Reflectieruimte Vinkt

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jentyyy
Berichten: 107
Lid geworden op: 29 mei 2011 13:38
Locatie: Ardooie

Reflectieruimte Vinkt

Bericht door Jentyyy »

Weet soms iemand of het reflectieruimte te Vinkt al open is.
Ik vind hier niets over op het internet (ook niet bij nieuws).

http://www.ruraalnetwerk.be/projecten/v ... ctieruimte

Groeten
Jente
België verwacht van u dat gij uw vaandel eer zult aandoen, wat er ook moge gebeuren. Mijn lot zal het uwe zijn. Onze zaak is rechtvaardig en rein. De voorzienigheid zal ons helpen. Leve België
Leopold III, 25 mei 1940
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: Reflectieruimte Vinkt

Bericht door Paddy »

Over dit project wordt al zeker sinds 2006 gepraat maar daadwerkelijk is er nog weinig of niets gebeurd :(

[link2]Vinkt mei 40,http://www.vinkt.be/pages/herdenking.html[/link2]
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
Gebruikersavatar
Jentyyy
Berichten: 107
Lid geworden op: 29 mei 2011 13:38
Locatie: Ardooie

Re: Reflectieruimte Vinkt

Bericht door Jentyyy »

Nochtans zou volgens de Standaard al in oktober het reflectiecentrum geopend zijn...

Artikel De Standaard: Van Rompuy bezoekt Vinkt
België verwacht van u dat gij uw vaandel eer zult aandoen, wat er ook moge gebeuren. Mijn lot zal het uwe zijn. Onze zaak is rechtvaardig en rein. De voorzienigheid zal ons helpen. Leve België
Leopold III, 25 mei 1940
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: Reflectieruimte Vinkt

Bericht door Paddy »

Waartoe de mens in staat is
Het drama van Vinkt tijdens de meidagen 1940

dinsdag 15 mei 2012, 07u00



DEINZE - Het drama in Vinkt speelde zich af tijdens de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog, ook wel de meidagen van 1940 genoemd. Op basis van archiefdocumenten en getuigenissen kunnen we dit drama dag na dag reconstrueren.

Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger op bevel van Adolf Hitler België binnen. Dit was het begin van de Tweede Wereldoorlog in België. Het Belgische leger bood weerwerk, maar moest zich dag na dag verder terugtrekken. Veertien dagen later, op vrijdag 24 mei, had de frontlinie zich verplaatst naar de omgeving het Schipdonkkanaal. Duitse soldaten hadden over het kanaal twee pontons gebouwd, die het doelwit waren van de Belgische artillerie.
Duitse soldaten trekken Meigem binnen.

Op zaterdag 25 mei kwamen de dorpen Vinkt en Meigem onder vuur te liggen. Duitse soldaten namen Meigem in, maar Vinkt bleef in handen van de Ardense Jagers van het Belgische leger. Als gevolg van de granaatbeschietingen van die dag kwamen in Meigem zestien burgers om het leven. Ondanks diverse pogingen konden de Duitse infanteristen Vinkt niet innemen.

Diezelfde dag poogden Duitse soldaten het Schipdonkkanaal in Deinze over te steken. Burgers uit de stad werden meegenomen als levend schild.
Tijdens artilleriebeschietingen tussen het Belgische en Duitse leger ontplofte er tussen 16.30 en 17.00 uur een Duitse obus te midden van deze groep van 150 gijzelaars. Als gevolg daarvan kwamen 38 mensen om het leven.

Vanaf zondag 26 mei begonnen de feiten te escaleren. Onder de Duitse soldaten ging het gerucht dat burgers op hen hadden geschoten. Er volgden vergeldingsacties. In Meigem werden de inwoners naar de kerk gedreven en werden er als gijzelaar gevangen gehouden. Vinkt was evenwel nog steeds in handen van de Ardense Jagers.

