V-bommen op Antwerpen.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

V-bommen op Antwerpen.

Bericht door Paddy » 02 jun 2011 11:33

Geplaatst: 30 Mei 2010 10:17

[quote="Gepard"]Voor Antwerpen begon de oorlog pas goed na de bevrijding.
Maandag 4 september 1944 rolden Britse Cromwell-tanks zonder één schot te lossen Antwerpen binnen. Met vele duizenden trokken de sinjoren de straat op om de bevrijders toe te juichen. Niemand kon toen echter vermoeden dat de Schelde-stad nog heel wat rampspoed boven het hoofd hing.

Van 7 oktober 1944 tot 30 maart 1945 zouden 3709 V1's en V2's in het arrondissement Antwerpen neerkomen. Voordat de metropool haar definitieve bevrijding kon vieren,moest nog een zware tol aan mensenlevens worden betaald.
Vrijdag 13 oktober werd de eerste bladzijde in dit tragische verhaal geschreven. Even na halftien deed zich op het Zuid een ontploffing voor die heel Antwerpen op zijn grondvesten deed daveren; op de hoek van de Schildersstraat en de Karel Rogierstraat was de eerste vliegende bom in Antwerpen neergekomen. Uit het puin werden 32 lijken bovengehaald. Ook het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten bleef niet gespaard. Net die ochtend werd de tentoonstelling "Moderne Belgische Kunst" opgebouwd. Een 50-tal kostbare werken liep zware averij op. Diezelfde dag nog werd ook de slachthal van het Stedelijk Slachthuis aan de Lange Loobroekstraat met de grond gelijk gemaakt. Daar vielen 14 slachtoffers te betreuren.

Trieste dodendans.
Aanvankelijk leken de sinjoren maar matig onder de indruk van de bommenterreur. Na vier jaar bezetting waren ze niet zo snel meer uit hun lood te slaan. Naarmate de bommenregen echter steeds genadelozer over de stad begon te woeden,verlieten meer en meer Antwerpenaars de stad. Wie zich deze vlucht niet kon veroorloven,zocht beschutting in met zware balken gestutte kelders. Toch ging de trieste dodendans onverminderd voort: 44 lijken op 16 oktober in de Kroonstraat,13 op 22 oktober aan het Mestputteke in Deurne,30 op 26 oktober in de Tuinbouwstraat,71 op 28 oktober in de dichtbevolkte buurt aan de Bontemantelstraat. Drie dagen later werd er nog een vrouw levend vanonder het puin gehaald. Op 16 november kreeg het weeshuis aan de Durletstraat,dat sinds drie dagen als hulpgasthuis was ingericht,een voltreffer. Dokter Norbert Leclef en drie zusters werden op slag gedood aan de operatietafel. Nog 32 andere mensen kwamen toen om het leven: op het speelplein werd een groepje weeskinderen onder een vallende muur bedolven. Een uur later werd de jeugdherberg aan de Kolonielaan platgelegd. Tien daklozen die er net waren ondergebrach,lieten er het leven. Op 17 november spatte een V2 uiteen tegen het St.-Joanna-Instituut van de Zusters Annonciaden aan de Ferdinand Coosemansstraat. De lichamen van 32 zusters en postulanten werden geborgen. Af en toe was het lot Antwerpen ook eens gunstig gezind. Op 2 november werd in de kerk O.-L._ Vrouw-ter-sneeuw in Borgerhout het lof uitzonderlijk om 17u gezongen en niet om 20u,zoals gebruikelijk was. Om 17u was de kerk voor meer dan de helft gevuld. Even na 20u,toen iedereen al lang weer naar huis was,legde een vliegende bom de linkervleugel van de kerk volledig in puin.
Hoewel de sinjoor zijn lot opvallend gelaten droeg,werd Antwerpen toch stilaan een desolate stad. Jos Cels in zijn boek "V-bommen op Antwerpen": "Het kon gebeuren dat er in de anders zo drukke Carnotstraat 's morgens en zelfs 's middags geen levende ziel te zien was. De puinhopen,de beschadigde gebouwen en de uitgerukte ramen en deuren,die door planken,balatum of zinken platen waren vervangen,deden denken aan een spookstad. Op de eiken voordeur van een bekende Antwerpse huisarts kon men lezen: 'Niet bellen,tegen het keldervenster trappen!' De geneesheer ontving zijn patiënten in de wijnkelder en de ontruimde kolenkelder was in een ontvangstkamer 'omgetoverd.' Op de begane grond en op de verdiepingen was alles door de luchtdruk van een ingeslagen bom stukgeslagen. Geen enkele ruit was nog heel. Overal zag men opschriften met 'de zaak is open',wat men vanaf de straat inderdaad niet altijd kon zien."

