ABL-jargon

Alles wat niet in bovenstaande past.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

ABL-jargon

Bericht door Paddy » 03 jun 2011 11:07

Geplaatst: 15 Mei 2010 20:28
Paddy schreef:Regelmatig duikt hier een taaltje op dat door de "simpele" burger niet altijd begrepen wordt. Het ABL-jargon wordt onder oud-gedienden perfect begrepen, maar de snotneuzen, d.w.z. zij die nooit hunne "term" hebben gedaan snappen er niet veel van.

Hier al opgedoken:

Ne korporaal die met zijn prutsen zit= korporaal-chef

Ballen rapen = eenvoudig arrest, een tuchtstraf uitgesproken door de compagniecommandant. De straf hield in dat je na de diensturen, onder toezicht, onzinnige karweien mocht doen tot aan het avondappel. Geen kantine, cinema of erger (weekend-)verlof.

Ander ABL-jargon meer dan welkom, van 1830 tot heden. :P
Lewis Gunner schreef:
Paddy schreef:
Lewis Gunner schreef:Bleukes/Pissers=Groentjes/nieuwelingen
(al eerder op het forum verteld)
Inderdaad, maar waar komt "pissers" van [smilie=trilly-04-10.gif]
Wilde gok en waarschijnlijk ook juist :P
omdat de nieuwtjes werden gepest tijdens hun dienstplicht en de "anciens in hun laarzen/botienen/schoenen pisten !
:?
Juist ?
Paddy schreef:Tijdens zijn opleiding kreeg de rekruut als insigne een klauwende leeuw op zijn baret. In de kantine werd dit embleem door de anciens wat vervormd. De bovenste poot werd richting muil gewrongen en de onderste richting kruis. Zowel het kenteken als de drager hiervan werd "ne pisser" genoemd.
:grin:
Paddy schreef:ABL

Officieel "Armée Belge - Belgisch Leger" (maar dat wisten wij al :wink: )
Deze heilige Drievuldigheid van het alfabet siert zowat alles wat een militair in zijn handen krijgt. Voor miliciens is het een brandmerk voor alles wat minderwaardig is. Aan de andere kant wordt het drieletterwoord gebruikt als referentie om aan te tonen dat is wel echt chic of goed is: "Hela, da's geene ABL zenne!"

(Wij BSD'ers!, Jan Backx)
Paddy schreef:Ne wiet, de wieten

Alle militairen die niet Para-Commando zijn.
"'t s maar ne wiet" = 't is maar nen infanterist, geniak, logistieker etc.
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: ABL-jargon

Bericht door Paddy » 03 jun 2011 11:09

Grenadier schreef:Nen boeffer: komt eigenlijk van "gamellenboeffer", een soldaat (zeker in de forten) van voor den Grooten Oorlog at niet uit een bord, maar kreeg zijn prakje in zijn gamel gedeponeerd en at (boefte) dus uit zijn gamel. De gamel is er "af gevallen" en het woordje boeffer bleef achter als bijnaam voor een beroepssoldaat.

Groetjes,

Wim
Paddy schreef:Een "gamellenboefer" werd ook gebruikt door de dienstplichtigen tijdens WOI om de soldaten aan te duiden die als beroepsmilitair of oorlogsvrijwilliger hadden getekend in de loop van de oorlog.
Paddy schreef:Toen ik mijn legerdienst deed (1980-81 :oops: ) was "ne boefer" nog altijd een BV, geen bekende Vlaming maar een BeroepsVrijwilliger. Het woord werd ook in combinatie met andere, niet altijd even nette, woorden gecombineerd.
Zoals:

