Vlucht naar Penzance

Het dagelijkse leven in België tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Gebruikersavatar
Exjager
Sponsor 2022-2023
Berichten: 4384
Lid geworden op: 28 mei 2011 18:53
Contacteer:

Vlucht naar Penzance

Bericht door Exjager »

Geplaatst: Ma Nov 01, 2010 10:48 pm
Gepard schreef:Geschiedenissen van Vlaamse vissers in de Tweede Wereldoorlog

HOOFDSTUK 1: AANLOOP NAAR WERELDOORLOG TWEE

VREES VOOR OORLOG

De jongen rende opgewekt door de gang van het Heistse redershuis in de Onderwijsstraat. Hij gleed speels met z'n rechterhand over de koele golven van de eindeloze zee en de vele schepen en boten die op de wand van de lange gang geschilderd waren. Dat mocht niet, ook niet met proper geschrobde handen... "Clara ziet het toch niet, en Metje is bezig met de vogels" overlegde hij bijna onbewust, toen z'n vingers over het reliëf van de boten streelden. Het was een fresco geschilderd door een zekere Van Hulle uit Brugge, die vol talent maar zonder werk bij de welgestelde reder Pol Mussche (Leopold Vantorre) was komen aankloppen, en tegen een prijsje bijna een hele winter aan het unieke kunstwerk had besteed. Het grootste kunstwerk dat Heist ooit gekend heeft! Maar de jongen zag in het zeelandschap niet de kunst maar enkel het avontuur. De zee, daar wilde hij later naar toe om te vissen, net zoals z'n vader.

Verder lezen:
http://vluchtnaarpenzance.blogspot.com/ ... chive.html

"Vlucht naar Penzance" is in boekvorm uit

Afbeelding

Het lijvige boek Vlucht naar Penzance bevat oorlogsverhalen van Vlaamse vissersfamilies. Op de cover Joseph Vantorre (van de tak van de Musschen), die als 12-jarige jongen uit Heist mee vluchtte met z’n vader (de ‘Rus’) en grootouders en onmiddellijk na de oorlog het leven liet bij het vergaan van de Zeebrugge 5. Bij de voorstelling van het boek in de Scharpoordbibliotheek in Knokke-Heist wees Schepen Danny Lannoy erop, dat 70 jaar na het gebeuren, het de eerste keer is dat ook “ruime aandacht besteed wordt aan de oorlogsverhalen van de vissersvrouwen en de kinderen”. Inderdaad, zeventig jaar na de dramatische gebeurtenissen bij het begin van de Tweede Wereldoorlog, worden met het boek Vlucht naar Penzance in 449 bladzijden en met veel foto’s de oorlogsverhalen van ‘de Musschen’ verweven met die van vele andere Heistse, Zeebrugse en Oostendse vissersfamilies. Ondermeer gaat het om de families Gheselle, Savels, De Meester, Zonnekeyn, Cogghe, Legein, Lenaers, Debusschere, Vandenbergen, Verhaeghe, Wouters, Geryl, Vandierendonck, Bonjé, Dobbelaere… Het is een werk vol feiten en soms trieste maar vaak ook plezierige anekdotes over de vlucht, de zware rampdag van de Vlaamse vissers in Dieppe, vissersfamilies in Londen in de Blitz, gebleven vaartuigen, jonge vissers in Engeland bij de strijdkrachten, Vlaamse vluchtelingen op school, het leven en de problemen van kinderen en vissersvrouwen in Penzance, Newlyn en Brixham… Ook de vissersfamilies aan het bezette thuisfront komen aan bod, evenals de honger naar eten en de honger naar informatie, de ontspanning en de zelfredzaamheid van het vissersvolk en de bevrijding van Knokke en Heist. Vlucht naar Penzance probeert verder enkele vrij onbekende wapenfeiten van de Vlaamse vissers aandacht te geven, zoals het begeleiden van de Goudvloot richting Afrika. Vooral wil het boek voorkomen dat de diverse kleine en grote oorlogsverhalen van de vissers verloren gaan.

Vlucht naar Penzance werd uitgegeven bij Unibook. Dat is een wereldwijde drukkerijketen, waarvan het Europese hoofdkwartier in Puurs is. De boeken worden telkens pas gedrukt wanneer die besteld worden. Op die manier is er nooit een stock. Omdat via internet wordt verkocht, is de prijs betaalbaar, niettegenstaande de kleine oplage. Naast de zwart/wit uitgave op gewoon papier is bij de uitgeverij ook een luxe editie beschikbaar. Bestelde boeken worden binnen de 10 dagen gedrukt en mits een verzendingstoeslag thuis besteld.

Bestelsite: http://www.unibook.com
"Vlucht naar Penzance"
Bindwijze : Hardcover
Formaat : A4
Aantal pagina's : 449
Foto's: 500-tal

http://www.unibook.com/nl/searchfunction?search=beirens
Iets m.b.t. 2 Jagers te Paard is steeds welkom.
Mijn website,http://www.legerdienst.be
Plaats reactie

Terug naar “België bezet - 1940-1945 - la Belgique occupée”