De Belgische militaire expeditie te Portugal 1832-1835

Van het prille begin tot de vooravond van de Eerste Wereldoorlog

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

De Belgische militaire expeditie te Portugal 1832-1835

Bericht door Paddy » 05 okt 2011 14:51

De Belgische militaire expeditie te Portugal

In 1832 was er een burgeroorlog aan de gang in Portugal tussen de constitutionele koningin doña Maria en haar oom don Miguel met de absolutisten achter zich.
Doordat de koningin en haar vader, don Pedro de keizer van Brazilië, in moeilijkheden verkeerde werd overgegaan tot de rekrutering van huurlingen in het buitenland. Voor onze toenmalige regering was dat de ideale gelegenheid om zich te ontdoen van zijn vreemdelingenbataljon dat wegens zijn tuchteloosheid berucht was. Dit bataljon werd officieel ontbonden op 8 september 1832, doch het volledige kader met zijn manschappen trad in dienst van de koningin van Portugal. In oktober van hetzelfde jaar vertrok reeds een schip uit Oostende met het eerste contingent “vrijwilligers”.
Een tijdje later werd een tweede keer gerekruteerd en wel onder de mensen van de strafcompagnieën en de bewoners van de Militaire gevangenis van Aalst. Zo kon een tweede eenheid worden opgericht, de zogenaamde Waalse Gardes, die zich spoedig bij hun voorgangers aan de Taag voegden. In een periode van enkele maanden, einde 1832 begin 1833, stuurde het jonge België ongeveer 1.100 man naar Portugal. Deze eenheden droegen in hun grote mate bij tot het succes van de krijgsmacht van de koningin.
Om dit succes te bevestigen kwam Don Pedro nogmaals naar België om te rekruteren. Onze regering was, alweer om dezelfde reden, zeer gewillig en liet manschappen ronselen in de reguliere eenheden, maar vooral in het vreemdelingendepot, het partizanenkorps, de strafcompagnieën en te Aalst. Daarmee kon een eerste bataljon worden gevormd, een tweede werd opgericht en aangevoerd door majoor LE CHARLIER. Deze gewezen commandant van de “Tirailleurs van de Maas”, die te Brugge een onbewogen bestaan leidde als commandant van de Burgerwacht. Belust op avontuur en om de verveling te ontlopen bracht hij enkele oud bekenden bijeen, vulde dit aan met deserteurs en richtte “zijn” korps op dat de “Tirailleurs van Portugal” werd gedoopt. Tussen oktober 1833 en april 1834 werden nogmaals 1.100 man ingescheept richting Portugal
Op 23 januari 1834 ontvangt het Belgische korps het vaandel uit de handen van de koningin te Falmouth.
Het korps bestond uit 8 compagnies waaronder een compagnie grenadiers en een compagnie artillerie. De operaties van het korps beginnen op 10 maart 1834 en duurden ongeveer 4 maanden.
De acties worden beschreven in een brief van Baron SA DA BANDEIRA

Nu de campagne gedaan is, is het mijn taak, alvorens afscheid te nemen van uw korps, om u te bedanken voor de manier waarop u uw korps geleid hebt gedurende de ganse periode dat u onder mijn bevel stond, dit zowel op het vlak van de discipline als op het slagveld.
Te Serpa, als de weerstand van de vijand ons belemmerde de stad in een keer te veroveren, was het met die zelfde vastberadenheid en moed met de welke u de aanval bleef voeren. Waarvoor ik de eer heb gehad dit feit ter kennis te brengen van zijne majesteit hertog de Bragance opperbevelhebber van het leger.
Te Saint-Bartholomé de Mecine, op 24 april, gedurende het lange gevecht dat we voerden, was het onmogelijk meer moed en doorzettingsvermogen te tonen dan deze van het korps van Belgische tirrailleurs. Gedurende de aanvallen van de vijand op Faro en Alhao, op 5 en 9 mei, hebben de eenheden in lijn gevochten op een uitmuntende wijze.
Tenslotte gedurende de pijnlijke en lange mars gevolgd door de terugtocht van de vijandelijke divisies die doorgedrongen waren in de Algarves, maar die ons toegelaten heeft deze zelfde divisie te ontwapenen heeft uw korps zeer veel discipline getoond.
Ik vraag u om deze uitdrukking van mijn dank voor de ijver en interesse die u getoond heeft voor de overwinning van de koningin over te maken aan uw officieren korps.
Aangezien ik overweeg om een rapport op te maken in dezelfde zin voor zijne Keizerlijke hoogheid, wens ik er de lijst aan toe te voegen van de officieren en soldaten van uw korps die, voor hun uitstekend gedrag op het slagveld, verdienen gedecoreerd te worden.


Na de beslissende overwinning van don Pedro konden in 1835 de Belgen die dat wensten gerepatrieerd worden, de meeste huurlingen echter trokken naar Spanje om daar hun talenten aan te wenden in een andere burgeroorlog.
Over het uniform is weinig geweten. Er wordt beweerd dat het uniform eruit zag zoals deze van de partizanen van CAPIAUMONT maar dan in een bruine kleur.
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: De Belgische militaire expeditie te Portugal 1832-1835

Bericht door Paddy » 19 okt 2011 09:46

Uniform van de Belgische vrijwilligers in Portugal (KLM, collectie -Titeca & collectie - Ribaucourt )

Afbeelding
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Plaats reactie

Terug naar “1830-1914”