MAANDAG 27 MEI 1940 WAS EEN DRAMATISCHE DAG VOOR VINKT EN MEIGEM. IN DE KERK VAN MEIGEM WERDEN SINDS ZONDAG 26 MEI TIENTALLEN MENSEN GEVANGEN GEHOUDEN DOOR DUITSE SOLDATEN. IN DE NAMIDDAG VOND ER ECHTER EEN ZWARE ONTPLOFFING PLAATS, WAARBIJ IN TOTAAL 27 MENSEN OM HET LEVEN KWAMEN. ER DOEN VERSCHILLENDE VERHALEN DE RONDE OVER DEZE ONTPLOFFING, MAAR HOOGSTWAARSCHIJNLIJK WAS ZIJ HET GEVOLG VAN FRIENDLY FIRE. DE KERK LAG IN DE VUURLINIE, EN WERD DOOR EEN BELGISCHE ARTILLERIEGRANAAT GERAAKT.

MAANDAG 27 MEI IN VINKT
In Vinkt vonden de hele dag beschietingen plaats tussen de Duitse soldaten en de Ardense Jagers. Rond 15.00 uur was de strijd beslecht en bezette het 377 IR het dorp. De Duitse soldaten waren er tegen dan van overtuigd geraakt dat er burgers op hen hadden geschoten. Er volgde een razzia in het dorp. De inwoners werden uit hun huizen gedreven en mannen, vrouwen en kinderen werden gescheiden. De vrouwen en kinderen werden samengebracht op de weide van boer Jules D’Oosterlinck.

De mannen werden eerst richting Meigem gedreven, maar moesten in rijen van vijf in looppas terugkeren naar het dorp. De oudsten werden aan de muur van het klooster neergeschoten. Aan de muur van de pastorij werd een groep van vijf naar voren geroepen en gefusilleerd. Onmiddellijk nadien volgden elf anderen. Even verderop, aan de beenhouwerij 'Van Laere' volgde een gelijkaardige executie. In totaal werden zo op het dorpsplein 38 mensen vermoord, vier overleefden het drama.

MAANDAG 27 MEI, ELDERS IN VINKT
Op maandag 27 mei hadden de Duitse soldaten her en der in Vinkt cruciale plaatsen ingenomen, zoals kruispunten of boerderijen. Op die plaatsen werden groepjes mensen gefusilleerd.
Zo werden aan het Zwart Huizeke twaalf mensen geëxecuteerd en daarna in een massagraf begraven. Tot op vandaag zijn de kogelgaten zichtbaar die het gevolg zijn van deze moord.

Op de hoeve "Van der Vennet" werden 's ochtends vroeg drie mannen (Omer Van Meenen, Jules Van Meenen en Emiel De Ketelaere) gefusilleerd. Er is nooit een reden opgegeven voor deze executie. Achiel Van Renterghem, Alfons De Cloet en Raymond Van der Plaetsen moesten hen ter plekke begraven
.
De familie Vermeulen werd uit hun schuilkelder gehaald en naar de hoeve "Steenkiste" gebracht. In de loop van de namiddag werden vader en zoon Vermeulen meegenomen en gedood, samen met Aloïs Coene, Emiel Galle en Petrus Mestdagh. De vrouwen werden naar de kerk van Meigem geleid, maar konden die verlaten voordat de ontploffing plaatsvond.

Deze incidenten waren niet de enige die op die bewuste maandag 27 mei 1940 plaatsvonden. In het totaal stierven in Vinkt en Meigem die dag 111 burgers als gevolg van artillerievuur of executies.

DINSDAG 28 MEI
Met de capitulatie van het Belgische leger op dinsdag 28 mei eindigde officieel de 18-Daagse Veldtocht. Maar dit betekende niet het einde van het drama in Vinkt.
Daags voordien waren burgers gevangen genomen, en op dinsdag 28 mei werden zij nog steeds gegijzeld op de weide van René D'Oosterlinck.
Die dag werden nog eens negen mensen om het leven gebracht. Vijf van hen, Louis Van Der Vennet, Gummaar Goyvaerts en Oscar, Herman en Roger Pieters werden verplicht hun eigen graf te delven en werden onmiddellijk erna geëxecuteerd.

VERDER VERLOOP
Op enkele dagen tijd kwamen in Vinkt en Meigem 140 burgers om het leven . Onder hen werden 86 mensen geëxecuteerd, 27 burgers stierven in de kerk van Meigem.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een proces tegen de Duitse officieren Kühner en Lohmann. Zij werden veroordeeld tot 20 jaar dwangarbeid. Na 5 jaar werden ze uitgeleverd aan de Duitse autoriteiten.

