Pagina 1 van 1

ZHD

Geplaatst: 17 apr 2013 17:38
door Paddy
Ik ben op zoek achter de betekenis van de afkorting "ZHD". Deze werd tijdens de bezetting Tweede Wereldoorlog gebruikt op hun helmen (en/of armbanden) door een of andere groepering maar kan maar niet achterhalen welke. Hulpdiensten, collaboratie ...???

Re: ZHD

Geplaatst: 17 apr 2013 20:44
door Gepard
ZHD, 1940
In juli 1940 wordt de Passieve Luchtbescherming heropgericht op bevel van de bezetter. De Zekerheids- en Hulpdiensten voor Luchtbescherming’ (ZHD) ressorteren voortaan onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Een tekst mbt de regio Aalst geeft enige verduidelijking voor wat betreft het ontstaan en de werking van de ZHD
Op bevel van de bezetter wordt de Passieve Luchtbescherming in juli 1940 heropgericht. ‘De Zekerheids- en Hulpdiensten voor Luchtbescherming’ (ZHD) ressorteren voortaan onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De organisatie van de luchtbescherming omvat volgende diensten; de Passieve Luchtbescherming, de brandweer, de politie, de waterdienst, de elektriciteitsdienst, de gasdienst, de geneeskundige dienst, de opruimingsdienst, de afsperringsdienst, de vervoerdienst en de sociale hulpdiensten. Manschappen en officieren zijn allen vrijwilligers. Eén van de eerste voorzorgsmaatregelen van de ZHD is de strenge toepassing van de lichtverduistering. De bezettende overheid in Aalst stelt voor het arrondissement een leider aan die tot taak heeft de luchtbescherming in het arrondissement te organiseren, leiding te geven en eveneens als tussenpersoon te fungeren tussen de bezetter en de verscheidene gemeenten van deze gewesten; Aalst, Oordegem, Borsbeke, Ninove, Zottegem, Geraardsbergen en Idegem. Het bureau is gestationeerd op de Botermarkt nr.2.

In het archief van de Passieve Luchtbescherming vinden we een afschrift terug waarin het Militair Bestuur op 27 maart 1941 beslist tot het bouwen van een ‘onderaardsche schuilplaats voor den bevelhebberspost’ van de ZHD. De werken starten in april 1941 en zijn voltooid op 13 juni 1941. De firma Rombaut wordt aangesteld als aannemer, R. De Rochette als architect.
http://www.abbl1940.be/ABBL1940files/Ho ... vielNL.htm

Re: ZHD

Geplaatst: 18 apr 2013 07:55
door piot1940
Ik ben hier in snelheid genomen. Leuk om te zien dat iemand mijn website citeert vooraleer ik het zelf heb kunnen doen. :D

m vr gr, Jean

Re: ZHD

Geplaatst: 18 apr 2013 08:19
door Paddy
In alle geval beiden krijgen mijn hartelijk dan :D