Ambulancedienst nr 20

De geschiedenis van het Belgische leger in de periode 1914-1918.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
foxy.jack
Berichten: 182
Lid geworden op: 26 jul 2011 22:33

Ambulancedienst nr 20

Bericht door foxy.jack » 09 dec 2019 12:03

Beste,

In augustus 1914 werden in Brussel diverse ambulancediensten opgericht. Hier werden o.à. De gekwetsten van de gevechten van Halen en Eglezée verzorgd.

Ambulancedienst nr 20 werd opgericht in het gebouw van de toenmalige Financiële Transportdienst, Rue de Naples 20 In Elsene.
De dienst bes hikte over 60 bedden - een operatiezaal - een radiologiezaal - een keuken - een wasserijeenheid - een badeenheid - een sterilisatiekamer e.d..

- Hoofd van de ambulancedienst: dr. Cheval sr., chirurg - onderschef: dr. Eugène Labarre, chirurg - dr. Édouard Preux, chirurg - dr.Just Denys, chirurg
- dr. Paul de Ridder, oogarts
- radiologie: ir. Lucien Janet, onderdirecteur van de dienst
- economaat: ir. Jules Van Savez - Jean Risler, professor conservatorium
- sterilisatie, operatiepersoneel, ziekenzalen, brancardiers, verpleegkundigen, keuken, wasserij: vrijwilligers

Ik vermoed dat deze ambulancedienst onder de hoede van het Rode Kruis werd opgericht en niet onder de hoede van de militaire overheid daar ik amper een weerslag terug vind in de persoonlijke dossiers van het legermuseum. Klopt dit?

Groetjes

Foxy

Gebruikersavatar
Walesha
Berichten: 450
Lid geworden op: 14 feb 2014 11:44
Locatie: Kasterlee
Contacteer:

Re: Ambulancedienst nr 20

Bericht door Walesha » 09 dec 2019 15:24

De medische dienst van het leger is de enige instelling die na het internationale Rode kruis ook het rode kruis mag voeren. Het Internationale Rode kruis werd opgericht in 1894, ik denk dus ook idd dat het afvoeren en verzorgen van gewonden ten tijde van WO1 volledig in handen was van het Rode kruis zelf in zover de legers destijds al beschikte over een echte medische eenheid.
Ook nog in WO2 waren de (veld)hospitalen van het Rode kruis, de meeste artsen, chirurgen en verplegend personeel waren burgers en (vrijwillige) medewerkers in dienst van het Rode kruis aangevuld met dito mensen in legerdienst zoals bvb de medics en ambulanciers op het veld dat wel militairen waren.

Gebruikersavatar
canadian2nd
Sponsor
Berichten: 1669
Lid geworden op: 21 jun 2011 14:07
Locatie: Bachten de Kupe

Re: Ambulancedienst nr 20

Bericht door canadian2nd » 10 dec 2019 09:48

Niet helemaal juist Walesha.

De behandeling van gewonden werd deels door de Medische dienst van het leger en door het rode kruis gedaan.
l'Océan in De Panne werd door het Rode kruis gerund, terwijl in het domein Cabour in Adinkerke er een militair hospitaal opgericht werd.
Toen de beschietingen te erg werden en het verblijf van gewonden in De Panne en Adinkerke te gevaarlijk werd, werden deze hospitalen verplaatst :
l'Océan werd uitgebreid naar Vinkem bij Veurne, waar een bijkomend hospitaal werd ingericht. l'Océan bleef echter ook tot het einde van de oorlog in De Panne. Cabour werd verplaatst naar Beveren a/d Ijzer (Kruisstraat).
Océan.jpg
Cabour.jpg
eens googelen ...

mvg
Jan
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
In memoriam mijn opa Gerard : Soldaat 4 Li 1932-33 / 18d veldtocht (23 Li) / KG gemaakt bij Gent / Eind 1944 : vrijwilliger bij 1005e Tpt Coy / Gesneuveld voor België t.g.v. V2 inslag te Hove op 31-1-1945. I will always remember him ....

Plaats reactie

Terug naar “De Eerste Wereldoorlog - la Première Guerre Mondiale”