Boeferscity = de woonwijk van de gehuwde boefers.
Boeferswijf = de vrouw van
Boefersjonk = het kind van
Boeferskar = een auto met bezettingsplaten, of simpeler de auto van
Paddy schreef:Sapt'em!
Wat korter van uitspraak dan "kus mijn kl [smilie=censored.gif] ten" maar verder geen verschil. Werd veelvuldig gemompeld tijdens oefeningen & karweien.
Paddy schreef:Naar de Hoogmis gaan (moeten)= het verslag van de commandant, meestal (altijd :wink: ) nadat de soldaat een verslag had gekregen wegens zondigen tegen de tuchtreglementen.
Dikwijls was de hoogmis op donderdag, minimum kreeg je twee dagen ballen (eenvoudig arrest). De straf begon bij de reveille van de volgende dag. Wie dus een klein beetje kan rekenen weet dan dat je op zaterdag een hele dag gestraft was en zondag even snel naar huis mocht om je was te laten doen. Diezelfde zondag moest je tussen 22.00 en 00.00 uur opnieuw "binnen" zijn.
Binkske007 schreef:En geregeld werd "de vuile was" buitengehangen.
Intern in de eenheid waren dan vergaderingen waarop iedereen aanwezig moest zijn en debriefings werden gegeven.
Wie ne kemel geschoten had,of stommiteiten uithaalden werd dan 'vermeld"'.
Na de 'vuile was' moesten de zondaars dan een 'dikke pint' betalen.
Paddy schreef:Infanteriespek = zoals RSMCI het verwoorde :wink: :
RSMCI schreef:
Konfituur ook gelei of marmelade genoemd, hangt af van waar men afkomstig is.

W.
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: ABL-jargon

Bericht door Paddy » 03 jun 2011 11:11

eaw458 schreef:Ik heb ooit nog eens het gros van een wiki-pagina hierover geschreven - zie onderaan.

Gelukkig had ik in 1993 uit verveling een lijstje aangemaakt tijdens mijn lange dagen in 2L.... :-)

Walter

-----

2IC
2nd in command, tweede commandant van de eenheid. Zie ook XO en EXO.

Alfa
Eerste letter uit het NATO-alfabet. Wordt gebruikt in het radioverkeer, maar is ook gangbare taal om de eenheid met die kenletter aan te duiden. Net zoals Bravo, Charlie, Delta, enz... Voorbeeld: Adjudant Janssens is overgegaan naar den Alfa. (~de A compagnie / batterij / eskadron)

ABL
Belgische Krijgsmacht. ABL is een acroniem voor 'Armée Belge/Belgisch Leger' en staat in alle uitrustingsstukken vermeld. Wordt ook gebruikt ter algemene aanduiding van de krijgsmacht. Vaak verbasterd naar "Alles Behalve Logisch" of "Armzalig Belgisch Leger". Voorbeeld: Ik werk bij den ABL.

Achteruit Varen
Wordt gezegd van onderofficieren (vanaf eerste meester-chef) en officieren bij de marinecomponent die rondlopen met de linker schouderpassant op de rechter schouder en vice versa. Graadkentekens voor deze personeelcategorieën bij de Marine zijn immers verschillend voor de linker- en rechterschouder en dienen op de juiste schouder gedragen te worden: staande voor de persoon, dient de zogenaamde nelson-krul (qv.) in het bovenste lint van het graadkenteken eerst bovenop te liggen en dan onderdoor te kruisen. (beweging van achter naar voor)

Afgaan/Aftekenen
De Krijgsmacht verlaten door middel van dienstverbreking. Zie ook afzwaaien.

Afzwaaien
De Krijgsmacht verlaten door het beëindigen van de dienstplicht. Alleen gebruikt in relatie tot miliciens. Voorbeeld: Nog twee weken en dan zwaaien we af.

Ancien
Specifiek bij de Krijgsmacht: milicien voor wie de dienstplicht er bijna op zit.

ASAP
Zo snel mogelijk; lees: onmiddellijk. Afkomstig van het Engelse As Soon As Possible.

B1
Brevet 1. Oude aanduiding voor het brevet KOO (qv.). Voorbeeld: Ze zeggen dat Chef Peters gebuisd was op zijnen B1.

B2
Brevet 2. Oude aanduiding voor het brevet LOO (qv.).

B4
Brevet 4. Oude aanduiding voor de categorie van beroepsvrijwilligers.

Ballen
Tuchtsanctie, en vaak in het bijzonder het licht arrest dat door de eenheidscommandant uitgereikt wordt voor kleine vergrijpen tegen de militaire tucht. Voorbeeld: Ik heb twee dagen ballen gekregen van de luitenant.

Ballen rapen
Gestraft worden of zijn met een eenvoudige tuchtstraf. Stamt uit de tijd dat gestrafte militairen vaak uitwerpselen van paarden dienden op te rapen.

BBKKSM
Brood-Boter-Konfituur-Koffie-Suiker-Melk. Bekende afkorting gebruikt door het messpersoneel om tijd en inkt uit te sparen bij het opmaken van menu's.

Bergham/Berghaus
De rugzak en tevens tweede huis van een infanterist.

