Dagboek van een FAF piloot, Congo/Ruanda-Urundi 1960/1961

De militaire aanwezigheid en activiteiten in onze voormalige kolonie.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Dagboek van een FAF piloot, Congo/Ruanda-Urundi 1960/1961

Bericht door Paddy » 18 jun 2011 09:21

Dagboek van een FAF piloot, Congo/Ruanda-Urundi 1960/1961

Voorwoord.

Dit dagboek is het verhaal van een jonge piloot die deel uitmaakte van de vuursteunflight (FAF)(1) op Harvard T- 6 tijdens en na de onafhankelijkheidsperiode van Congo in 1960 en 1961. Alhoewel ik getracht heb zo volledig mogelijk te zijn, vooral met betrekking tot de belevenissen die ikzelf heb meegemaakt, zijn er ook operaties met Harvard geweest in Kindu, Kigali en Kamina die niet werden beschreven. Deze gebeurtenissen worden besproken in het boek van Daniel Brackx en Jean-Pierre Sonck, getiteld “L'Appui-Feu de BAKA (2)” Dit boek geldt als referentie document (Ref).

De plaatsnamen vermeld in dit dagboek zijn deze die gangbaar waren in 1960; de huidige benamingen staan tussen aanhalingstekens bij de eerste vermelding.

De Aanloop

We schrijven begin 1960, enige maanden voor de onafhankelijkheid van Congo. Mede door de onlusten in Kinshasa in 1959 had België beslist om een twaalftal Harvards van de basis van Kamina te bewapenen met vier mitrailleurs, kaliber .303, ondergebracht in 2 pods onder de vleugels. Tevens werden de toestellen uitgerust met launchers voor zes rockets en aanhechtingspunten voor twee General Purpose (GP) bommen. Deze configuratie was identiek aan deze die door Franse Luchtmacht werd gebruikt in Algerije. De bewapende toestellen waren van het type 4 K en worden in dit dagboek aangeduid als T-6A.
Ook in Ruanda (Rwanda) en Urundi (Burundi) werden bloedige onlusten gemeld, meer bepaald gevechten tussen de Hutu’s en Tutsi’s (toen reeds). Dit, samen met de onzekerheid over de stabiliteit in Congo zette de Belgische legerleiding ertoe aan om drie vuursteunflights (FAF) op te richten met T-6A; respectievelijk in Kigali (Ruanda), Kindu (Maniema) en Kitona (Beneden Congo). Eén flight bestond uit vier vliegtuigen, vijf piloten en een zestal mecaniciens. Begin mei 1960 werd de eerste FAF ontplooid naar Kigali, spoedig gevolgd door de tweede naar Kindu.

Lees verder,http://home.scarlet.be/~jansensa/Dagboe ... piloot.htm
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Plaats reactie

Terug naar “Afrika - l'Afrique”