Verschrikkelijk bloedbad.
Op 27 november werd het 18de-eeuwse Instituut der Dames van het Christelijk Onderwijs aan de Lange Nieuwstraat even voor 11u door een inslaande bom vernield. Daarbij kwamen 18 mensen om,onder wie twee dochtertjes van een arts,die afscheid kwamen nemen van hun onderwijzeressen,vooraleer ze naar veiliger oorden zouden vertrekken. Toen de reddingsploegen nog druk bezig waren de meer dan zestig gewonden af te voeren,ontplofte een paar honderd meter verder een V2. Die viel op het middaguur op het drukste kruispunt van de stad,namelijk op de Frankrijklei ter hoogte van de De Keyserlei en de Teniersplaats. Op dat ogenblik stonden tientallen mensen op de tram te wachten en reden er net acht Britse vrachtwagens voorbij. In een oogwenk werd een weerzinwekkend bloedbad aangericht. Jos Cels:"Het was een ontzettend schouwspel. Overal lagen verhakkelde lijken. overlevenden huilden van pijn. Zes van de acht Britse militaire wagens en een tramrijtuig brandden uit. Een aantal inzittenden werden verkoold. De Britse militair die in het midden van de Frankrijklei het verkeer regelde,werd 60 meter ver weg geslingerd en kwam terecht op het dak van een pand aan de Terniersplaats. Door de explosie was de hoofdleiding van de drinkwaterdistributie gesprongen en na enkele minuten stond heel de buurt onder water. Afgerukte lichaamsdelen,kledingstukken en handtassen dreven met het water mee. Afgrijselijke tonelen speelden zich af."
In één klap verloren 128 burgers en 26 militairen het leven; 196 burgers en 113 militairen werden ernstig gewond.
De volgende dag liep het eerste geallieerde konvooi de haven binnen. Die feestelijke gebeurtenis werd echter overschaduwd door alweer een nieuwe bommenreeks. Eén van de elf slachtoffers die toen op de hoek van de Simonsstraat,de Mercatorstraat en de Plantin en Moretuslei vielen,was Lode Zielens. Op de plaats waar de auteur om het leven kwam,werd later een granieten Netje opgericht,naar het hoofdpersonage uit zijn 'Moeder,waarom leven wij?' De burgemeester van Ranst,Louis Peeters,had meer geluk. Op 9 december werd hij bij een explosie op de hoek van de Meir en de St-Katalijnevest tegen de grond gesmakt. Hij bleef ongedeerd,terwijl een moeder met haar kindje die naast hem stonden,op slag werden gedood.