Betonbaan
Gekende verbindingsweg voor voertuigen doorheen het oefenterrein van Leopoldsburg, vaak gebruikt als orientatiepunt.

Betonkoek
Hard tarwekoekje uit de gevechtsrantsoenen ter vervanging van brood.

Binnenkomen
Een loopbaan bij de Krijgsmacht starten. Voorbeeld: Ik ben binnengekomen in 1985.

Blancoteren
Opnieuw mooi wit maken van getten (qv.) van het parade- en MP-uniform. Grote bron van ergernis voor menig oud-militair. De term is niet langer in algemeen gebruik, daar alleen de marinecomponent nog getten gebruikt.

Bled
Operatieterrein. Van het Arabische woord voor moeilijk toegangbare plaats. Voorbeeld: In den bled moet iedereen zijn plan kunnen trekken.

Bleu/Bleuke
Militair zonder ervaring.

Blok
Gebouw, bijv. stafblok of logementsblok.

BM
Brevet M. Oude aanduiding voor het brevet HOO (qv.). Voorbeeld: Ik moet volgende week aan mijnen BM beginnen in Doornik.

Boefer
Militair. Vroeger alleen gebruikt voor beroepsmilitairen dienstplichtige of milicien die zijn gekazerneerd waren in Duitsland, later werd het gebruikt voor beroepsmilitairen in het algemeen.

BQMS
Beheerder van het magazijn van een eenheid in een korps dat de benaming batterij gebruikt om haar eenheden aan te duiden (vooral de artillerie). Van het Engelse Battery Quartermaster Sergeant Major.

BSD
Belgische Strijdkrachten in Duitsland. Officiele benaming van de Belgische troepen die vanaf 1945 tot 2003 in Duitsland gelegerd waren.

BSD-product
Kind van een BSD-militair. "BSD-producten" hebben doorgaans een groot deel van hun leven in de BSD doorgebracht, er waren daar immers Belgische scholen, verenigingen enz. Ook toen ze volwassen waren zijn velen in Duitsland gebleven.

BSM
Eenheidsadjudant bij de Landcomponent in een korps dat de benaming batterij gebruikt om haar eenheden aan te duiden (vooral de artillerie). Van het Engelse Battery Sergeant Major.

BV
Beroepsvrijwilliger m.a.w. een beroepsmilitair die de graad heeft van Sdt, 1Sdt, Kpl, KplChef of 1Kpl Chef (land-, lucht- en medische component). Voorbeeld: Van Pimperzele werkt als barman in de bar BV.

Carpat
Karabinier. Nu militair van het Regiment Carabiniers Prins Boudewijn - Grenadiers. Voorbeeld: Ik ga na mijn opleiding naar de Carpatten.

Chef-Kapstok
Eerste Sergeant-Chef. Duidt op de kapstok-vormige onderste streep van het graadkenteken.(bij de Landmacht)

Chestwebbing
Draagstel voor oa munitie, veldfles, EZ-materiaal dat op de borst gedragen wordt.

Chipoteren
Valsspelen.

CLC
Militair met de graad van Korporaal-chef. Afkomstig uit het Frans.

CMC
Militaire supermarkt bij de Belgische Strijdkrachten in Duitsland. Deze belastingsvrije winkels bestonden tot 2003 ten behoeve van militairen en hun families die in Duitsland gelegen waren. Van het Franse Cantine Militaire Centrale. De correcte - en vrijwel nooit gebruikte - Nederlandse vorm was MHK oftewel Militaire Hoofdkantine.

CO
Commanding Officer. De officier die aan het hoofd van een korps staat.

Coca-Cola Boys
Bijnaam voor militairen van de medische component gangbaar in de jaren '80 en '90, vanwege de toenmalige gelijkenis tussen de kleur van hun uniform en dat van de chauffeurs van Coca-Cola vrachtwagens.

Coletteke Rijstpap
Bivak 7 in Leopoldsburg.

Coxon
Bootsman. De bootsman is de onderofficier die de leiding heeft over het departement Dek aan boord van een schip van de Marinecomponent. Verbastering van het Engelse Coxwain. Voldoet dezelfde functie bij de marine als de CSM bij landcomponent

CQMS
Beheerder van het magazijn van een eenheid. Van het Engelse Company Quartermaster Sergeant. Voorbeeld: De CQMS heeft gezegd dat er pas volgende vrijdag propere lakens uitgedeeld worden.

Crusader
De nieuwe benaming van de Bergham.

