bunkers in de Westhoek en grensstreek - Dierendonckbunker

De geschiedenis van het Belgische leger in de periode 1914-1918.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
myt1prod
Berichten: 14
Lid geworden op: 28 jul 2012 16:36

bunkers in de Westhoek en grensstreek - Dierendonckbunker

Bericht door myt1prod » 02 aug 2013 12:53

Hallo,

Kort even mezelf voorstellen alvorens aan te vatten met mijn eerste topic;

Ik ben Jean (Jan) en ben woonachtig in De Panne. Gezien mijn woonplaats werd ik reeds van kindsbeen af geconfronteerd met de vele bunkers en aanverwanten in mijn geboortestreek (vooral wanneer we de grens met Frankrijk passeerden op onze wandeltochten). Sinds die tijd ook had ik een grote fascinatie voor deze - vaak majestueuze - bouwwerken. Sinds enige tijd ontdekte ik ook dat heel wat mensen op het internet deze interesse/passie delen, ik ben dan ook reeds enige tijd actief op verschillende internetfora mbt tot het onderwerp (voor zij die ook op deze fora actief zijn; Sorry maar mogelijks val ik in herhaling met mijn topic's).

Naast mijn interesse voor bunkers, ontdekte naar mate ouder worden dat mijn gemeente - De Panne - in beide oorlogen een cruciale rol speelde. De rol die De Panne speelde tijdens operatie Dynamo is iedereen wel gekend, ook de militaire hospitalen van De Panne - Adinkerke ten tijde van wo1 (resp. L'Océan en Cabour) zijn behoren voor velen tot de parate kennis... bijgevolg is hieromtrent reeds heel wat gepubliceerd op de verschillende fora. Maar bepaalde thema's waaruit het belang van mijn woonplaats blijkt zijn vaak erg beperkt tot niet gedocumenteerd in zowel geschreven bronnen als op de fora. Om de voornaamste op te noemen; tijdens wo1 bevonden zich grote militaire trainingskampen in de duinen, waren er vermoedelijk kustbatterijen langs de stranden om een Duitse inval langs zee op de strook tussen De Panne en Bray-Dunes te verhinderen, stond de regio in voor de toelevering van het front bv. grote militaire bakkerij te Adinkerke, werden volledige duinen afgegraven voor de bouw van bunkers en het vullen van zandzakken aan het front, soldaten met 'verlof' verbleven in De Panne, enz..... - tijdens wo2 werd vanuit De Panne - Adinkerke nog lang na de bevrijding van de regio en later de bevrijding van België gevochten tegen de Duitsers die standhielden in Duinkerke tot aan de overgave van Duitsland in 1945, De Panne omvatte radarstellingen van 2.Ordnung waarvan er slechts 3 van deze 'Ordnung' voorkwamen aan de Belgische kust, enz...

Beide interesses vullen elkaar aan en overlappen elkaar. Doch gaat mijn voornaamste interesse uit naar de bunkers en gebeurtenissen van wo2. Maar gezien in het veld zowat alles dooreenloopt en dus vaak moeilijk te onderscheiden is hoop ik dat een accentverschuiving naar wo1 kan helpen om de vele vragen mbt wo2 op te lossen. Ondanks het hier het ABL-forum betreft spring ik mogelijks wel eens de grens over, dit omdat ten tijde van oorlog die grens niet steeds zo duidelijk en/of van toepassing was; zo viel tijdens wo1 een stuk van de duinen van Bray-dunes onder dezelfde bevelvoering als die voor de duinen van De Panne, want hier waren immers de militaire trainingskampen gevestigd.

Ik kan zo wel nog even doorgaan.... maar kortom; indien u een topic van mij aantreft, verwacht u dan (in hoofdzaak) aan een artikel hoogst waarschijnlijk mbt een bunker en/of De Panne en wijde omgeving.

Mijn eerste artikel betreft alvast een bunker! Vorig jaar 'ontdekte' ik deze 'goed verscholen' bunker... Alhoewel hij voor sommige frequente lokale passanten niet onbekend is en er geen graafwerken aan te pas kwamen om de bunker te vinden bleek deze bunker onbekend op verschillende fora en dus bij vele 'bunkerspecialisten'. De bunker zit dan ook goed verscholen achter een rij van populieren, aangebouwd tegen een hoeve en zowat volledig overgroeid. Tot op heden leverde mijn topic's omtrent deze bunker op andere fora niet veel op... behalve dan dat het hoogst waarschijnlijk een wo1 bunker betreft. Misschien net vanwege dit feit dat mijn 'zoektocht' op andere fora nog niet veel opleverde, gezien deze vaak meer wo2 georiënteerd zij? (Ik probeerde toen reeds te posten op dit forum, maar pas nu - een jaar na registratie - blijk ik toestemming te hebben om te posten)

....

