Het Soldatenmuseum

Van het prille begin tot de vooravond van de Eerste Wereldoorlog

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Het Soldatenmuseum

Bericht door Paddy » 06 okt 2011 15:34

Het Soldatenmuseum.

Ons Volk Ontwaakt, 21 december 1912

(Dit museum werd ingericht in de kazerne van de Grenadiers te Brussel)

Een groote en tevens eigenaardige vooruitgang op het gebied van het onderwijs, is ongetwijfeld het benuttigen van den tijd, die onze jongens in de kazerne doorbrengen, om hunne opvoeding, die zij in de school begonnen hebben, voort te zetten, en, om van hen ware, echte, gezonde vaderlanders te maken, hen lichaamelijk en geestelijk te ontwikkelen, hen in hun stiel te vervolmaken en hen op de hoogte te stellen van de veranderingen ten goede, die er kunnen ingebracht worden, in één woord om hen geschikter te maken om den strijd des levens ieder in zijn eigen ambacht aan te binden en om daarnaast verschillende kennissen op te doen aangaande spaarkas, mutualiteiten, sociale wetten enz.
De legerofficier wordt aldus een opvoeder van het volk bij uitnemendheid, zoodat men den laatsten tijd reeds verschillende malen gesproken heeft van “de sociale rol van den officier”. Vroeger heeft men den soldaat gewoon gemaakt aan een lijdelijke onberedeneerde gehoorzaamheid, aan het houden van een en dezelfde plaats in de rangen, aan werktuiglijke oefeningen, aan een lijdelijke disciplien, aan een onoverkomelijke klove, die officier en soldaat van elkaar scheidt, doch voortaan komt hij, vooral wanneer de verbeteringen onder zedelijk en Vlaamsch opzicht in het leger zullen aangebracht zijn, niet alleen als een vrij burger naar het leger om daar zijnen plicht te doen als verdediger van 't vaderland maar ook om daar soliede, zedelijke en sociale kennissen op te doen, welke hem met diepere wortels aan het vaderland hechten en hem doen waardeeren de groote opoffering, die men van hem verwacht tot verdediging van de eer en de onafhankelijkheid van het vaderland.
Deze verandering om de soldaten in de kazerne te vormen heeft een groote steun gevonden in de belangrijke vooruitgang in de fabricatie van wapens en oorlogsgeschut. De afstanden, waarop de kogels thans dood en verderf zaaien en waarop zich vroeger de soldaat nog veilig waande, zijn geweldig verlengd en men heeft naar nieuwe tactische methoden moeten omzien.
Terwijl men vroeger botweg zegde: Geen geredeneer. Vooruit! loopen, stoppen, linkswaarts, enz., en men een soldaat, die zich niet in volle postuur met den pink op den naad der broek zou gezet hebben, als een verrader zou behandeld hebben, zegt men nu: “alles hangt af van uw verstand en uw initiatief. Uw officier is op het oorlogsveld slechts een gids en een steun in den rug bij moedeloosheid, ge moet hem natuurlijk gehoorzamen, maar hij zal niet méér van u vergen dan hetgeen ge zelf denkt het best te zijn; ga dapper voorwaarts en maak behendig gebruik van het terrein om u te beschutten en te beschermen; wacht het bevel om te vuren niet af, ge hebt een uitstekend geweer, schiet op uw eigen hand, wanneer ge het goedvindt en een slag denkt te kunnen slaan, ge hebt een heele hoop ammunitie, zorg dat ge er een zuinig en doelmatig gebruik van maakt.”
Militaire opvoeding gepaard met zedelijke en sociale opvoeding dient er dus te zijn. Doch de militaire opvoeding moet verder worden doorgedreven. Men moet tevens in de harten der soldaten de kiemen leggen van eene groote vaderlandsliefde, van een levendige dankbaarheid voor de weldaden van een meer uitgebreid onderricht, dat zij te danken hebben aan de officieren. Reeds overal is met deze schoone missie aan de hedendaagsche officieren te beurt gevallen, begonnen.

lees verder,http://users.skynet.be/ovo/SoldatenMuseum.html

Afbeelding
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: Het Soldatenmuseum

Bericht door Paddy » 06 okt 2011 16:48

Zie ook De kazerne Prins Albert te Brussel,http://www.ablhistoryforum.be/viewtopic.php?f=43&t=315
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Plaats reactie

Terug naar “1830-1914”