HET BLIJVEN HERDENKEN
De levende herinnering die de getuigen aan de gebeurtenissen hebben bewaard, moet aan de volgende generaties worden doorgegeven. Een belangrijke reden hiervoor is de piëteit jegens de slachtoffers en diegenen die hun leven lang deze gruwel met zich meesleepten. Deze piëteit steunt echter op een verbondenheid, die in de loop van de opeenvolgende generaties niet anders kan dan verzwakken.

Daarom gelden ook andere overwegingen. De gebeurtenissen in Vinkt hebben immers een universele betekenis: zij tonen waartoe de mens in staat is. De reflectieruimte wil dus niet enkel piëteitsvol herdenken, maar wil in de volle zin van het woord her-denken, aanzetten tot een meer bedachtzame benadering van het fenomeen van het geweld als menselijke mogelijkheid.
De afstand in de tijd maakt het mogelijk om de gebeurtenissen te bekijken vanuit een breder perspectief dan het klassieke vijandbeeld, de militaire heldenmoed of de verleidelijke tegenstelling tussen ontaarde beestachtige beul en puur menselijk slachtoffer. Al deze benaderingen, hoe begrijpelijk ook, vernauwen het perspectief. Zij bevestigen, merkwaardig genoeg, al te zeer het hedendaagse naïeve optimisme dat voor alle ellende aanwijsbare objectieve oorzaken en/of schuldigen vermoedt. Zo verschijnt het kwade al te licht als vermijdbaar ongeval.

De reflectieruimte wil dergelijke vereenvoudigende benaderingen vermijden. Daarom wordt er eerst en vooral historisch verantwoorde informatie aangeboden, die verschillende perspectieven aan het woord laat. De complexiteit van motieven, gevoelens, beleving en herinnering van alle betrokkenen (burgers, Ardense Jagers, Duitse militairen) komt aan bod. De bezoeker kan via de interactieve aanpak zelf op zoek gaan naar aanleidingen, oorzaken of verklaringen. Het blijft echter essentieel voor de reflectieruimte dat ze door haar vormgeving en haar aanbod van materiaal een overzicht van feiten geeft én tot denken aanzet.

[link2]bron,http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... 120514_002[/link2]
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
Gebruikersavatar
Jentyyy
Berichten: 107
Lid geworden op: 29 mei 2011 13:38
Locatie: Ardooie

Re: Reflectieruimte Vinkt

Bericht door Jentyyy »

Eindelijk (ook al wordt het volgend jaar geopend):
Vooropening reflectieruimte Vinkt mei 1940

DEINZE - De reflectieruimte Vinkt mei 1940 wordt tijdens het weekend van zaterdag 26 mei ( 14-17u) en zondag 27 mei (10-12u en 14-17u) even getoond aan geïnteresseerden. Pas volgend jaar wordt de ruimte definitief opengesteld, dit na de voltooiing van de nieuwbouw van het rusthuis. De reflectieruimte kan worden bereikt langs de achteringang van het rusthuis via de rondweg. Parkeren kan langs de Heerdweg en op het Martelarenplein.
Het is geen museum, maar een bezoekerscentrum waar met audiovisuele middelen een evocatie gebeurt van de gebeurtenissen tussen 25 en 28 mei, toen in Meigem en Vinkt 140 burgers werden omgebracht.

De Duitsers reageerden furieus ten aanzien van de burgerbevolking, nadat hun voorhoede in een hinderlaag liep in Vinkt en er zware verliezen leed. Op verschillende plaatsen had zich in Vinkt een regiment zwaar bewapende Ardeense Jagers verschanst. Zij boden er drie dagen weerstand.

Het project is een initiatief van de vzw Vinkt mei 1940 'Waartoe de mens in staat is' met de steun van de provincie en de stad Deinze, i.s.m. het Ename Expertisecentrum voor Erfgoedontsluiting. De idee kwam van Joseph De Vlieger, die bijna tien jaar ijverde voor de realisatie van een dergelijke ruimte.
Bron: Het Nieuwsblad
België verwacht van u dat gij uw vaandel eer zult aandoen, wat er ook moge gebeuren. Mijn lot zal het uwe zijn. Onze zaak is rechtvaardig en rein. De voorzienigheid zal ons helpen. Leve België
Leopold III, 25 mei 1940
Plaats reactie

Terug naar “Musea, tentoonstellingen, herdenkingen - musées, expos, commémorations”