Snikhete zomergroet
Jean
Laatst gewijzigd door myt1prod op 02 aug 2013 13:07, 2 keer totaal gewijzigd.

myt1prod
Berichten: 14
Lid geworden op: 28 jul 2012 16:36

Re: bunkers in de Westhoek en grensstreek - Dierenconckbunke

Bericht door myt1prod » 02 aug 2013 12:57

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Dit is hem dan; 'de Dierendonckbunker'... ik noem hem zo - naar de eigenaars van de hoeve - bij gebrek aan meer accurate informatie. Dus, wie kan me op weg helpen?

Jean

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: bunkers in de Westhoek en grensstreek - Dierendonckbunke

Bericht door Paddy » 02 aug 2013 13:20

Hallo Jean,
Van harte welkom hier.

Zijn er geen "echte" foto's van deze bunker voorhanden? Het schematische is mooi gebracht maar geeft niet direct de mogelijkheid om de een beeld van de bunker te krijgen. Het originele uitzicht zou al een leidraad kunnen geven naar periode en nationaliteit.

PS. Jouw laatste zin begrijp ik niet zo goed:
(Ik probeerde toen reeds te posten op dit forum, maar pas nu - een jaar na registratie - blijk ik toestemming te hebben om te posten)
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

myt1prod
Berichten: 14
Lid geworden op: 28 jul 2012 16:36

Re: bunkers in de Westhoek en grensstreek - Dierendonckbunke

Bericht door myt1prod » 02 aug 2013 13:41

Dag Paddy

foto's volgend deze avond (hoop ik ... of later) maar nu tijd voor het strand ;)... ja als je aan de kust woont en niet moet werken kun je moeilijk anders hé
Al vlug even dit;
de bunker bestaat uit 2 kleine binnenruimtes van 2m bij 2m, de hoogte is ongekend gezien er modder en water in de bunker staat maar vermoedelijk ong. 185cm, er zijn geen aanwijzingen dat er versterkte/metalen deuren en/of luiken werden gebruikt, voor het grootste schietgat kon dmv ijzeren geleiders een plaat worden geschoven (geen resten van deze plaat gevonden), het plafond is bekleed met hout in vrij goede conditie, de muren meten 80cm dik en het dak 1m dik (behalve de uitsprong; daar is het dak slechts 55cm dik)... voor de rest is al veel af te leiden uit de bovenstaande plannetjes.

Ivm mijn laatste zin; ik registreerde reeds vorig jaar maar kreeg nooit toegang tot mijn account en dus kon ik niets posten of reageren op bestaande berichten. (wanneer ik mijn account opnieuw probeerde aan te maken, kreeg ik steeds te horen 'deze gebruiker bestaat al')... Enfin, sinds enkele dagen geleden probeerde ik het nogmaals en nu kon ik wel inloggen met mijn account die ik vorig jaar maakte... probleem opgelost dus; de aanhouder wint hahaha

Jean

Gebruikersavatar
one_O_five
Admin
Berichten: 3836
Lid geworden op: 28 mei 2011 14:01
Locatie: Lummen
Contacteer:

Re: bunkers in de Westhoek en grensstreek - Dierendonckbunke

Bericht door one_O_five » 03 aug 2013 06:43

Betreft een account probleem had ge me ten allen tijden kunnen contacteren via de link naar frontsector.
Ik zie hier dat U zich op 28 Juli 2012 om 16.36 hebt ingeschreven op het forum maar wat de fout exact was kan ik niet vaststellen, het feit dat ge U geen nieuw account met dezelfde naam kon geven is normaal.

Betreft die bunker, ziet er me op het eerste zicht niet direct Duitse uit WO II uit, nu vind ik op sat beelden wel die hoeve terug maar de bunker zelf is niet te zien, vraag in dat verband, in welke windrichting ligt het schootsveld van het kanon, ik vermoed noordelijk en daarmee is waarschijnlijk ook een link met de verdediging van het vliegveld niet te leggen.

Informatie over de Duitse bunkers WO II vind U op http://www.fortiff.be/regelbau/
http://frontsector.be/ -- militaire geschiedenis buiten het ABL gebeuren --

myt1prod
Berichten: 14
Lid geworden op: 28 jul 2012 16:36

Re: bunkers in de Westhoek en grensstreek - Dierendonckbunke

Bericht door myt1prod » 03 aug 2013 08:30

... maar ondertussen is het me gelukt, dus probleem ivm forumtoegang opgelost.

Gezien de beeldkwaliteit van de satelietbeelden (GoogleEarth) voor België niet echt denderend is, en gezien de bunker totaal overgroeid is kun je hem inderdaad niet zien liggen 'vanuit de ruimte' (enkel op maximale zoom kun je een flauwe rechthoek ontwaren)... maar hij ligt er wel degelijk hoor. De bunker heeft inderdaad weinig gelijkenissen met duitse WO2-bunkers. De voornaamste schietrichting - het schootsveld van het kanon - ligt pal op het noorden en neemt de baan De Panne-Veurne onder vuur. Ongeacht het bereik van het gebruikte kanon, ligt het vliegveld nooit in het bereik van het schootsveld.

