Pagina 1 van 1

Het oorlogskruis

Geplaatst: 03 jun 2011 12:02
door Paddy
Het oorlogskruis '14-'18

ingesteld op 25 oktober 1915

Dit bronzen kruis werd toegekend aan militairen voor daden van moed tegenover een vijand. Zowel voor personeel van land-, zee of luchtmacht. Het ereteken werd ook aan buitenlandse militairen uitgereikt. Het werd niet alleen voor daden van moed uitgereikt, maar tevens ook bij het behalen van 5 frontstrepen ( is gelijk aan 3 jaar frontdienst, een eerste streep na 1 jaar de volgende na telkens 6 maanden), voor goed gedrag, voor vrijwilligers ouder dan 40 jaar of jonger dan 16 jaar met minimaal 18 maanden dienst in een gevechtseenheid, ontsnapte krijgsgevangenen die opnieuw in militaire dienst gingen, of militairen die wegens verwondingen op non-actief werden geplaatst kregen eveneens het Oorlogskruis. Het ereteken kon postuum worden verleend. In dit laatste geval werd een metalen staafje met zwarte email op het lint bevestigd. Onderofficieren, korporaals en soldaten overleden tengevolge van verwondingen opgelopen door de vijand werden benoemd tot Ridders in de Leopold II Orde en ontvingen ook het Oorlogskruis. Bij een daad met vermelding in het legerorder werd een bronzen palm met monogram "A" op het lint bevestigd. Vijf van deze bronzen palmen werden vervangen door een zilveren en vijf zilveren door een gouden palm. Vermeldingen op het regimentsdagorder werden beloond met een bronzen leeuw op het lint, een vermelding op het brigadedagorder met een zilveren leeuw en tenslotte vermeldingen op het divisiedagorder een gouden leeuw. Deze leeuwtjes werden later afgeschaft en vervangen door de eerder beschreven palmen. Een nestel of koord of fourragère in de kleur van een Belgische Ridderorde kan in een verkleinde versie op het lint worden aangebracht voor verdiensten van volledige eenheden zoals een regiment of een divisie. Dit voor minstens twee citaties op het legerdagorder. Het Oorlogskruis werd dan toegekend aan de vlag van deze eenheid en werd daarom soms vaandeldecoratie genoemd. Het medaille in de vorm van een kruis vertoont tussen de armen twee gekruiste zwaarden. In het medaillon staat een leeuw afgebeeld. De achterzijde is identiek behalve de leeuw die is vervangen door het Koninklijk monogram "A " van Albert I. Het lint is rood met vijf groene strepen.

[link2]Leeuwen en Lintjes,http://www.over-leeuwen-en-lintjes.be/W ... kruis.html[/link2]

AfbeeldingAfbeelding

Het Oorlogskruis 1940-1945

Ingesteld op 20 juli 1941

Het oorlogskruis werd verleend aan Belgische militairen, en in bepaalde gevallen ook aan burgers, zoals de leden van de weerstand voor moed in een actie tegen de vijand. Dit ereteken werd ingesteld door de Belgische regering in 1941, die op dit moment in ballingschap in Londen verkeerde. Het medaille toont aan de voorzijde een klimmende leeuw in het medaillon, op de achterzijde staat het Koninklijk monogram van Leopold III afgebeeld. Net zoals het oorlogskruis uit wereldoorlog I, zijn er diverse kentekens voor het lint.

[link2]Leeuwen en Lintjes,http://www.over-leeuwen-en-lintjes.be/W ... kruis.html[/link2]

AfbeeldingAfbeelding

Re: Het oorlogskruis

Geplaatst: 03 jun 2011 12:03
door Paddy
guerramundial1 schreef:Enkele voorbeelden van oorkonden:

Oorlogskruis met bronzen palm voor langdurige aanwezigheid aan het front:
Afbeelding

Oorlogskruis met bronzen leeuw voor vermelding op het regimentsdagorde
Afbeelding

Beide oorkondes behoren tot dezelfde persoon.

Re: Het oorlogskruis

Geplaatst: 28 okt 2013 17:19
door Stef
Is er een verschil tussen leeuwtjes die ingewerkt zijn in een cirkel en degene die "los" staan?

Re: Het oorlogskruis

Geplaatst: 28 okt 2013 18:01
door jef
Dag Stef,
De betekenis van de leeuwtjes is dezelfde. Ik heb me laten wijsmaken dat de productiekosten van het uitgesneden leeuwtje hoger waren dan het leeuwtje in pastillevorm. Ik zou zeggen dat het uitgesneden leeuwtje het eerste type was.
groeten,
OK.jpg

Re: Het oorlogskruis

Geplaatst: 28 okt 2013 18:11
door Stef
Bedankt Jef!

Re: Het oorlogskruis

Geplaatst: 28 okt 2013 18:37
door piot1940
In het boek "Distinctions honorifiques de la Belgique 1830 - 1985" van André Charles Bornè is er een duidelijk verschil tussen beide leeuwtjes. Kortom: dit van de eerste wereldoorlog is het uitgewerkte figuurtje (...Lion belge en relief, entièrement découpé de 5 mm de hauteur....p 317), dit van de tweede werledoorlog is het leeuwtje op een ronde (... un petit lion belge, relevé sur le métal avec fond martelé, dans un petit médaillon de 8 mm de diamètre et comportant un léger rebord. p 437)

Kortom een leeuwtje met medaillon hoort op een LIII oorlogskruis, een uitgesneden leeuwtje op een AI oorlogskruis


m vr gr, Jean

Re: Het oorlogskruis

Geplaatst: 28 okt 2013 19:21
door Stef
Raar :D Ik heb beide variaties op een oorlogskruis 14-18 zitten, Deze hoort bij een wo1 groep zonder wo2 medailles.

Als ik eens rondkijk op het internet zie ik ze trouwens evenveel losse als ronde leeuwtjes op wo1 kruizen.

Wie weet meer? :)

Edit: zie ook hier http://livredordelacartedufeu.xooit.be/ ... t-Lion.htm

Re: Het oorlogskruis

Geplaatst: 28 okt 2013 22:22
door piot1940
nja ... had het wel gedacht. De "Borné" wordt zowat beschouwd als de "bijbel" voor de belgische decoraties maar zoals we allemaal weten is niet al wat in de bijbel staat ook waar. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Re: Het oorlogskruis

Geplaatst: 29 okt 2013 00:47
door Stef
toch bedankt voor de moeite ;)