Pagina 1 van 1

Bajonet 1916 T - de gendarmerie

Geplaatst: 12 feb 2012 17:37
door piot1940
Waar komt de term "de gendarmerie" voor de bajonet 1916 met T lemmet eigenlijk vandaan.

Is dit zo omdat generaties verzamelaars voor ons dat zo aangenomen hebben of is daar ergens een duidelijke omschrijving voor?
Ze werd gefabriceerd uit de Gras bajonet in Calais ergens rond 1916 - 1917.

Men vindt er terug met Gie markering maar ook zonder en die Gie markering komt net zo goed voor op de gewone 1916 bajonet.


m vr gr, Jean

Re: Bajonet 1916 T - de gendarmerie

Geplaatst: 14 mar 2012 14:56
door koen
"Waarschijnlijk "DE" meest controversiële bajonet waarover al gediscussieerd is. Iedereen kent ze onder de naam "Rijkswachtbajonet". Ze is in feite niet meer dan een M1916 ersatz model gemaakt met het "T" vormig lemmet van een Franse "Gras" bajonet. Vermits het "Gras" geweer door de meeste eenheden was afgevoerd wegens te "verouderd" waren er meer dan voldoende bajonetten beschikbaar. Deze werden dan ook snel gebruikt en aangepast om zo ook weer tijd en kosten te sparen. De meeste van deze bajonetten dragen op de rug nog de oorspronkelijke fabrikantsnaam. Ze werden eveneens gebruikt door de Rijkswacht en waren dan als dusdanig gemarkeerd. Ze waren echter niet bedoeld om enkel dit korps ervan te voorzien. KIESLING beschrijft ze in zijn boek VOL.II als zijnde "Gendarmerie". Hij zal waarschijnlijk het model in handen gehad hebben dat zo gemarkeerd was waardoor hij veronderstelde dat ze enkel aan dit korps werd geleverd. Later werd deze foute informatie overgenomen in JANZEN'S NOTEBOOK. Als argument kunnen we aanvoeren dat er genoeg gewone M1916 bajonetten zijn die eveneens met "Gie" gemarkeerd zijn zonder dat men daarover zegt dat ze specifiek "Rijkswacht" zijn (zie model hierboven). De meeste ersatzbajonetten zijn zelfs totaal niet gemarkeerd wat meestal het geval was met oorlogsproduktie.

Uit (notabene ;-)) http://www.depatrouilleurs.be/bewapening.htm

Re: Bajonet 1916 T - de gendarmerie

Geplaatst: 02 aug 2014 20:29
door patrouilleur
klopt gelijk een bus!