Het verschil tussen insignes, medailles,...

Badges, insignes, brevetten, medailles, onderscheidingen, nationale orden etc.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Basic
Berichten: 2
Lid geworden op: 03 mei 2012 19:43

Het verschil tussen insignes, medailles,...

Bericht door Basic »

Hallo iedereen

In het kader van mijn eindwerk ben ik op zoek naar wat het precieze verschil nu eigenlijk is tussen insignes, medailles, eretekens en decoraties.
Is hier sprake van een bepaalde hiërarchie?
Zijn er sommige belangrijker dan andere?

Is er iemand die hier een antwoord op weet?

Alvast bedankt

Met vriendelijke groeten

Basic
C/Gr
Berichten: 106
Lid geworden op: 29 mei 2011 15:05

Re: Het verschil tussen insignes, medailles,...

Bericht door C/Gr »

Je vergeet de term 'eervolle onderscheiding'
Gebruikersavatar
guerramundial1
Berichten: 744
Lid geworden op: 28 mei 2011 16:04
Locatie: Valladolid (Spanje)

Re: Het verschil tussen insignes, medailles,...

Bericht door guerramundial1 »

Hallo,

Heb helaas nog geen tijd gehad op het nauwkeurig op te zoeken, maar de belangrijkste eervolle onderscheidingen zijn de ridderorden: voor België (over de hele geschiedenis) zijn dat de Leopldsorde, Kroonorde, orde van de Afrikaanse Ster, orde van de Leeuw, orde van Leopold II. Deze orden hebben verschillende categorieën: Ridder, Officier, commandeur, grootlint, grootofficier,...
Daarnaast bestaan de decoraties, die op hun beurt verschillende categorieën hebben: bijvoorbeeld de Burgerlijke of Maritieme Decoratie die bestaan uit 2 kruizen (1ste en 2 de klasse) en 3 medailles (goud, zilver en brons).
Vervolgens zijn er medailles die werden geslagen en uitgereikt voor bepaalde daden of toestanden, bijvoorbeeld de Herinneringsmedaille van de Oorlog, de Overwinningsmedaillw, enz.

Wat betreft de draagvolgorde bestaat er geen regel die 100% uitsluitsel geeft, maar de ridderorden komen steeds vooraan naargelang hun belangrijkheid, vervolgens de medailles voor moed en zelfopoffering
, daarna herdenkingsmedailles, enz. Buitenlandse medailles aan Belgische militairen uitgereikt mogen enkel worden gedragen met koninklijke toestemming en steeds achter de Belgische eretekens, in volgorde van uitkering.

Insignes worden gedragen op het uniform of hoofddeksel en verwijzen naar de eenheid, specialisatie, enz.
Ter herinnering van mijn grootvader Marcel Darcis (º 1896, + 1979), 1ste Sergeant Oorlogsvrijwilliger, 2º Regiment Karabiniers, II Bataljon, 8ste Companie. 1915-1918
HAWKY
Berichten: 4
Lid geworden op: 30 mei 2011 19:15

Re: Het verschil tussen insignes, medailles,...

Bericht door HAWKY »

Hallo, Basic

De verzamelnaam is eervolle onderscheidingen zoals vermeld door C/Gr, guerramundial1 geeft U al een redelijke verklaring, However zou ik er graag een beetje precisie insteken.
Eerst en vooral moet U het onderscheid maken tussen eervolle onderscheidingen die bestaan uit Orden, Eretekens en Medailles en Insignes, die geen deel uitmaken van de eervolle onderscheidingen.
Insignes zij kentekens die toebehoren aan een bepaalde eenheid, nu niet meer maar vroeger werden regiment- bataljonsnummers op de schouders gedragen. Aan de hand van deze nummers in combinatie met het wapenkenteken kon men een bepaalde eenheid bepalen. Nu worden enkel nog de kentekens van het wapen op de kraag van het uniform geplaatst.
Borsthangers kunnen ook als insigne gedefinieerd worden gezien zij deel uitmaken van het uniform van een bepaalde eenheid. Deze worden nog altijd gedragen. Tevens worden de mutskentekens ook als insigne gedefinieerd.
Wat nu de eervolle onderscheidingen aangaat:
Orden zijn de hoogste eervolle onderscheiding, dit zijn meestal Nationale onderscheidingen, voor België de Leopoldsorde ( in 3 divisies burgerlijk, militair en maritiem), de Kroonorde en de Orde van Leopold II. Voor Frankrijk La Légion d’Honneur, l’Ordre de Merite Nationale en l’ Ordre de la Liberation, voor de GB de Orde van de Kousenband, Member of the Britisch Empire (MBE) enz…
Na de Orden komen de eretekens deze zijn meestal in de vorm van een kruis. Bv voor België: Het Oorlogkruis, het Ijzerkruis, het Vuurkruis, het Militair Kruis, de Militaire Decoratie of het Erekruis voor Militaire Dienst in het Buitenland. Voor GB: Het Victoriacross, voor Frankrijk een uitzondering La Médaille Militaire, voor de rest terug kruisen Croix de Guerre, La Croix de la Valeur Militaire, enz…
Tenslotte komen de medailles, deze worden meestal uitgegeven als beloning voor deelname aan bepaalde oorlogsfeiten of inzetten. Enkele voorbeelden: medaille van vrijwillige strijder, medaille van politiek gevangene, medaille van Verdienste enz.. Tevens wordt er meestal na een oorlogsoperatie of een inzet een herinneringsmedaille uitgereikt aan alle deelnemers dit zijn de laatste in de hierachie.
Zoals reeds door guerramundial1 vermeld worden buitenlandse eervolle onderscheidingen na de Belgische gedragen en dit enkel mits toelating (Autoport) Dit is niks nieuws er bestaan autoports voor de Médaille de St Helene uitgereikt aan Belgische deelnemers aan de Grande Armee van Napoleon I goedgekeurd door Koning Leopold I.
Maar ook hier dient men de hierarchie van de eervolle onderscheidingen in acht te nemen, dus een buitenlandse orde wordt na een Belgische gedragen maar wel voor de Belgische eretekens, een buitenlands ereteken wordt na de Belgische gedragen maar wel voor de Belgische medailles.
Wat de buitenlandse medailles aanbelangt worden de herinneringsmedailles gedragen in de volgorde van ontvangst . Indien men Bv om één of andere reden de NATO Meritorious Medal ontvangt komt die voor de andere buitenlandse herinneringsmedailles gezien die hoger in hierarchie is als een herinneringsmedaille.
Plaats reactie

Terug naar “Insignia, medailles, onderscheidingen ... insignes, médailles, décorations”