Zacht gekreun.
Na de rampzalige zaterdag 16 december - toen er vanonder het puin van Cinema Rex aan de De Keiserlei 567 lijken werden gehaald - besloot het Comité van Burgemeesters van Groot-Antwerpen alle vertoningen in schouwburgen en bioscopen en alle danspartijen,sportmanifestaties en bijeenkomsten van meer dan vijftig personen te verbieden. De mensen gingen voortaan alleen nog maar de straat op als het echt moest en doken voor de rest onder in hun kelders. Maar ook daar waren ze niet altijd veilig voor de bommenterreur. Op 3 februari 1945 viel een V1 neer op de Planckenbergstraat in Deurne. Eén van de vijf huizen die volledig werden verwoest,was de riante woning van het echtpaar Pingnet en hun tien kinderen. Louis Pignet wist als architect als geen ander hoe hij de kelders oersterk moest laten stutten. De vrijstaande zijmuur stortte echter in,zodat een gedeelte van het onderkelderde huis het begaf. Vader Pignet,twee dochters,twee zonen en een vriendje dat toevallig op bezoek was,kwamen door verstikking om. De moeder en drie van haar dochters,die zich in een ander deel van de kelders bevonden,overleefden het bombardement. De twee oudste kinderen waren op dat moment niet thuis.
Pas enkele uren later kwam men tot de vaststelling dat de vijf jaar oude Tharsis nog vermist werd. Plots hoorde men onder het puin zacht gekreun. Pas rond 4u de volgende morgen slaagde men erin het slachtoffer uit zijn netelige positie te bevrijden en de gewonde jongen te verzorgen.
En zo bleef het maar bommen regenen. De laatste 23 slachtoffers vielen op 27 maart in Mortsel,toen daar om 22u48 op de Antwerpsesteenweg een V2 ontplofte. Toen het eindelijk allemaal voortbij was,bleken alleen al op het grondgebied van de stad meer dan 7000 woningen onherstelbaar beschadigd. Ruim 2500 sinjoren hadden de verwoede aanvallen niet overleefd. Pikant detail: het Duitse regiment dat vanuit de streek van Trier en Koblenz de V1's op Antwerpen had afgevuurd,stond onder bevel van de 46-jarige kolonel Max Wachtel,die zijn Antwerpse vriendinnetje,Ilse De Goy,in de metropool had moeten achterlaten. Na de oorlog zijn ze getrouwd. Sindsdien bracht het echtpaar jaarlijks zijn vakantie in de Schelde-stad door.

Meer lezen,http://www.felixarchief.be/Unrestricted ... format=pdf
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door Paddy » 02 jun 2011 11:34

Dragonder schreef:16 december 1944 - De Cinema Rex in Antwerpen werd het slachtoffer van de bommen-campagne van de Duitsers. Een V-2 bom verwoestte de volgepakte cinema volledig.
De klap zorgde ervoor dat het dak naar beneden kwam en op de toeschouwers viel. Daarnaast ontplofte de ketel van de verwarming, waardoor sommige vastzittende slachtoffers levend verbrandden. In totaal werden 567 doden waaronder veel Britse soldaten geborgen. Daarnaast raakten er nog 291 mensen gewond.

De cinema en 130 omliggende huizen werden beschadigd door de bom. Naar aanleiding van de bom op de bioscoop besloot de burgemeester om alle publieke evenementen stop te zetten. Hiermee wilde hij voorkomen dat er nog eens met één bom zoveel dodelijke slachtoffers zouden vallen.
Uncle Goose schreef:Moet Isabella De Goy zijn en niet Ilse.
Paddy schreef:Afbeelding

Afbeelding
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Gebruikersavatar
canadian2nd
Sponsor
Berichten: 1752
Lid geworden op: 21 jun 2011 14:07
Locatie: Bachten de Kupe

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door canadian2nd » 23 jun 2011 08:34

Hallo.
Staat daar niet toevallig een foto in van de V2 inslag op 31-01-1945 in Hove, Leliestraat op het domein van Dhr Lambrechts ?
Mijn grootvader kwam daar namelijk om het leven.
Ik wil gerust betalen voor een goeie scan of kopie.
beste groeten.
Jan
In memoriam mijn opa Gerard : Soldaat 4 Li 1932-33 / 18d veldtocht (23 Li) / KG gemaakt bij Gent / Eind 1944 : vrijwilliger bij 1005e Tpt Coy / Gesneuveld voor België t.g.v. V2 inslag te Hove op 31-1-1945. I will always remember him ....

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door Paddy » 23 jun 2011 20:19

Jammer genoeg geen foto's (of vermelding) van V-Bommen op Hove in dit werkje :cry:
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Jeffrey85
Berichten: 5
Lid geworden op: 24 jul 2011 13:53

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door Jeffrey85 » 24 jul 2011 14:22

Beste

Al geruime tijd ben ik bezig met het schrijven van een compleet naslagwerk over de V bommen op Antwerpen. Ik hoop dan ook dat dit in de toekomst tot een publicatie zal leiden. Mijn vraag is dan ook of er op dit forum nog mensen zijn die enige kennis bezitten omtrent deze periode. Foto's, documenten, ooggetuige verslagen alle informatie is welkom! Ik zal dit forum dan ook aangrijpen om regelmatig updates te geven over mijn bevindingen aan mede forumleden.