CSM
Eenheidsadjudant bij de Landcomponent in een korps dat de benaming compagnie gebruikt om haar eenheden aan te duiden. Van het Engelse Company Sergeant-Major.

De muur doen
Na de diensturen de kazerne verlaten zonder vergunning.

Demob
Afzwaaien (qv.). Afkomstig van de term demobilisatie.

Dinky Toys
Bijnaam gebruikt voor voertuigen van de CVR(T)-reeks, vanwege hun nogal kleine afmetingen. Van het gekende merk van speelgoedauto's.

Drie plannen.
Tot vervelens toe herhaald mantra van menig instructeur. Voorbeeld: In den ABL zijn drie plannen: mono-plan, bi-plan, trek-uw-plan. Het laatste plan onmiddellijk toepassen!

Dry
Oefening met wapens doch zonder (scherpe) munitie. Betekent droog in het Engels.

DVT
Dagelijkse Verlofgangers Trein. Militaire trein die tot in 1994 een paar keer per week tussen de belangrijkste Belgische stations en de Duitse garnisoensplaatsen reed, vooral ten behoeve van de miliciens. De trein werd overzien door een RTO (qv.), vaak ook zelf een dienstplichtige.

EMS
De compagnie Staf en Diensten. Afkomstig van het Franse Etat-Major et Services. Voorbeeld: Ik zit in den EMS.

EXO
Uitgesproken 'eks-o'. Executive Officer oftewel de Tweede Commandant van de eenheid. Ook nog XO of 2IC.

Facteur
Bijnaam voor militair van de luchtcomponent. Facteur is Frans voor postbode, duidende op de overeenkomst in uniformkleur die er ooit was tussen de Post en de Luchtcomponent.

Fitten
Stouwen van uitrusting in en op de rugzak. Voorbeeld: Je slaapzak fit je best niet op je rugzak.

Full Kolonel
Officier met de effectieve graad van Kolonel. Een Luitenant-Kolonel wordt immers ook aangesproken met Kolonel.

Gamel
Eetketel uit aluminium voor individuele soldaten.

Geniak/Genist
Militair van het korps van de genie

Getten
Beenkappen uit webbing ter bescherming van de enkels of als onderdeel van het parade-uniform. Vandaag nog enkel gebruikt voor dit laatste, en vaak alleen nog bij de Marinecomponent.

GVT
Grote Verdwijn Truc. Vaak toegepast wanneer er niet zo leuke karweitjes uitgevoerd moeten worden. Desbetreffende verwijdert zich dan uit de 'karwei' zone en begeeft zich naar zijn kamer, de toiletten,... .

HID
Bij varende eenheden binnen het marinecomponent. Hoofd inwendige dienst.

HOD
Bij varende eenheden binnen het marinecomponent. Hoofd operationele dienst.

HTD
Bij varende eenheden binnen het marinecomponent. Hoofd technische dienst.

In Geef Acht Zetten
Uitdrukking voor een ongepaste en gevaarlijke praktische grap die het omhoogkieperen van een bed met daarin een slapende collega inhoudt.

IO
Instruction Opérationelle. Een dossier waarin de procedure bij een eventuele interventie beschreven wordt. Voorbeeld: IO 8 = De beschrijving van een interventie in Afrika. Deze werd opgesteld in de jaren ‘80 met oog op een eventuele interventie in Zaïre.

Jantje
Milicien van de toenmalige Zeemacht. Anno 2007 is dit niet langer in gebruik.

Jeannetteke
Bijnaam voor een type lichte vrachtwagen van het merk Renault dat tussen de jaren '50 en '70 in dienst was, en tot in het volgende decennium nog een tijdje bij de reserve gebruikt was.

Jos van Week
Bijnaam voor de Leerling Materiaal (zie Leerling Materiaal), vooral gebruikt in de infanterieschool te Arlon.

Kanonboer
Term uit de artillerie, niet te vergissen met de tanks

Kakewiet
Para-jargon om niet-para's aan te duiden. Van het Franse cacahuète (pindanoot). De verkorte term is wiet (qv.).

Karottentrekker
Plantrekker die zich probeert te ontrekken aan de dienst. Verbastering van het Franse carotier.

K-Blokken
Benaming voor logementsblokken te Leopoldsburg gebruikt door eenheden die tijdelijk in het kamp verblijven voor oefeningen. Deze blokken werden tijdens de jaren 90 gebouwd op de plaats van het cavalerie-kamp dat daar tijdens de 19e eeuw opgetrokken werd; vandaar K-blokken.

