Pagina 1 van 1

Theodorus Bollen Hasselt

Geplaatst: 10 sep 2012 21:56
door degreefke
Mijn grootvader Theodorus Bollen (Hasselt 1873 – 1927) was 41 jaar toen de Eerste Wereldoorlog losbarstte. Hij zou zich nuttig maken als koerier voor de geallieerden, als radertje in een groter spionagenetwerk. De man bracht geregeld brieven en documenten met informatie over de troepenbewegingen van de bezetter naar een contactadres in Maastricht. Waarschijnlijk verzamelde hij ook zelf nuttige informatie. Maar op een bepaald moment liep het mis en werd hij opgepakt. Hoe, waar en hoelang hij heeft vastgezeten heb ik nog niet kunnen achterhalen. Waarschijnlijk was dat in de gevangenis van Hasselt. Weet iemand waar informatie bewaard is over burgers die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het "vaderland"? En is er ergens informatie te vinden over eventuele spionagenetwerk?

Re: Theodorus Bollen Hasselt

Geplaatst: 11 sep 2012 15:08
door Andres1950
In Hasselt woonde ook Arthur Bastin. De man was aan de vooravond van WOII actief maar had blijkbaar ook in de eerste wereldoorlog een spionagenetwerk. Daarover weet ik echter weinig. Hij zou voor de Franse inlichtingendiensten gewerkt hebben.
Van beroep was hij toen rijkswachter.
Hij heeft in WO II in Duitsland gevangen gezeten, werd wegens gezondheidsredenen vrij gelaten en belandde in het verzet. Zijn adres in Hasselt moet ik ook nog ergens hebben.

mvg
Andres 1950

Re: Theodorus Bollen Hasselt

Geplaatst: 27 okt 2012 15:49
door Troyka
degreefke schreef:Mijn grootvader Theodorus Bollen (Hasselt 1873 – 1927) was 41 jaar toen de Eerste Wereldoorlog losbarstte. Hij zou zich nuttig maken als koerier voor de geallieerden, als radertje in een groter spionagenetwerk. De man bracht geregeld brieven en documenten met informatie over de troepenbewegingen van de bezetter naar een contactadres in Maastricht. Waarschijnlijk verzamelde hij ook zelf nuttige informatie. Maar op een bepaald moment liep het mis en werd hij opgepakt. Hoe, waar en hoelang hij heeft vastgezeten heb ik nog niet kunnen achterhalen. Waarschijnlijk was dat in de gevangenis van Hasselt. Weet iemand waar informatie bewaard is over burgers die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het "vaderland"? En is er ergens informatie te vinden over eventuele spionagenetwerk?
Contact opnemen met documentatiecentrum Legermuseum

Re: Theodorus Bollen Hasselt

Geplaatst: 28 jul 2013 22:15
door degreefke
Beste Andres1950,

Na wat zoekwerk blijkt Arthur Bastin een belangrijke persoon in het verhaal van mijn grootvader.
Ik heb een brief gevonden van Bastin waarin hij getuigt dat mijn grootvader voor hem brieven heeft gesmokkeld.
Heb je eventueel meer gegevens over die meneer?
bedankt,
Degreefke

Re: Theodorus Bollen Hasselt

Geplaatst: 28 jul 2013 22:28
door guerramundial1
Hier eens proberen?

http://warvictims.fgov.be/nl/index.htm

Veel geluk en houd ons op de hoogte!

Mvg

Wim

Re: Theodorus Bollen Hasselt

Geplaatst: 29 jul 2013 22:11
door degreefke
Ik heb al een spoor gevonden naar mijn grootvader in een dossier bij het SOMA.
We zijn op goeie weg.

Re: Theodorus Bollen Hasselt

Geplaatst: 31 jul 2013 19:50
door Andres1950
Arthur Bastin was de zoon van een rijkswachter die zelf bij de Rijkswacht ging. Hij werd lesgever in een rijschool (paarden) in Gent. Door een dienstongeval werd hij vroegtijdig gepensioneerd voor WO I. Tijdens die oorlog werd hij niet meer opgeroepen vanwege ongeschikt voor de dienst. Hij had dan een spionagenetwerk, maar het is niet duidelijk waaruit dit bestond. Hij zou voor de Franse inlichtingendiensten gewerkt hebben. In elk geval woonde hij toen in Hasselt, naar ik meen in de Groenstraat.

Ik had een heleboel gegevens over zijn militaire onderscheidingen maar die zijn momenteel niet beschikbaar omdat ik ze uitgeleend heb en nog niet terug.

De man trad na de oorlog in dienst van een drankenhandelaar in Hasselt als vertegenwoordiger. Zo kwam hij in het Maasland terecht waar hij spioneerde tegen de Duitsers. Na de inval in mei 40 waren de Duitsers ijverig naar hem op zoek en konden hem in september arresteren. Hij verbleef dan een tijd in Duitse gevangenissen maar werd voor het einde van de oorlog wegens gezondheidsredenen weer vrijgelaten en ging dan maar het verzet helpen.

Het is nogal een vreemde figuur die ook bij de oud-strijders in Hasselt niet erg bekend is ondanks zijn vele medailles. Ik heb reeds verschillende malen geprobeerd om info over hem te verkrijgen via die weg maar dat is nog altijd niet gelukt.

In het Soma is een volledig dossier (Duits) over zijn proces. 1000 pagina's ongeveer, met getuigenverhoren en alles.

Hij kreeg een dochter in 1919 die met een Hasseltse architect trouwde, ene meneer Van Assche dacht ik. Misschien is dat een spoor.

In elk geval een intrigerende figuur waarover ik graag meer zou weten. Mag ik de info die je over hem hebt ook hebben?

Re: Theodorus Bollen Hasselt

Geplaatst: 31 jul 2013 22:53
door degreefke
Beste Andres1950,
bedankt voor je reactie. Zodra ik meer weet over de man laat ik je zeker iets weten.
Waarschijnlijk ga ik volgende week als een kijken bij het SOMA.
de naam van mijn grootvader komt twee keer voor in dossier Bastin, vandaar dat ik zo snel mogelijk wil gaan kijken hé.