Voetbal: België – Nederland 4-2 !!!

Van het prille begin tot de vooravond van de Eerste Wereldoorlog

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Voetbal: België – Nederland 4-2 !!!

Bericht door Paddy » 17 mei 2013 12:22

België – Nederland


Op 15 februari 1914 werd te Antwerpen, in het stadion van Beerschot de voetbalmatch België – Nederland gespeeld tussen de militaire teams van beide landen.
Het leger had heelwat spelers onder de wapens en toen de Belgische Voetbalbond het initiatief nam voor dit sportfeest kreeg het de volledige medewerking van de Luitenant-Generaal Heimburger en de Generaal-Majoors Gobeaux en d’Aufresne de la Chevalerie. Het was sinds één jaar dat de militaire overheid zich inspande om met deze sport een teamgeest te ontwikkelen. Deze dag werd werd belangrijk genoeg geacht om een afgevaardigde van het Ministerie van Oorlog te sturen in de persoon van de Adjunct van de Generale Staf, Majoor de Longueville.
De match werd bijgewoond door vele hogere & lagere officieren, en een massa onderofficieren en soldaten van alle wapens. Hun uniformen stonden in schril contrast met de grijze massa van burgers. Het totaal werd op 8.000 toeschouwers geschat. Het muziek van het 6é Linieregiment zorgde voor de wedstrijd, met zijn meest aangename deuntjes, voor een gezellige sfeer. Ondertussen begroet de afgevaardigde van de Minister de twee nationale ploegen in intieme sfeer en onderhoud zich met hen tot het moment van de aftrap. Om 14 uur 30 komt het Nederlandse elftal het veld op, waarbij het 6é Linie het Wilhelmus speelt. De Belgen volgen en de Brabaçonne wordt ten best gegeven. Tien minuten later wordt de aftrap gegeven. Het is niet mogelijk om hier in detail te treden maar de vakkundigheid, het samenspel en het gejuich van de supporters zorgden voor een denderende Belgische overwinning van 4 doelpunten tegen 2.
‘s Avonds wordt in het Antwerpse hotel « Sint-Antonius « een banket gehouden waarbij de overwinnaars een kleine maar prachtige medaille worden opgespeld.

Het Belgische Nationale Militaire Elftal
- Fischlin, Grenadiers & Standard C.L.
- D. Baes (*) (Grenadiers & C.S.Brugge), Godseels (Grenadiers & U.S.B.)
- Declercq (**) (2é Linie & A.A. Gent), De Ruyter (2é Linie & A.A. Gent), Fierens (7é Linie & B.A.C.)
- Michel (9é Linie & L.C.), Verstraeten (5é Linie & D.C.B.), Bosmans (4é Artillerie & B.A.C.), F. Nizot (Militaire School & L.C.), Van Cant (3é Artillerie & R.C. Mechelen)

De Nederlandse Nationale Militaire Ploeg
- Lt. G.H.M. Van Weel (Ajax)
- Verheyen (Velocitas Breda), Lt. R.C. Van der Nagel (H.F.C. Haarlem)
- Lt. F.A.J. De Klerck (H.F.C. Haarlem), Res. Lt. H.J. Kessler (H.V.V. Den Haag), Lt. H.R.C. Byvoet (D .F.C. Dordrecht)
- J. Van Breda-Kolff (D .F.C. Dordrecht), Lt. W. Westra van Holthe (Achilles Assen), Jhr. G. de Serrière (H.V.V. Den Haag), Van Langer (Velocitas Breda), A. Kant (‘t Zesde Breda)

De scheidsrechter was Istace van de Belgische voetbalbond.

Afbeelding

Baes, Declercq, De Ruyter, Fischlin, Fierens, Godseels
Michel, Verstraeten, Bosmans, Nizot, Van Cant

Afbeelding

De kapiteins bij de aftrap, links de Nederlandse Lt. Kessler van de Huzaren & Nizot van de Militaire School te Brussel.

Bron : La Vie Militaire, 2/12, 5 mars 1914

(*) Adjudant Baes Dominique Charles Jerôme, geboren te Brugge op 03-02-1893 overleed op 26-08-1918 in het Militaire Hospitaal van Beveren-aan-den-IJzer.
(**) Soldaat Declercq Edgard, geboren te Gent op 31-08-1894 overleed in het krijgsgevangenkamp te Ober-Offleiden, Duitsland op 09-11-1918.
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Plaats reactie

Terug naar “1830-1914”