Kee Bee
Gangbare benaming voor de luchtmachtbasis te Kleine Brogel.

Kep
Matrozenmuts voor vrijwilligers van de Marinecomponent die het traditionele matrozenpak dragen en nog niet in aanmerking komen voor het uniform met uniformjas en kepi. Om de kep zit een keplint met de naam van het schip of het woord Marine.

Kitzak
Vervlaamsing van het Engelse kit-bag, een hoge zak/draagtas in webbing met eenvoudige ronde opening bovenaan, en een oogsluiting voor een hangslot. Kit is de Engelse term voor uitrusting. Ook: Bijnaam voor de grote groene muts van de Ardeense Jagers.

Klet
Bijnaam voor een militair of militair in opleiding die eigenlijk niet in staat is om een volwaardige militair te zijn/worden, dit kan zijn op gebied van gezag, professionalisme, inzicht, kennis,... .

Kompassleutel
Zie: Sleutel van het Paradeplein

Kwartiertje van de chef
De extra 15 minuten die elke chef (commandant) aan zijn planning toevoegt voor een laatste controle e.d. Voorbeeld: de bataljonscommandant beslist om te verzamelen om 08.00h, de compagniecommandant maakt daar 07.45h van, de pelotonscommandanten 07.30h enz. en uiteindelijk staan de manschappen een uur vroeger dan gepland opgesteld.

Lapland (Kamp Lachland)
Bijnaam gegeven door infanteristen aan het Kamp Lagland, gezien het weer en de temperaturen in de winter.

Lat
Streep van een graadkenteken voor vrijwilligers of onderofficieren. Voorbeeld: “Vijflatter”: Een Eerste Sergeant-Majoor. Dit duidt op de vijf strepen op het graadkenteken.

Leerling Materiaal
Verantwoordelijke van een peloton in opleiding voor alle logistieke activiteiten. Voorbeeld: afhalen bewapening, kuisen van de blokken. Elke week wordt deze opnieuw aangeduid, vooral toegepast in de infanterieschool te Arlon.

Lintje (voorafgegaan door een kleur)
Een "wit lintje" bijvoorbeeld is een kandidaat beroepsonderofficier omdat hij een wit lintje draagt op de epauletten. Voorbeeld: Hij zat in 1985 als 'wit lintje' in Zedelgem.

Logistieker
Militair van het wapen der logistiek.

Lul Van Week
Bijnaam voor de pelotonsverantwoordelijke van een peloton in opleiding, elke week worden deze opnieuw aangeduid.

MAC
Uitgesproken: mak. Wapenmeester bij een eenheid aan van de Marine aan de wal. Van het Franse 'Maitre d'Armes Chef'. De wapenmeester is de tegenhanger van de eenheidsadjudant bij de Landcomponent.

Mayonaise
Versiering in de vorm van een of twee rijen vergulde bladeren op het vizier van een kepi van een hogere officier.
Ook: Schouderstukken horende bij het parade-uniform.
Ook: Menig instructeur bedoelt met mayonaise het verstand van de rekruut. Bvb.: Laat uw mayonaise werken.
Ook: Spreekwoordelijke alternatieve brandstof voor de MAN 6Ton PolyCar vrachtwagens, ter illustratie van hun veelzijdige multi-brandstof motor. Bvb.: Als het moet, rijdt hij zelfs op mayonaise.

Medical
Medische Component. Verbastering van het Franse Service Médical. Voorbeeld: Chef Peters zit bij de Medical.

Mie Tet
Alom gekende rijdende snackbar in het Kamp van Beverlo te Leopoldsburg.

Mille
De KMS. Voorbeeld: Ik zat tussen 1984 en 1987 op de Mille.

Milshop
Winkeltje in bepaalde garnizoenen waar militairen persoonlijke uitrustingsstukken kunnen aankopen tegen personeelsprijs. De correcte benaming is Regionaal Distributie Centrum.

MPPV
Multi Purpose Protection Vehicle, ook wel den Dingo genoemd

MT
Uitgesproken: em-tie. Transportsectie van een eenheid. Van het Engelse Motor Transport (Pool).

Muppet
Bijnaam voor een militair van de Militaire Politie.

Nelson-krul
Gangbare benaming voor de cirkelvormige lus in het bovenste lint van het kenteken voor de graden vanaf 1e Meester-Chef bij de Marinecomponent.

