Pagina 1 van 1

geschiedenis 21e linie regiment

Geplaatst: 11 jun 2013 17:06
door patrik
Op 10 april 1917 werd de broer van mijn opa als Kapitein toegevoegd aan het 21e linie regiment.
Kan iemand mij de geschiedenis van dit regiment bezorgen of waar kan ik dat vinden?

Groeten

Patrik

Re: geschiedenis 21e linie regiment

Geplaatst: 12 jun 2013 14:35
door Paddy
't Is niet veel:

Het 21e Linie dat einde December 1916 opnieuw werd ingericht, vormde weer brigade met het 1e Linie; later werd er het 2e Jagers te voet bijgevoegd om de 5e Infanteriedivisie te vormen.

Bij het bevrijdingsoffensief dat op 28 September 1918 losbrak bezette de 5e Infanteriedivisie het front Nieuwpoort-Pervijze; daarna overweldigt het de Duitsche stellingen van den Zuideroever van den IJzer, inzonderheid de hoeven Terstille en Violet.

Den 16n October verlaten het 1e en het 21e Linie hunne sectors en rukken zegevierend op aan den linkervleugel van het Belgisch leger: zij bereiken het front Oostende-Oudenburg.

Den 18n marcheeren de twee regimenten langs Maldegem op naar het afleidingskanaal der Leie, dat door het 21e Linie, ten Noorden, aan de Celiebrug, bereikt wordt, terwijl het 1e Linie voor Balgerhoek wordt tegengehouden.

Tot 2 November zullen de linietroepen bloedige gevechten leveren om over het kanaal te geraken; daarna, steeds met den linkervleugel, zullen zij langs de Belgisch-Hollandsche grens vooruitdringen tot het kanaal Gent-Terneuzen, waar zij den oorlog eindigen. Nadien maken zij deel uit van het bezettingsleger in Duitschland.

[link2]Bron,http://www.tenboome.webruimtehosting.ne ... 1linie.htm[/link2]

Re: geschiedenis 21e linie regiment

Geplaatst: 26 jun 2013 11:46
door patrik
Hartelijk dank voor de informatie.
Kan het zijn dat de berichtgeving soms wat minder accuraat was; De kapitein uit onze familie was ingedeeld bij het 21e en is volgens zijn militair dossier (twee vermeldingen in twee verschillende documenten) gesneuveld aan de brug in Raverschoot terwijl hij volgens de geschiedenis van zijn regiment aan de Celiebrug zou moeten gevochten hebben?

Patrik

Re: geschiedenis 21e linie regiment

Geplaatst: 03 nov 2013 21:18
door theoroels
Na de oorlog was het 21ste Linie in garnizoen in Dendermonde. In onze heemkundige kring beschikken wij over een foto van de Muziekkapel van het 21ste Linie terwijl deze kapel op de kiosk op de Briel te Berlare een concert speelt in aanwezigheid van Generaal Edouard Michel, bevelhebber van de 4de Divisie en generaal Lemercier, ruiterijbevelhebber. Het concert vond plaats in oktober 1919 t.g.v. de herdenking van 5 jaar Slag van Berlare. De muziekkapel was een typische Belgische infanteriekapel uit die periode, een harmonie (geen fanfare!) o.l.v. Luitenant Richard Van den Broucke. Zelfs het programma van de vertolkte werken bleef bewaard.

Wij gaan deze slag opnieuw herdenken met o.a. een concert op 03.10.1914. Mvg, Theo Roels.