Zeer hartelijke dank alvast.

Vriendelijke groet,

Jeffrey

Jeffrey85
Berichten: 5
Lid geworden op: 24 jul 2011 13:53

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door Jeffrey85 » 25 jul 2011 13:50

Dat zou fantastisch zijn, alvast bedankt voor de moeite!

Gebruikersavatar
one_O_five
Admin
Berichten: 3897
Lid geworden op: 28 mei 2011 14:01
Locatie: Lummen
Contacteer:

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door one_O_five » 25 jul 2011 17:10

Indien de persoon niet over een scanner beschik kan men ook de foto's met een digitaal fototoestel fotograferen, dat gaat overigens veel sneller en bied doorgaans een goede kwaliteit.

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door Paddy » 31 jul 2011 11:58

Antwerpen onder de vliegende bommen
(oktober 1944 - 30 maart 1945)
Een overzicht van documenten fotos kaarten en publicaties in het Stadsarchief,http://zoeken.felixpakhuis.be/Unrestric ... format=pdf
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Jeffrey85
Berichten: 5
Lid geworden op: 24 jul 2011 13:53

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door Jeffrey85 » 31 jul 2011 18:51

Super, bedankt voor de archieflink!

Gebruikersavatar
PatrickBrion
Berichten: 6
Lid geworden op: 25 mei 2012 16:18

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door PatrickBrion » 25 mei 2012 16:38

Er bestaat een kaart met alle inslagen V1 en V2 in en rond Antwerpen.

Een interessante film is ook "Antwerpen X", die de luchtverdediging toont rond Antwerpen van het Amerikaans leger.

Groeten,

Patrick
"If your photographs aren't good enough, you're not close enough."
(Robert Capa, War Photographer, 1913 - 1954)

www.combatcamera.be

georges-cdl
Berichten: 1031
Lid geworden op: 26 aug 2011 10:24
Locatie: Vlaams Brabant

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door georges-cdl » 01 nov 2012 12:34

Paddy,

Is er per toeval iets over de Durletstraat in die magazine... ?
Inslag 16 november ofwel 18 december 1944 ?
Reeds dank !


Patrick B,
Is die kaart op het CDH te raadplegen of in het Felixarchief Antwerpen ?

Gebruikersavatar
Exjager
Moderator
Berichten: 4274
Lid geworden op: 28 mei 2011 18:53
Contacteer:

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door Exjager » 01 nov 2012 18:10

In publiek geheim van enkele weken terug :
In deze aflevering trekt Sven Speybrouck naar het leegstaande art-decohotel Grand Veneur in Keerbergen bij Mechelen. Ooit was het een meisjesinternaat en later was tennisster Björn Borg er nog te gast. Maar er schuilt nog een veel boeiender publiek geheim achter de gevels van het gebouw. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd vanuit dit hotel een grote en ultrageheime militaire operatie gecoördineerd onder leiding van de Amerikaanse generaal Clare Armstrong. De operatie was gericht tegen het Duitse leger en zijn aanvallen op Antwerpen met zware V-bommen ('Vliegende bommen'). De Britse radarvrouw Ida France, de Antwerpse historicus Koen Palinckx, militair historicus Luc De Vos en enkele pakkende Antwerpse getuigenissen brengen het spannende en bijwijlen ontroerende oorlogsverhaal van 'Operatie Antwerp X' weer tot leven.

Deze documentaire werd gerealiseerd met medewerking van: Audio Visuele Dienst Koninklijke Landmacht, British Pathé, De Botermolen Keerbergen, De Witte Meren Keerbergen, Katoen Natie, NARA, Stadsarchief Antwerpen en Stampe & Vertongen Museum Deurne.
http://www.canvas.be/programmas/publiek ... #panel-epi
Iets m.b.t. 2 Jagers te Paard is steeds welkom.
Mijn website,http://www.legerdienst.be

stivo
Berichten: 2
Lid geworden op: 02 sep 2012 21:05

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door stivo » 17 nov 2012 19:11

in het boek Wuustwezel en Loenhout in de Tweede Wereldoorlog die mijn familie heeft, is er een plan met aanduidingen waar er V1 en V2 raketten zijn neergekomen. Dit is natuurlijk wel ten noorden van Antwerpen tegen de Nederlandse grens maar er stond wel in het boek geschreven dat Wuustwezel (en dan vooral in deelgemeente Braken, waar ik woon) de meest getroffen gemeente door V1 en V2 is van de provincie Antwerpen. Ik ben er echt van geschrokken hoeveel in aantal.

