Miliciens bij de Grenswielrijders - mei 1940

Het Belgische leger tijdens de 18-daagse veldtocht.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Bram1940
Beheerder
Berichten: 2266
Lid geworden op: 29 mei 2011 13:25

Miliciens bij de Grenswielrijders - mei 1940

Bericht door Bram1940 »

Hallo,

OP Walters site https://18daagseveldtocht.be/grenswielr ... s-limburg/ lezen we:

Het Bn CyF Lim wordt tijdens de mobilisatie ook hervormd en voorbereid op een mogelijke uitbreiding tot regiment. Op 16 maart wordt het bataljon vergroot van drie compagnies naar zes compagnies. Een aantal T13 tankjagers komen aan bij de eenheid. Een verdere uitbreiding van het bataljon zal er evenwel nooit komen. De laatste versterking van het bataljon dateert van 1 mei 1940 wanneer 570 dienstplichtigen van de klas 40 overgeplaatst worden van het 1ste Versterkings- en Opleidingscentrum (1VOC) en het 2de Versterkings- en Opleidingscentrum (2VOC) naar de grenswielrijders en het bataljon moeten vervoegen in het Kamp van Beverlo.

Aan de vooravond van de Duitse inval is het bataljon in twee gesplitst; de bataljonsstaf samen met de eerste vier compagnies zijn vertrokken naar het Kamp van Beverlo voor een trainingsperiode samen met de nieuwe miliciens.


Aangezien het 1VOC de miliciens opving die opgeroepen werden op 29 februari 1940, hadden de soldaten die de overstap maakten naar de Grenswielrijders slechts twee maanden opleiding achter de rug. Bovendien zullen deze miliciens afkomstig geweest zijn uit de ruime omgeving Gent - Brugge - Oostende. Met deze beperkte vooropleiding was er dan een trainingsperiode in Beverlo aan de gang net voor 10 mei 1940. Heeft er iemand een idee op basis waarvan de selectie van deze miliciens gebeurde? Moesten zij zich zelf kandidaat stellen? Waarom werd er niet geput uit het Versterkings- en Opleidingscentrum van de Lichte Troepen (CRI/TL)? Op 13 mei 1940 werd het Bataljon Grenswielrijders immers ondergebracht bij de lichte troepen wanneer deze eenheden samengetrokken werden aan de Getelinie. We kunnen toch moeilijk stellen dat deze miliciens voldeden aan de regionale rekrutering die toen gebruikelijk was. Werden deze miliciens enkel toebedeeld aan het Bataljon Grenswielrijders Limburg of ook aan andere grenswielrijderseenheden? Ging het enkel om miliciens of werden er ook instructeurs meegestuurd van het 1VOC?

Kortom, alle info over het hoe en waarom van de overgang van deze miliciens naar de Grenswielrijders is welkom.

Groeten,
Bram
Gebruikersavatar
eaw458
Berichten: 1040
Lid geworden op: 30 mei 2011 08:14
Locatie: Zonhoven
Contacteer:

Re: Miliciens bij de Grenswielrijders - mei 1940

Bericht door eaw458 »

Dag Bram,

De informatie op deze pagina komt uit een verklaring opgesteld in 1945 door een ex-officier van het bataljon. De eenheid heeft geen relevante documenten van 1939/40 nagelaten, en dus heb ik geen verdere informatie op dit ogenblik.

Een volgende stap zou het archief van het 3de Bureau van het Groot Hoofdkwartier kunnen zijn, of misschien het archief van de staf het 3de Bureau van het Cavaleriekorps.

Ik vermoed nu wel dat ivm de overgang van deze miliciens naar het bataljon tijdens de mobilisatie de regionale recrutering niet van tel was, en het personeel gewoon zou gehaald zijn waar het te vinden was. Als je naar de slachtoffers van het bataljon kijkt, zie je ook bij de dienstplichtigen dat hier een grotere geografische spreiding is.

Walter
De achttiendaagse veldtocht, regiment per regiment: http://18daagseveldtocht.be/
Bram1940
Beheerder
Berichten: 2266
Lid geworden op: 29 mei 2011 13:25

Re: Miliciens bij de Grenswielrijders - mei 1940

Bericht door Bram1940 »

Dag Walter

Bedankt om je licht hierop te werpen.

Zoals je aangeeft, zouden de vermelde archieven iets kunnen prijs geven over de organisatie.

To be continued ...

Groeten,
Bram
Plaats reactie

Terug naar “Mei 1940 - Mai 1940”