Nieuwe
Benaming voor een nieuwe rekruut in de eenheid.

Ouwe / Oude
Commandant van een schip van de Marinecomponent.

Op zes passen zetten
Een ondergeschikte terechtwijzen. Verwijst naar de in vroegere tuchtreglementen voorgeschreven afstand waarin men geacht werd de correcte houding aan te nemen om zich voor te stellen aan een meerdere. Voorbeeld: Van Pimperzele, ik ga U eens op zes passen zetten.

Padre
Aalmoezenier; een militaire geestelijke.

Pampa Range
Schietveld voor jachtvliegtuigen ten zuiden van de vliegbasis Kleine-Brogel.

Peloton Delta
Militairen van de EMS die normaal tewerkgesteld zijn in de keuken, magazijnen, burelen of werkplaatsen worden in geval van werkelijke inzet verzameld in het peloton Delta. Meestal zijn dit de mannen met de meeste dienstjaren binnen het bataljon die zowat alle watertjes van al doorzwommen hebben en bijgevolg een berg van ervaring met zich meedragen. Term wordt veelal gebruikt binnen paracommando eenheden.

Piket
Groep militairen die voor een bepaald karwei ingeschakeld worden. Vaak gebruikt in de uitdrukking van piket zijn. Voorbeeld: Ons peloton was gisteren van piket in de keuken.

Pilule
Militair van de Medische dienst, niet-medicus. Van het Franse woord voor pil.

Pipet
Lid van het medisch personeel aan boord van bepaalde schepen van de Marinecomponent.

Pisser
Nieuwe militair in opleiding.
Ook: Het mutskenteken in de vorm van een klauwende leeuw dat vroeger gedragen werd door alle militairen van de troep in opleiding, en nu alleen nog door kandidaat-paracommando's.

Plastron
Een militaire vijand bij oefeningen. Een groep militairen die zich tijdelijk als vijand voordoet, meestal in verdedigingsstelling, en daar tracht de opmars van de tegenpartij te stoppen of minstens te belemmeren.

Plongeur
Militair die aangeduid is om de afwas doen aan boord van een schip van de marinecomponent. Afkomstig van het Franse woord voor duiker.

Polycar
Gangbare benaming voor de MAN 6-ton (MAN 630 L2A).

Potten en Pannen
Officier bij marinecomponent verantwoordelijk voor logistiek

QM
Magazijn voor de uitrusting van een eenheid. Van het Engelse Quartermaster's Store. Voorbeeld: Ga maar naar de QM voor een nieuwe veldfles.

QRF
Quick Reaction Force. Troepen die in staat moeten zijn om binnen een korte termijn zich naar de operatiezone te begeven.

Recce
Reconnaissance/Verkenning.

Reservist
Reserve officier, onderofficier of soldaat. Burger die na zijn legerdienst of militaire opleiding zich ten dienste stelt van het leger. Waar vroeger de reserve uitsluitend bestond uit ex dienstplichtigen en ex beroepsmilitairen recruteert men nu vooral specialisten (tolken, verplegers, juristen ed.) die tekorten in het personeel kunnen opvangen en worden ingezet bij buitenlandse operaties.

Saffraanbeach
Gangbare benaming voor de school voor onderofficieren te Saffraanberg. Vooral gebruikt ten tijde van de Koninklijke Technische School, toen wel eens gezegd werd dat de kandidaat-onderofficieren technici van Saffraanberg een merkelijk aangenamer leven leidden dan hun collega's niet-technici uit de toenmalige school te Zedelgem.

Schacht
Nieuwe militair. Achterhaald door het nu gangbare pisser.

Sec Pers
Gangbare benaming van de personeelsafdeling in een eenheid. Van reglementaire afkorting voor Sectie Personeel. De huidige naam voor Sec Pers is trouwens ASE, wat staat voor Administratief Steun Element.

Sleutel van het Paradeplein
Nieuwe militairen die net aangekomen zijn in de eenheid willen al wel eens gevraagd worden om de sleutel van het paradeplein te gaan halen. Na een halve dag van het kastje naar de muur gestuurd te worden valt vaak wel de spreekwoordelijke frank. Wordt aan boord van schepen van de Marinecomponent vervangen door de Kompassleutel.

