HET ARS GASMASKER

De periode waarin de "echte" Belgische militair zich profileerde met casque Adrian en flochemuts (kwartiermuts)

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Bram1940
Mede-Beheerder
Berichten: 1804
Lid geworden op: 29 mei 2011 13:25

HET ARS GASMASKER

Bericht door Bram1940 » 21 mar 2015 01:15

HET ARS GASMASKER
(zie ook het topic Bescherming tegen giftige stoffen onder Ten velde – Het interbellum)

Het ARS gasmasker bestaat uit het eigenlijke masker en een filterbus (kardoes of cartouche), waarin zich opslorpende stoffen bevonden. Het eigenlijke masker bestond uit elastische prangers om rond het hoofd te trekken, een nekpranger, een draaglint (om het gasmasker op de borst te dragen in afwachtingspositie), de gelaatsbedekker (het eigenlijke masker), met een halfmasker in rubber wat de “Franse” ARS betreft, en twee uitstekende oogringen. Het eigenlijke masker was door middel van twee zeer stevige lassen verbonden met een metalen bodem. Deze bodem had een luchtuitlaatopening en was door een filterbusdragend verbindingsstuk met de filterbus verbonden. Onderaan de filterbus bevond zich een rooster.

Het ARS masker bestond in drie groottes: klein (PT of Petite Taille), gewoon (TO of Taille Ordinaire) en groot (GT of Grande Taille). Deze aanduiding stond op de buitenkant van de gelaatsbedekker gestempeld.

Het gasmasker zat in een metalen bus waaraan een riem bevestigd was. In het deksel van de doos was een papieren gebruiksaanwijzing in het Frans en het Vlaams gekleefd. Het was ten stelligste verboden om andere materialen in de bus te steken om beschadigingen te vermijden.

Wanneer men het gasmasker gebruikt had, was het de bedoeling dit zonder al te veel kracht rustig terug in de doos te schuiven, de filterbus naar beneden en het draaglint bovenop het masker. Onderaan in de doos bevonden zich reserveglaasjes.

De gasmaskerbus werd aan de rechterzijde gedragen om het kletteren tegen de bajonet tegen te gaan. De riem werd daarbij onder de gordel geschoven.

Bij het ARS-gasmasker wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen het “echte” Franse apparaat en een omgevormd Duits gasmasker, dat onder verzamelaars vaak als model 1918 aangeduid wordt. Van deze typologie heb ik tot hiertoe geen spoor gevonden in de officiële Belgische legerarchieven. Als we uitgaan van de enige aanduiding ARS, bestaan er toch diverse verschillen. Er was het eigenlijke Franse ARS gasmasker en het buitgemaakte en aangepaste Duitse Lederschutzmaske ofte GM-17. Vermoedelijk werden ook buitgemaakte latere GM-18 gasmaskers geconverteerd. De uiterlijke verschillen tussen deze twee laatste, zijn voornamelijk te zien aan de bevestiging van de oogstukken en het hoofdstel. Vanaf maart 1918 kregen de nieuwe Duitse gasmaskers ook een uitlaatventiel aan de linkerzijde van het gelaatstuk om waseming van de lenzen tegen te gaan. Het metalen raster aan de binnenzijde van de oogstukken verdween toen. Deze buitgemaakte Duitse gasmaskers werden verscheept naar Porton Down om er aanpassingen te ondergaan aan de schroefdraad (42mm) om er de Franse filterbus (de diameter van de Duitse schroefdraad mat 40mm) op te kunnen schroeven.

De filter werd als versleten beschouwd indien het gasmasker werd blootgesteld aan een intense en geconcentreerde beschieting gedurende een vijftiental uren, blootstelling aan een aanval door middel van projectoren in een zone van 300 meter rond de plaatsen waar de stoffen neerdalen met de wind (1000 meter ingeval van twee aanvallen), gebruik gedurende 45 minuten tot drie uur bij blootstelling aan golven binnen een straal van 300 tot 1500 meter. In de andere gevallen kon de filter zeer lang meegaan.

Bram1940
Mede-Beheerder
Berichten: 1804
Lid geworden op: 29 mei 2011 13:25

Re: HET ARS GASMASKER

Bericht door Bram1940 » 24 mar 2015 00:24

Enkele foto's van het ex-Duitse ARS-gasmasker

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Groeten,
Bram

Uncle Goose
Berichten: 33
Lid geworden op: 31 mei 2011 17:46
Locatie: Gentbrugge
Contacteer:

Re: HET ARS GASMASKER

Bericht door Uncle Goose » 24 mar 2015 09:59

U mag de vermoedens van conversie van de GM-18 naar een Belgische variant opzij zetten want dit is ook effectief nog gebeurd. Maar het aantal is wel heel erg klein.

Afbeelding

Grimm
Berichten: 41
Lid geworden op: 17 jul 2018 12:30

Re: HET ARS GASMASKER

Bericht door Grimm » 09 apr 2021 21:23

Dag,

Een ecent vondst, exact dezelfde variant op basis van een duitse WO1 gasmasker + ARS18 container met tweetalig blad.
WP_20210409_012-ConvertImage.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Plaats reactie

Terug naar “1915-1940, de “echte” Belgische Piot - le "vrai" Piot belge”