aanvullende Rijkswacht ?

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

aanvullende Rijkswacht ?

Bericht door Paddy » 01 jun 2011 16:54

Wim schreef:Hallo,

Ik zit hier met een probleem aangaande deze vermelding "aanvullende Rijkswacht". Even kort schetsen. Een Lierenaar, die eigenlijk geen soldaat meer was, wordt volgens de familie verkeerdelijk aangehouden in mei 1940 na de capitulatie en komt in Stalag 1A terecht. Daar komt hij te overlijden wegens ziekte. Ik vond het sowieso al raar aangezien men toch militair moest zijn om aangehouden te worden. Toch ? Maar de info klopte in zover dat ik kon zien in zijn militaire pas.
Bij het bekijken van zijn persoonlijk dossier kwam ik echter tot de vaststelling dat zijn laatste eenheid dus was: aanvullende Rijkswacht.

Wat moet ik daar nu uit verstaan ? In geen enkel boek vind ik hierover iets terug. Enkel op internet staat er foto van een zogenaamde aanvullende macht, personen die een militair uniform aanhebben te midden een groep Rijkswachters.
Wat zou dan de functie geweest zijn van zo'n aanvullende macht ? Waar werden ze ingezet ? Is het misschien te vergelijken met vrijwillige burgerdienst ?, want een Rijkswachter was hij zeker niet.
Kortom, gelijk welke info over dit onderwerp is meer dan welkom, want de familie had ook graag meer vernomen.

Groetjes,

Wim
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: aanvullende Rijkswacht ?

Bericht door Paddy » 01 jun 2011 16:58

LEO schreef:Misschien Militaire Politie toegevoegd aan de Rijkswacht ?
Vestingjager schreef:Wim,

Over jouw vraag zelf kan ik geen antwoord geven, enkel dat Stalag 1A in Stablack, Oostpruisen (bij Königsberg - nu Kaliningrad) lag.

Mijn grootvader heeft zijn krijgsgevangenschap hier ook doorgebracht tot 14 januari 1941.

Grtz,
Niko.
Wim schreef: Hallo Niko,

Dan zal dit je waarschijnlijk ook wel interesseren: http://www.bel-memorial.org/cities/lieg ... lag_1A.htm

Groetjes,

Wim
G8089 schreef:Ik denk dat de "aanvullende macht" hier moet lezen als "reserve".

De Rijkswacht beschikte nl. over een wat genoemd werd "Rijkswacht reserve". Deze reserve eenheid was samengesteld uit o.a. Rijkswachter die met vervroegd pensioen gingen (20 jaar dienst) maar ook met militairen (en miliciens) die tot die reserve wilden toetreden. Wanneer de Rijkswacht om een of andere reden een gebrek aan effectieven kreeg kon de "Rijkswacht reserve" worden opgeroepen.

Zo'n geval deed zich voor tijdens de stakingen van 1960 - de eenheidswet. Zeer veel Rijkswachters werden te Brussel en omgeving ingezet voor de handhaving en herstel van de openbare orde. Deze Rijkswachters kwamen niet alleen van de Mobiele Groepen, maar ook uit de brigades. Het waren dan ook de brigades die een te kort aan manschappen hadden en waaraan de "Rijkswacht reserve" werd toegevoegd. De "Rijkswacht reserve" werd uitgerust met een donkerblauw tenue (battle dress). Als muts droegen deze gelijk aan deze van een Rijkswachter doch zonder rood schildje onder de granaat. Zij gingen samen met een Rijkswachter op dienst.

Mogelijks lost dit uw vraag op.
Wim schreef:Bedankt, het zou inderdaad die richting kunnen uitgaan, maar de man in kwestie was van de klas 1921 en was zeker geen Rijkswachter als dusdanig. Zelfs geen militair meer, hij was met onbepaald verlof sinds 1928. Ik vermoed dat hij zich vrijwillig heeft opgegeven om terug dienst te nemen in 1940, maar waarschijnlijk te oud om terug militair te zijn.

De foto waarvan ik sprak staat blijkbaar op jouw blog,http://blog.seniorennet.be/rijkswacht/a ... ?ID=451565

Zoals je kan zien op de eerste foto is er sprake van manschappen van de aanvullende macht - in legeruniform. Ik veronderstel dat dit dan ook geen Rijkswachters waren, maar militairen. Zo te zien hadden sommige toch ook al een oudere leeftijd. Kan men deze misschien aanzien als een soort van Burgerwacht - civiel in dienst bij de Rijkswacht. Of bestond zoiets hoegenaamd niet ?

Het feit blijft dat hij voor deze dienst dus toch als krijgsgevangene werd meegenomen. Was dit ook het geval met Rijkswachters ? Werden zij ook afgevoerd naar Duitsland ?

Groetjes,

Wim
Vestingjager schreef: Ja, ik wist er al van. Blijkbaar is (of was) er een stevige veteranenorganisatie van IA. Ik ben reeds een tijdje in contact met Danny Delcambre van Bel-Memorial.