Smokevest
Vest van de gevechtskledij. Verbastering van het Engelse woord Smock, gebruikt om de camouflagevesten van de Britse parachutisten uit de Tweede Wereldoorlog aan te duiden. Heeft niets te maken met smoke oftewel rook. Het woord smock betekent overkledij, dit dus ter bescherming van de gewone werkkledij. Tot enkele jaren geleden werd de smockbroek nog gedragen over de gewone broek.

SM
Soldaat-Milicien. Tijdens de periode van de dienstplicht vaak gebruikte, maar verkeerde, afkorting voor het correcte Sdt Mil.

Smurf
Bijnaam voor het personeel van de logistiek vanwege hun smurf-blauwe baret.

SP
Uitgesproken: es-pie. Vooral bij de artillerie-eenheden gebruikte term om gemechaniseerde houwitsers (bijv. de M109) aan te duiden. Van het Engelse Self-Propelled (gemechaniseerd ofwel zelfaangedreven).

SSM
Eenheidsadjudant bij de Landcomponent in een korps dat de benaming eskadron gebruikt om haar eenheden aan te duiden. Van het Engelse Squadron Sergeant Major.

Stormgordel
Draagstel gebaseerd op de US-riem met tasjes voor munitie, reservemateriaal, veldfles, schopje.

Stormer
Infanterist. Afkomstig van de functietitel stormfuselier.

Tap-Rack
Naam die wordt gegeven aan de procedure voor het oplossen van een lichte hapering aan het wapen, vanwege het geluid dat hierbij gemaakt wordt.

Tapzak
Kleine rugzak.

Tiende Provincie
Officieuze benaming voor de Belgische Strijdkrachten in Duitsland, vaak gebruikt om te verwijzen naar de band tussen de families in Duitsland en het vaderland.

Tir
Schieten of schietoefening. Verbastering van de Franse term le tir. Ook: Schietstand. Voorbeeld: Peloton Alfa is op "de tir" vandaag.

Troep
Het leger. Voorbeeld: Onze buurman is bij "den troep".
Ook: Oude benaming van wat nu gekend is als het korps der vrijwilligers. Voorbeeld: De kantine troep is maar open tot twaalf uur.

Troep doen
De dienstplicht vervullen.

T-U-P
Trek-uw-plan.

TRO
Transmissieofficier: verantwoordelijke officier/onderofficier binnen de eenheid voor de transmissie . Nu gekend als de pelotonscommandant van het peloton CIS van de eenheid.

TTr
Transmissietroepen. Nu gekend als CIS.

ULT
Later, van het Franse ultérieurement.

Van Pimperzele
De meest bekende soldaat van het Belgisch leger.

Varken
Ardeense Jager. Vanwege het mutskenteken van het regiment Ardeense Jagers, dat een kop van een everzwijn voorstelt. Voorbeeld: Kijk, daar zijn de varkens.

Vergeet Uw Break Niet
Officieuze vertaling van het motto van de logistiek Pugnantes Adjuvo. Vaak alleen gebruikt door logistiekers...

Verslag
Gangbare benaming voor het door miliciens goed gekende Informatieverslag oftewel Model C; het document dat gebruikt wordt om de eenheidscommandant op de hoogte te brengen dat een bepaald militair de reglementen overschreden heeft. Werd vaak gevolgd door ballen.

Versierde visschotel
Berucht avondmaal uit de dagen van de dienstplicht. Doosje sardienen, lepeltje mayonaise en schepje groenten-uit-blik. Vaak aanleiding om collectief naar de frituur te gaan.

Vliegende Kannoniers
Eenheden van de Rijdende Artillerie, die traditioneel zich volledig te paard verplaatsten en daardoor zeer mobiel waren. Na de Tweede Wereldoorlog werd de traditionele benaming verder gebruikt door enkele artilleriebataljons. In de huidige Belgische Krijgsmacht bestaan geen eenheden Rijdende Artillerie meer - de laatste eenheid werd opgedoekt in 2003.

Vrij van Poten en Oren
Gangbare benaming voor een militair die door de eenheidsgeneesheer vrijgesteld is van allerlei oefeningen en uitrustingsstukken omwille van vaak banale kwaaltjes.

VVD
Een militair kan door de eenheidsgeneesheer vrij van dienst geplaatst worden, wat als VVD in het ziekenboek genoteerd wordt. Ook gekend als vrij van oren en poten.

Webbing
Draagstel gebruikt door de militair met daarin munitie, reserve-eten, EZ-materiaal... Zie ook chestwebbing of stormgordel.

