juiste volgorde van eretekens

Badges, insignes, brevetten, medailles, onderscheidingen, nationale orden etc.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Erwin
Berichten: 14
Lid geworden op: 06 dec 2011 20:33

juiste volgorde van eretekens

Bericht door Erwin » 04 mar 2012 17:03

Hoi,

dit zijn (voor zover ik weet) de eretekens van Major-General Count Ivan Du Monceau de Bergendal, de eerste CO van de 10de Wing :

UK :
Distinguished Flying Cross with Bar, 1939-1945 Star, Air Crew Europe Star with one Silver Rose

B :
War Cross 1940 with 7 Palms, Fouragère 1940, Officer in the Order of Leopold with Palm, Knight in the Order of the Crown, Evader's Cross,

F :
Chevalier de la Légion d'Honneur, Croix de Guerre 1940 with Palm, Médaille de la France Libérée.

Ik kan er per land wel achter komen welke de hoogste is maar wat is de volgorde als je ze allemaal bij elkaar zet?

Erwin
http://www.10wtac.be

Gebruikersavatar
canadian2nd
Sponsor
Berichten: 1564
Lid geworden op: 21 jun 2011 14:07
Locatie: Bachten de Kupe

Re: juiste volgorde van eretekens

Bericht door canadian2nd » 04 mar 2012 19:10

Hallo, heb dit op het net gevonden :

Enkele elementaire regels

•In aanwezigheid van de Koning of van een lid van de Koninklijke familie, worden enkel de grote modules van de eervolle onderscheidingen gedragen, nooit de verkleinde juwelen of de diminutieven met de kleuren van de linten.
•De onderscheidingen worden op de linkerzijde van de borstkas vastgehecht en worden vanaf het midden gerangschikt, in dalende voorrangsorde.
•Er wordt voorrang gegeven aan de Belgische orden, verdeeld in klassen (grootkruis, grootofficier, commandeur, officier, ridder, palmen en medailles). In gelijke klasse is de Leopoldsorde belangrijker dan de Kroonorde, die op zijn beurt voorrang heeft op de orde van Leopold II. Men mag maar één klasse per orde dragen!
•Vervolgens komen de andere officiële Belgische eretekens. Een ereteken is officieel wanneer ze door een wet of een K.B. gecreëerd werd.
•Een reglement voorziet in welke orde de militairen hun ereteken moeten dragen (Tab. II). Indien zij niet meer geciteerd worden, blijven de decoraties van de Tweede Wereldoorlog en de Oorlog in Korea vanzelfsprekend prioritair.

Bijzondere gevallen
•De leden van verenigingen van oud-strijders en veteranen, die titularis zijn van zowel militaire als burgerlijke eretekens, geven voorrang aan hun militaire eretekens, waarbij ze eerst de erkenning voor daden van moed of toewijding laten zien, deze voor de Tweede Wereldoorlog en de Oorlog in Korea, deze voor anciënniteit en tenslotte de andere decoraties.
•De buitenlandse officiële eretekens worden na de Belgische officiële eretekens gedragen, volgens de chronologische orde waarop ze zijn toegekend. De andere officiële buitenlandse decoraties worden gedragen in chronologische volgorde van toekenning na de officiële Belgische decoraties.

Toelatings- en verbodsbepalingen
•Het dragen van een buitenlandse orde moet door de Koning toegelaten zijn geworden. De buitenlandse orden worden na de Belgische gedragen volgens de datum van toekenning.
•Een militair in actieve dienst mag geen buitenlandse eervolle onderscheiding dragen zonder Koninklijke toestemming.
•De Belgische decoraties die niet door een wet of een koninklijk besluit gecreëerd werden worden niet officieel erkend, zelfs indien ze werden ingesteld door een ander niveau van officiële macht (provincie, stad, gemeente, …) door een rekende instelling (Het Rode Kruis, Brandweer, …) of door een of andere vaderlandslievende of filantropische vereniging. Het dragen van deze decoraties na alle andere onderscheidingen is toch toegelaten, behalve voor de militairen in actieve dienst, op voorwaarde dat er geen verwarring kan bestaan met de officiële onderscheidingen. De dragers van niet officiële decoraties zullen deze uitsluitend dragen tijdens evenementen die rechtstreeks in verband staan met de instelling die ze uitgereikt heeft.
•De eervolle onderscheidingen van internationale organismen waarbij de Belgische Staat is aangesloten (NAVO, VN, Europese Gemeenschap, OSCE, …) zijn geassimileerd met Belgische onderscheidingen maar worden na deze gedragen.
In memoriam mijn opa Gerard : Sold 4 Li - 18d veldtocht (23 Li) - KG gemaakt bij Gent - eind 1944 : vrijwilliger bij 1005e Tpt Coy - gesneuveld voor België t.g.v. V2 inslag te Hove op 31-1-1945. I will always remember him ....

Gebruikersavatar
jef
Sponsor
Berichten: 714
Lid geworden op: 29 mei 2011 13:11

Re: juiste volgorde van eretekens

Bericht door jef » 04 mar 2012 20:00

Dank, Jan om dit te plaatsen. Ik wist dat de buitenlandse eretekens na de Belgische gedragen werden....
De onderstaande regel uit uw bericht gaf uitsluitsel ivm de draagvolgorde van de buitenlandse medailles. Dit wist ik niet :oops: .In dit geval Britse en Franse van onze vriend Erwin.
groeten,
Jef
De buitenlandse orden worden na de Belgische gedragen volgens de datum van toekenning.

Plaats reactie

Terug naar “Insignia, medailles, onderscheidingen ...”