voeren opdrachten uit in binnen- en buitenland: landgenoten uit crisisgebied evacueren, gewapende inzet, vredesoperaties en medische evacuaties.

5 jaar NH90

Sinds 2013 is de NH90-helikopter (Caiman) in dienst bij Defensie. Van het type Tactical Transport Helicopter (TTH) en NATO Frigate Helicopter (NFH) zijn telkens vier toestellen operationeel. De TTH kan tactische transporten uitvoeren of gewonden evacueren. De maritieme gevechtshelikopter NFH kan vanop fregatten onderzeeboten of andere dreigingen op zee bestrijden. Hij kan ook reddingsoperaties uitvoeren aan de kust of op zee.

75 jaar paracommando's en 70 jaar trainingscentrum Schaffen

In 1942 werd onder Brits bevel een speciale SAS-eenheid opgericht met enkel Belgische vrijwilligers. Na de oorlog ging die over in het Regiment Parachutisten. Na 75 jaar is die geëvolueerd tot de huidige Special Forces Group.

50 jaar SHAPE in Bergen

In 1967 besliste de NAVO om haar Europees militair hoofdkwartier te verplaatsen van Rocquencourt (bij Parijs). In nauwelijks zes maanden tijd bouwde België een compleet nieuw hoofdkwartier op het voormalige oefenkamp van Casteau, bij Bergen. Op 31 maart 2017 vierde het Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) de vijftigste verjaardag van die verhuis.

10 jaar F930 Leopold I

Op 29 maart 2007 nam de Marinecomponent het fregat Leopold I in gebruik, een belangrijke stap in het behoud van de gevechtscapaciteit boven en onder water. Door dit fregat en de Louise-Marie van Nederland over te kopen, hebben beide marines hun samenwerking nog versterkt.

30 jaar ramp Herald of Free Enterprise

Dertig jaar geleden zonk de Britse ferry Herald of Free Enterprise bij het uitvaren van de haven van Zeebrugge. Het was de grootste maritieme ramp in Belgische wateren: 193 opvarenden verloren het leven. Duikers, medisch en ander personeel van de marinebasis van Zeebrugge deden al het mogelijke om de reddingsacties te ondersteunen.

60 jaar Red Devils

De vier éénmotorige Marchetti's van de Red Devils vormen een van de demonstratieteams van Defensie. Ze hebben hun naam geërfd van een patrouille die in 1957 werd opgericht. Sindsdien vertonen de Red Devils hun kunnen op tal van airshows in binnen- en buitenland.

Meer op http://www.mil.be/nl/artikel/21-juli-ee ... -terugblik
Iets m.b.t. 2 Jagers te Paard is steeds welkom.
Mijn website,http://www.legerdienst.be

Plaats reactie

Terug naar “Musea, tentoonstellingen, herdenkingen - musées, expos, commémorations”