Gedenkplaat voor slachtoffers van Rex-drama

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Gedenkplaat voor slachtoffers van Rex-drama

Bericht door Paddy » 28 mei 2011 23:06

Bericht Geplaatst: 02 Mei 2010 8:10
Paddy schreef:Stad herdenkt tragische gebeurtenissen van 65 jaar geleden
Gedenkplaat voor slachtoffers van Rex-drama

* zaterdag 28 november 2009
* Auteur:

ANTWERPEN - Voor de inkomhal van de UGC-cinema werd gisteren een gedenkplaat onthuld ter nagedachtenis van de tragische gebeurtenissen van 65 jaar geleden. Duitse V2-bommen op het bevrijde Antwerpen maakten toen een einde aan honderden mensenlevens. Wouter Rombouts
Het lijkt wel of dit stuk Antwerpse geschiedenis in de vergetelheid geraakt is, maar na de bevrijding in september 1944 was de oorlog verre van voorbij. Het Duitse leger hoopte de geallieerde opmars te stuiten door de Antwerpse haven plat te leggen. Daarvoor werden niet minder dan 722 vliegende bommen op de stad afgevuurd. Het waren onnauwkeurige bombardementen die eerder de Antwerpenaars troffen dan de haven. Er vielen niet minder dan 1.993 doden en 3.434 zwaargewonden in de stad.

Actueel verhaal

Gisteren was het exact 65 jaar geleden dat een V2-bom insloeg op het drukke kruispunt van de de Keyserlei met de Frankrijklei en de Teniersplaats, op 27 november 1944. Net daarvoor werd ook de school De Dames in de Lange Nieuwsstraat getroffen. Er vielen die dag 134 slachtoffers.

Slechts 19 dagen later trof een V2-bom de tot de nok gevulde cinema Rex, waar een film over Buffalo Bill gedraaid werd. De tol was zwaar: 217 burgers en 296 militairen werden gedood, bijna 300 mensen raakten gewond.

‘Het is een actueel verhaal', zegt schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) die ook voorzitter is van het comité Herdenking eerste V-bom. ‘Terreur, aanslagen, technologische oorlog, lange afstandswapens, dat kennen we nu nog steeds.' Samen met voormalig burgemeester Léona Detiège (SP.A) en schepen van Sociale Zaken Monica De Coninck (SP.A) woonde hij de plechtigheid bij.

Rex-drama

Ook de overlevenden van het Rex-drama waren aanwezig, net als enkele leerlingen van het Instituut De Dames en van het Koninklijk Atheneum. Zij brachten witte rozen en boodschappen van vrede aan, terwijl de Koninklijke Muziekkapel van de lokale politie een hymne bracht.

Na de plechtigheid op de Teniersplaats ging de stoet verder naar de UGC-cinema, de plek waar op 16 december 1944 een V2-bom viel op cinema Rex. De overlevenden onthulden er een gedenksteen waarna Philip Heylen en Léona Detiège er een krans neerlegden.

‘Vijf jaar geleden brachten we een monument aan voor het Museum voor Schone Kunsten ter nagedachtenis van alle slachtoffers van vliegende bommen', zegt Philip Heylen. ‘Vandaag geven we eindelijk ook aandacht aan de slachtoffers van het Rex-drama.'

http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... d=TB2J0BOP
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Plaats reactie

Terug naar “Belgische Monumenten & begraafplaatsen”