Duitse bezettingszegels.

Het dagelijkse leven in België tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gepard
Berichten: 229
Lid geworden op: 29 mei 2011 11:52

Duitse bezettingszegels.

Bericht door Gepard » 09 aug 2011 09:38

Duitse bezetting in België.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het door de Duitsers bezette gedeelte van België verdeeld in zes goed onderscheiden zones:
1. Het Generaal-Gouvernement België.
2. De Etappe van het 1ste Duitse leger: Mons-Bergen (E.1).
3. De Etappe van het 4de Duitse leger en het Marinekorps Gent-Brugge (E.4).
4. De Etappe van het 5de Duitse leger Arlon-Aarlen (E.5).
5. De Etappe van het 6de Duitse leger Tournai-Doornik (E.6).
6. Het Operatiegebied (O.P.).
Alle postverkeer in voornoemde gebieden was onder militaire controle geplaatst van de zg. "Postprüfungstellen", destijds volgens officiële vertaling de "Postgoedkeuringsburelen" genoemd, welke aangepast werden door de frontverschuivingen tijdens de oorlog.

Het gebied van het Generaal Gouvernement.
Dit gebied, onder het gezag van de Gouverneur-generaal von der Goltz, von Bissing en von Falkenhausen, bevatte de provincies Antwerpen, Brabant, Henegouwen, Luik, Limburg, en gedurende lange tijd het gebied van het arrondissement Sint-Niklaas, onder het toezicht van de zg. Westabschnitt von Festung Antwerpen, alsook de provincie Namen, met uitzondering van de arrondissementen Aarlen, Bergen en Doornik, maar met inbegrip van de Franse gemeenten Fumay, Givet en Maubeuge.
De burgerpost werd progressief georganiseerd vanaf 1 oktober 1914. De Duitse postzegels van het type "Germania" werden gebruikt, met de opdruk in Gotisch lettertype, van de landsnaam "Belgien" en van de waarde in Belgische (goud) franken en centiemen.

Etappegebied.
Dit gebied bevat de verzorging en de uitrustingszone van een leger tussen het front of het operatiegebied (O.P.) en het Generaal-Gouvernement België (G.G. België), dus overwegend Oost- en West-Vlaanderen, inbegrepen het gebied onder toezicht van het Marinekorps van admiraal Schröder, de arrondissementen Aarlen, Bergen, Doornik en verschillende gemeenten van de Noord-Franse departementen.
In 1916 weigerden de krijgskassen van het Duitse 4de leger DFP Nr.4 te Gent en van het Marinekorps DFP 825 te Brugge nog verder de brieven van de burgerbevolking (gefrankeerd met de opdrukzegels Belgien van de Reichspost) te vervoeren.
Vanaf 1 december 1916 werden er voor dit gebied postzegels uitgegeven met opdruk Cent. of F. zonder de landsnaam Belgien, waarvan de opbrengst werd gestort in de krijgskassen van de verschillende legers en de verrekening geschiedde in het Reichspostkantoor Berlin S.W. 68. Daardoor werd in het Etappe- en in het Operatiegebied het Internationaal Posttarief ingevoerd. Het enkelvoudig brieftarief bedroeg 25 centiemen terwijl in het G.G. België het oude binnenlands Belgisch tarief (10 centiemen) werd toegepast. Door de derving van de ontvangsten was ook de krijgskas van het Marinekorps niet akkoord met deze regeling en gebruikte ze geruime tijd, in sommige Kommandanturen, Duitse zegels zonder opdruk. Dit was ook het geval in het gebied van dhet Beierse 6de leger te Doornik, waar op bepaalde tijdstippen enkel postzegels van het Koninkrijk Beieren verkocht werden. Telegrammen in het Etappegebied werden steeds met Duitse postzegels zonder opdruk vereffend. Alle telegraafformulieren moesten na inzage onmiddellijk vernietigd worden.
In het G.G. België stond de Post onder het beheer van de Reichspost met de hulp van Belgische postbedienden. In het Etappegebied werden de tarieven toegepast door de Feldpost zonder de hulp van Belgische beambten waardoor er willekeurige tarieven werden toegepast.

1914: Duitse zegels van 1905-1911, met opdruk "Belgien - Centimes of Francs".

Afbeelding

1916: Duitse zegels van 1905-1911, met opdruk "Belgien - Cent of Franc.

Afbeelding

Etappegebied: Duitse zegels van 1905-1911, met opdruk "Cent of Franc".

Afbeelding

Bronnen.
Tekst: Officiële postzegelcatalogus van België en eigen verzameling.
Foto's: Internet.
2013:Canadian Citizen’s Memorial Campaign in Sicily.
http://www.operationhusky2013.ca/

Yente
Sponsor
Berichten: 1646
Lid geworden op: 29 mei 2011 12:48
Locatie: Schrenkelsgat

Re: Duitse bezettingszegels.

Bericht door Yente » 09 aug 2011 11:50

Mooi gebracht!
Mvg Yente
Gezocht: WO1/WO2 militaria van Duffel en Sint Katelijne Waver

rukhsana
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 jan 2014 11:43

Re: Duitse bezettingszegels.

Bericht door rukhsana » 20 jan 2014 11:46

In Dendermonde werden langsheen de oude vestingen (krijgsgronden) als het ware complete "wijken" opgericht.
Join SAP exam online training to pass pass4sure dumps in easy and fast way. Download the Columbia University dumps to pass the real test on first try.For more details visit now Baldwin Wallace University page and Youtube website best wishes.

Plaats reactie

Terug naar “België bezet - 1914-1918 - la Belgique occupée”