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door Paddy » 03 apr 2013 14:55

V-1 tentoongesteld te Antwerpen eind 1944-begin 1945

Afbeelding
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

bruno
Berichten: 1
Lid geworden op: 01 feb 2014 15:31

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door bruno » 01 feb 2014 15:36

waar kan ik dit boekje nog vinden en wat is de gangbare prijs er van
want het lijkt mij een mooi boekje en uit welk jaar is het
mvg
bruno

Gebruikersavatar
Lansier13953
Berichten: 74
Lid geworden op: 16 feb 2014 12:21

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door Lansier13953 » 22 mar 2014 12:18

Georges,

uw vraag is al even geleden, maar ben nog maar recent op dit forum.
Fotootje van de Durletstraat.

Afbeelding
image upload

Nog een prettige dag,
Etienne
"AB ORIGINE FORTIS"

Gebruikersavatar
Lansier13953
Berichten: 74
Lid geworden op: 16 feb 2014 12:21

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door Lansier13953 » 22 mar 2014 12:22

tot mijn eigen verbazing is het gelukt een foto te plaatsen,
dus hier komt er nog eentje,

Afbeelding
taking a screen shot

Etienne
"AB ORIGINE FORTIS"

georges-cdl
Berichten: 1031
Lid geworden op: 26 aug 2011 10:24
Locatie: Vlaams Brabant

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door georges-cdl » 25 mar 2014 13:37

Een familielid is overleden op 16/11/1944 in de Durletstraat.
Ze was verpleegster

ann
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 okt 2014 19:24

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door ann » 13 okt 2014 19:26

Op 3 februari 1945 viel een V1 neer op de Planckenbergstraat in Deurne. Eén van de vijf huizen die volledig werden verwoest,was de riante woning van het echtpaar Pingnet en hun tien kinderen. Louis Pignet wist als architect als geen ander hoe hij de kelders oersterk moest laten stutten. De vrijstaande zijmuur stortte echter in,zodat een gedeelte van het onderkelderde huis het begaf. Vader Pignet,twee dochters,twee zonen en een vriendje dat toevallig op bezoek was,kwamen door verstikking om. De moeder en drie van haar dochters,die zich in een ander deel van de kelders bevonden,overleefden het bombardement. De twee oudste kinderen waren op dat moment niet thuis.
Pas enkele uren later kwam men tot de vaststelling dat de vijf jaar oude Tharsis nog vermist werd. Plots hoorde men onder het puin zacht gekreun. Pas rond 4u de volgende morgen slaagde men erin het slachtoffer uit zijn netelige positie te bevrijden en de gewonde jongen te verzorgen.

Louis Pingnet is mijn bompa, mijn moeder was één van de meisjes die het bombardement overleefden.

georges-cdl
Berichten: 1031
Lid geworden op: 26 aug 2011 10:24
Locatie: Vlaams Brabant

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door georges-cdl » 03 nov 2014 18:26

Ben op zoek naar goede boeken cfr V-Bommen op Antwerpen...

Heb er reeds drie gevonden :
* V-Bommen op Antwerpen - 7 oktobert 1944 tot 30 maart 1945 (Jos CELS)
* Gemarteld Antwerpen, Sinjorenstad onder de V-Bommen (DE SCHUYTER Jan)
* Antwerpen onder de V-Bommen (PALINCKX Koen)

De moeite waard ?

Zijn er nog anderen cfr Antwerpen en aangehechte gemeenten ?

Graag U advies

Thanks ! ;)

nick
Berichten: 736
Lid geworden op: 30 mei 2011 20:08

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door nick » 23 nov 2014 12:50

georges-cdl schreef:Ben op zoek naar goede boeken cfr V-Bommen op Antwerpen...

Heb er reeds drie gevonden :
* V-Bommen op Antwerpen - 7 oktobert 1944 tot 30 maart 1945 (Jos CELS)
* Gemarteld Antwerpen, Sinjorenstad onder de V-Bommen (DE SCHUYTER Jan)
* Antwerpen onder de V-Bommen (PALINCKX Koen)

De moeite waard ?