Wiet
Militair uit een niet-paracommando eenheid. Haast uitsluitend gebruikt door militairen van de paracommando eenheden. Korte vorm van kakewiet (qv.).

XO
Zie: EXO

Y
Z
Zandstuiver
Infanterist

Zandzak
Infanterist

Zeroteren
Afstellen van de richtorganen van een vuurwapen (persoonlijk wapen of wapen van een voertuig) om de nauwkeurigheid te vergroten.

ZM-FN
Gangbare afkorting voor de oude Zeemacht, voorkomend op kledij en uitrustingstukken. Afkorting van Zeemacht - Force Navale, maar vaak verdraaid naar Zonder Meisjes Flauwe Nachten, Zijne Majesteit Freet Nootjes, of ook nog Zijne Majesteit ankert Fabiola Nooit (vanwege het anker tussen de lettertekens ZM en FN).

Zwarte Duivels
Carabiniers-Cyclisten. Komt van het mutskenteken en daarvoor het oude symbool van het Regiment dat een zwarte duivel met drietand afbeeldt.
Exjager schreef:Mooi lijstje.
Kan volgens mij aangevuld worden met de term :
Super(s) : SM(s) die in hun laatste maand diensttijd zitten.
one_O_five schreef:CRÈME FRECHE
De witte schouderstukken op ...

DE ZUIPDRESS
Het feestelijk groot uniform met alles er op en er aan.

IN ZWART WIT
Hetzelfde uniform, zo genoemd omdat het met wit hemd en zwarte das was.

DE WETSTRAAT
De stafgang met de burelen van de CO, Tweede Commandant, S1, S2, S3, S4, RSM en secretariaat.

ELF UREN MIS
Het verslag van de Eenheidscommandant, daar kwam men op het matje om ballen te rapen, doorgaans was het verslag om 11.00Hr, vandaar de naam.
RSMCI schreef:IN PINGUIN

zie ook IN ZWART WIT
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: ABL-jargon

Bericht door Paddy » 23 jul 2011 19:42

Toen ik in 1980 mijn legerdienst vervulde (en achteraf nog 5 jaar bleef plakken als boefer) werden onze Franstalige collega's steevast omschreven als "Chinezen". Mijn vraag: Waar komt deze uitdrukking vandaan en als extra hoe, noemden de "Walen" hun Vlaamstalige collega"s?
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Gebruikersavatar
one_O_five
Admin
Berichten: 3875
Lid geworden op: 28 mei 2011 14:01
Locatie: Lummen
Contacteer:

Re: ABL-jargon

Bericht door one_O_five » 24 jul 2011 08:31

Zekerheid heb ik niet en details of namen zeker niet, en dan gingen er een ook een paar verschillende verhalen over de "contoir".

In het eerste verhaal heet het dat de bijnaam chinezen zou afkomstig zijn door het taalgebruik van een Waalse Officier of Onderofficier die dienst deed in de Infanterieschool.
Op de tijdslijn moet het verhaal geplaatst worden einde der jaren vijftig toen de NATO in volle uitbreiding was, de persoon in kwestie sprak vrij slecht Nederlands op een enkele zin na die hij dan ook te pas en te onpas ten beste gaf, en dan nog wel in plat Aantweerps ... me alle chineze maor ni me dendeze ...

Het tweede verhaal stamt ergens uit een genie eenheid en moet zich voorgedaan hebben bij een of andere actie waarbij zandzakjes werden gelegd, in die tijd werden gewoon de dienstplichtigen uit de dichtstbijzijnde opleidingscentra aan het werk gezet, een van die gasten moet toen ze een zandzakje op hun kop moesten leggen en door het water waden een opmerking hebben laten vallen in de aard van "on sont pas des Chinois he" waarop de werfleider onmiddelijk moet gebruld hebben zodat heel de compagnie het verstaan had ... "gijlie zijt allemaal chinezen" ...

Welk verhaal waar is en welk niet, ik weet het niet maar de ABL kennende kunnen ze alle twee gebeurd zijn, en waarschijnlijk zijn er nog dergelijke verklarende verhalen.
http://frontsector.be/ -- militaire geschiedenis buiten het ABL gebeuren --

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: ABL-jargon

Bericht door Paddy » 12 apr 2012 05:52

Militaire jargon en afkortingen:

Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Plaats reactie

Terug naar “1830 tot nu - jusque présent”