Deze eerste foto toont waarom de bunker moeilijk zichtbaar is; zowel vanaf de straatkant als 'vanuit de ruimte', enkel de ingangszijde/zijkant is zichtbaar, de overige zijden inclusief schietgaten zijn van buitenaf getooid in woekerende bruidssluier (= die plant die erop groeit ;) )

Afbeelding

Ik moet dringend nog eens terug voor betere foto's onder betere omstandigheden; toen was er een felle ochtendzon die heel wat tegenlicht creëerde en gezien de bunker deels onder water stond - en ik geen laarzen meehad - moest ik alle foto's nemen vanaf de ingang van de bunker. Hier alvast enkele van mijn foto's;

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

grtz
Jean

myt1prod
Berichten: 14
Lid geworden op: 28 jul 2012 16:36

Re: bunkers in de Westhoek en grensstreek - Dierendonckbunke

Bericht door myt1prod » 03 aug 2013 08:40

... btw
Ik ben hoe langer hoe meer ook geinteresseerd in het schootsveld en reikwijdte van bunkers en hun bewapening... zo kunnen verbanden gelegd worden met de ligging van andere bunkers en heeft het een veel beter idee over tot welk doel een bepaalde geschutsbunker uiteindelijk diende... Ook in dit geval ben ik benieuwd naar het gebruikte kanon (of de verschillende mogelijke types, indien duidelijkheid hierover uitblijft), dit moet toelaten te bepalen tot welk doel deze bunker op deze specifieke locatie werd gebouwd... Dus een bijkomende vraag; welke artillerietypes (kanon of zware MG) passen in een ruimte van twee bij twee?

Jean

C/Gr
Berichten: 106
Lid geworden op: 29 mei 2011 15:05

Re: bunkers in de Westhoek en grensstreek - Dierendonckbunke

Bericht door C/Gr » 03 aug 2013 13:32

Misschien een link met deze Belgische WW1 bunkers uit Veurne? Liggen eveneens paar 100m ten noorden van de oude spoorlijn.
http://atlantikwallbelgiumboulogne.boxh ... unkers.htm

myt1prod
Berichten: 14
Lid geworden op: 28 jul 2012 16:36

Re: bunkers in de Westhoek en grensstreek - Dierendonckbunke

Bericht door myt1prod » 03 aug 2013 15:38

C/Gr schreef:Misschien een link met deze Belgische WW1 bunkers uit Veurne? Liggen eveneens paar 100m ten noorden van de oude spoorlijn.
http://atlantikwallbelgiumboulogne.boxh ... unkers.htm
Deze bunkers zijn mij inderdaad gekend (hele discussie omtrent de afbraak is mij niet onbekend), het zijn ook zowat de enige twee bunkers in de omtrek van Veurne die vermeld worden op de erfgoedsite van de Vlaamse overheid... maw het blijken de enige te zijn die gekend zijn bij de overheid! Met als gevolg dat het lot en de bescherming van de andere bunkers (dewelke ik weldra zal bespreken in een topic) geheel afhangt van de eigenaar en eventueel toekomstige verbouwingsprojecten (zo werden er vorig jaar in De Panne enkele WO2-bunkers afgebroken van het Stp Wrangel zonder - naar mijn vermoeden - medeweten van hogere overheden).

Het is namelijk zo dat rond Veurne alvast nog enkele WO1-bunkers liggen die het beschermen waard zijn... en ik ben ervan overtuigd dat ik ze nog niet allemaal heb gevonden de resterende WO1-bunkers in de wijde omgeving van De Panne - Veurne - Koksijde - ...

Jean

Gebruikersavatar
one_O_five
Admin
Berichten: 3836
Lid geworden op: 28 mei 2011 14:01
Locatie: Lummen
Contacteer:

Re: bunkers in de Westhoek en grensstreek - Dierendonckbunke

Bericht door one_O_five » 04 aug 2013 07:27

Voor een blik van uit de ruimte gebruik ik dikwijls http://www.flashearth.com/ ... veel beter van kwaliteit.

Duits kunt ge volgens mij uitsluiten, de tip betreffende de spoorlijn en Veurne komt er korter bij denk ik, ook de structuur van de gebruikte beton komt ovbereen met de foto's op de link die CGr stuurde.
http://frontsector.be/ -- militaire geschiedenis buiten het ABL gebeuren --

myt1prod
Berichten: 14
Lid geworden op: 28 jul 2012 16:36

Re: bunkers in de Westhoek en grensstreek - Dierendonckbunke

Bericht door myt1prod » 04 aug 2013 23:22

Bedankt voor de tip one_o_five,
inderdaad véél betere kwaliteit dan GoogleEarth...
dju toch nu moet ik al mijn GoogleEarth-overlays hermaken :D

mvg
jean

Plaats reactie

Terug naar “De Eerste Wereldoorlog”