Zijn er nog anderen cfr Antwerpen en aangehechte gemeenten ?

Graag U advies

Thanks ! ;)

Hallo,

Heb hier "Battle of Antwerp - city of sudden death" voor mij liggen...

published by 'de sleutel' Antwerp

August 1945.

86 photographs by Fr. Claes, with the outstanding help of Captain Wood, civil affairs Antwerp.

Momenteel zelfs te koop (niet mijn exemplaar):

http://www.koopjeskrant.be/zoeker/vakan ... en-anvers/


Mvg,

Nick

Heemkundige Kring
Berichten: 1
Lid geworden op: 22 aug 2016 18:23

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door Heemkundige Kring » 22 aug 2016 19:12

Als Heemkundige Kring Tegelen zijn wij een onderzoek gestart naar de Tegelenaren die in WOII zijn gesneuveld.

Ons is bekend dat op 16.12 1944 een V2 bioscoop Cinema Rex in Antwerpen heeft getroffen waarbij 5 mannen uit Tegelen om het leven kwamen.

Wij zijn op zoek naar info over deze gebeurtenis en met name over deze 5 dodelijk getroffen mannen. Is er bv een dodenlijst gemaakt.

Ook zijn we op zoek naar foto's in groot bestand van de getroffen cinema.

Wie kan helpen?

bij voorbaat hartelijk dank
Jos Wolbertus
voorzitter Heemkundige Kring Tegelen
www.hktegelen.nl
stjoseph@home.nl

pieterserrien
Berichten: 5
Lid geworden op: 11 sep 2014 08:58
Locatie: Kontich
Contacteer:

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door pieterserrien » 16 jun 2017 23:33

Dag iedereen

Ondertussen heb ik negen maanden geleden mijn boek Elke dag angst gepubliceerd. Daarin vertel ik uitgebreid en aan de hand van talloze getuigenissen, archiefdocumenten en fotomateriaal het vergeten verhaal van de V-bommenterreur op ons land.
Meer info over het boek: www.pieterserrien.be/boeken/elke-dag-angst
Wat ook velen zal interesseren is het overzicht van alle dodelijke V-inslagen op België dat ik online zette:
https://pieterserrien.be/boeken/elke-da ... -op-belgie
En de uitgebreide info over de Rex:
https://pieterserrien.be/boeken/elke-da ... inema-rex/

Hartelijke groeten

Pieter Serrien
auteur Tranen over Mortsel, Oorlogsdagen en Zo was onze oorlog
volg hier mijn blog

Gebruikersavatar
canadian2nd
Sponsor
Berichten: 1752
Lid geworden op: 21 jun 2011 14:07
Locatie: Bachten de Kupe

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door canadian2nd » 17 jun 2017 07:55

https://pieterserrien.be/boeken/elke-da ... -op-belgie
...
31-01-1945 - 11u30 - Hove - Leliestraat - V2 1 6

die ene dode in de Leliestraat was mijn grootvader ....

prachtig boek trouwens.
mvg
Jan

hier een google earth foto van de plaats. De groene cirkel in het gras is afkomstig van de inslag van de V2. De put werd achteraf gedempt maar blijft toch nog na al die jaren zichtbaar ...
1.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
In memoriam mijn opa Gerard : Soldaat 4 Li 1932-33 / 18d veldtocht (23 Li) / KG gemaakt bij Gent / Eind 1944 : vrijwilliger bij 1005e Tpt Coy / Gesneuveld voor België t.g.v. V2 inslag te Hove op 31-1-1945. I will always remember him ....

georges-cdl
Berichten: 1031
Lid geworden op: 26 aug 2011 10:24
Locatie: Vlaams Brabant

Re: V-bommen op Antwerpen.

Bericht door georges-cdl » 22 jun 2017 10:32

Indrukwekkend is dat de natuur na zovele jaren nog steeds en litteken vertoond... !
Laatst gewijzigd door georges-cdl op 22 jun 2017 10:35, 1 keer totaal gewijzigd.

Plaats reactie

Terug naar “De Bevrijding - la libération”