Grtz,
Niko.
ABL schreef:Hallo,

mijn vader was rijkswachter tot aan zijn pensioen in 1981.
Zelf deed ik mijn legerdienst in 1984, hellas voor men zijn dienstplicht kon doen bij de rijkswacht.
Na mijn effectieve dienst, ben ik wel ingeschreven geweest in de strategische reserve van de rijkswacht, welke, ingeval van oorlog of conflict, kon gemobiliseerd worden.
Ik vermoed dat dit eveneens, bij de opschorting vn de dienstplicht, werd afgeschaft?
eaw458 schreef:Is het niet zo dat bij de mobilisatie van de beide Lichte Regimenten de algemene reserve ten dele werd opgeroepen om sommige van de ontstane gaten in de brigades te dichten? Voor de Lichte Regimenten werden er immers zo'n 2,400 gendarmen in khaki gestoken...
Wim schreef:Hier is wat in het Rijkswachtarchief kon gevonden worden over dit onderwerp. Groetjes, Wim

De aanvullende Rijkswacht

Defintie:
De aanvullende Rijkwacht (in het Frans: gendarmes supplétifs), waren militairen die een soort van aparte eenheid vormden en een hulpkracht waren voor de rijkswacht. Ze stonden de Rijkswachters bij in hun dagelijks werk, maar hebben geen rechterlijke bevoegdheid, in tegenstelling tot de rijkswachters.

Geschiedenis:
Het principe werd ingevoerd in de periode van de Franse Revolutie, maar het is slechts tijdens de Eerste Wereldoorlog dat de notie “aanvullende Rijkswacht” verschijnt. Op dit moment dragen ze hetzelfde uniform als de rijkswachters.
Het Koninklijk Besluit van 04/05/1933, reorganiseerde hen volledig: hun voornaamste taak bestond erin de rijkswachters te vervangen in de brigades, voor het vormen van mobiele groepen ( de voorlopers van de Algemene Reserve, politieagenten die gespecialiseerd zijn in ordehandhaving). Voortaan dragen ze een kaki uniform: enkel de band, gedragen op de bovenarm (driekleur of blauw) draagt het opschrift “Rijkswacht” of “A.R.”.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog, werken er velen voor de Bewakings- en Inlichtingendiensten van de grenzen. Hun uniform verandert nogmaals: eerst in burger en daarna krijgen ze een blauwe Battle-dress met een politiemuts. Hoewel het merendeel van deze aanvullende rijkswachters ontslagen worden vanaf 1946, blijft het principe voortbestaan tot de demilitarisatie van de Rijkswacht in 1992.
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: aanvullende Rijkswacht ?

Bericht door Paddy » 20 okt 2011 12:41

Koninklijk Besluit van 04 mei 1933

Afbeelding
Afbeelding
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

provostsergeant
Berichten: 29
Lid geworden op: 27 jan 2012 10:44

Re: aanvullende Rijkswacht ?

Bericht door provostsergeant » 01 feb 2012 23:42

Het KB tot oprichting van de Aanvullende Rijkswacht uit 1933 zegt niks over de herkenningstekens van deze troepen. Er was een driekleurige armband met op de gele strook in zwart "F.S. Gie" die om de linker bovenmouw van het legeruniform gedragen werd. Of de reservisten ook een "nieuw" uniform kregen bij oproeping, is mij niet bekend. Uit de weinige foto's zou men kunnen afleiden dat de meesten het uniform van de Linie-Infanterie droegen met de rijbroek en beenkappen van wielrijders. In het museum van de Politie in Etterbeek bevindt zich een onderofficierspet van de Infanterie met Rijkswachtgranaatje, wat er mogelijk op wijst dat dit kenteken gedragen werd op schouderstukken, muts en pet.
Na de bevrijding werden de suppletieven in geïmproviseerde donkerblauwe of zwarte uniformen gestoken met granaatjes op de kraag en kwartiermuts en met een donkerrode armband met "Gie". Nadien kwam de khaki BD, gevolgd door de donkerblauwe zoals reeds beschreven. Hier hoorde waarschijnlijk ook een donkerblauw geverfde legerhelm van Brits Mk II model bij. De BD werd bij de Rijkswacht afgevoerd rond 1969. Van 1987 tot 93 droegen de dienstplichtigen een Luchtmachtuniform met Rijkswachtkentekens. Wat er tussen 1969 en 87 voorzien was voor de Rijkswachtreserve, weet ik niet. Gewoon weer een armband op de olijfgroene veldkledij ? Ik heb wel eens wilde verhalen gehoord over stadskledij van de infanterie met Rw-granaten, maar heb dit zelf nooit gezien.
Weet hier iemand meer over ?

Plaats reactie

Terug naar “De Rijkswacht - la Gendarmerie”