colloquium WO I erfgoed in ruimtelijk perspectief, 1-2 maart

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

colloquium WO I erfgoed in ruimtelijk perspectief, 1-2 maart

Bericht door Paddy »

Op 1-2 maart 2012 gaat een colloquium door met als centrale thema "het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog in ruimtelijk perspectief".

Een greep uit het programma:
"Indien we in West-Vlaanderen de laatste materiële getuigen uit de Eerste Wereldoorlog willen bewaren voor de toekomstige generaties is de uitbouw van een coherent beleid op vlak van beheer noodzakelijk. Op de diverse bestuursniveaus staan landschapbeheer, beleid en aandacht voor het onroerend erfgoed alvast op de agenda.
- De koppeling van onderzoek naar WO I-landschappen en -archeologie en het beschermingsbeleid
- Luchtfoto-inventarisatie en ontsluiting
- Waarderend archeologisch onderzoek van het WO I bodemarchief
- Landschapsanalyse. Van militaire luchtfotografie tot landschapskarakterisatie van het WOI-conflictlandschap
...

Uitgebreid programma (mét link naar inschrijvingsformulier) vind je op:
http://www.west-vlaanderen.be/provincie ... gramma.pdf

Locatie: CC Perron, Maarschalk Fochlaan 1, 8900 Ieper. Gemakkelijk bereikbaar met openbaar vervoer.

Het colloquium staat open voor alle belangstellenden. Inschrijven is gratis.

Organisatie door Vlaamse overheid, Provincie West-Vlaanderen, UGent en HoGent

Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: colloquium WO I erfgoed in ruimtelijk perspectief, 1-2 m

Bericht door Paddy »

Onderzoeksresultaten WO I-erfgoed Westhoek voorgesteld

Vandaag stelde Vlaams minister Geert Bourgeois de resultaten voor van het onderzoek dat door en in opdracht van de Vlaamse overheid is gevoerd naar het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. In dit onderzoek is men op zoek gegaan naar de plaatsen waar de ‘Groote Oorlog’ zijn sporen heeft nagelaten om de vervaagde kennis over die oorlog aan te scherpen. De bovengrondse materiële relicten zijn goed gekend, maar wat met de archeologische sporen en de slagvelden? Waar liggen die? Wat schiet daar nu nog van over? Is het de moeite om daar nu nog iets van te bewaren?

De bekendmaking van deze resultaten gebeurde naar aanleiding van het tweedaagse colloquium, georganiseerd door Onroerend Erfgoed: “Het erfgoed van WO I in een ruimtelijk perspectief”. Tijdens dit colloquium worden wetenschappers, beleidsmakers en stakeholders geïnformeerd over de projecten van Onroerend Erfgoed en krijgen ze een zicht op de beleidsinitiatieven.

Minister Bourgeois: “Weinig Europese landschappen zijn zo innig met een verleden verbonden als de vroegere frontstreek van 1914-1918. Als we in West-Vlaanderen de laatste materiële getuigen uit WO I willen bewaren voor toekomstige generaties is de uitbouw van een coherent beleid op vlak van beheer noodzakelijk. De herdenking van honderd jaar eerste wereldoorlog is de perfecte aanleiding om ons te bezinnen over hoe we met dit oorlogserfgoed moeten omgaan. Dit onderzoek leverde dan ook heel wat aandachtspunten op.”

Betere afbakening van frontzone
De onderzoekers zijn erin geslaagd om de kern van de frontzone beter af te bakenen en te achterhalen hoe het oorlogslandschap was opgebouwd. De ligging van de frontlijnen tussen 1914-1918 voor het hele gebied tussen Nieuwpoort en Mesen is nu meer gedetailleerd ingetekend. Tussen die uiterste lijnen bevinden zich fel bevochten slagvelden. Daarbinnen zijn 28 sites (herinneringsplaatsen) afgebakend die belangrijk zijn voor WO I, bijvoorbeeld omdat de site een bijzondere brandhaard aan het front was (vb. Dodengang, Het Hoge), omwille van zijn hoge slachtofferrol (vb. Passendale) of zijn symbolische betekenis (Passendale – Passiondale).

Archeologische sporen
Het proefsleuvenonderzoek op 18 verschillende locaties heeft een beter inzicht in de bewaringstoestand van WO I – sporen in de bodem opgeleverd: zo zijn archeologische sporen gevonden van schuilplaatsen, loopgraven, geschutplatforms, afvalkuilen, … Het meeste materiaal is gevonden aan de frontlijnen die lang standhielden; aan het IJzerfront zijn de archeologische sporen het schaarst, vooral door de laaggelegen en waterzieke vlakte.

Weinig landschappelijke relicten
Vier jaar stellingenoorlog verwoestte het landschap in de frontzone over een oppervlakte van 600 km². Alles werd eraan gedaan om die sporen grondig uit te wissen. Dat maakt dat tot op vandaag heel weinig sporen aan de oppervlakte zichtbaar zijn, met uitzondering van 13 mijnkratersites in Ieper en Heuvelland en enkele zeldzame loopgraventracés die aan de oppervlakte nog zichtbaar zijn in het microreliëf. Vroeg of laat zullen deze diepliggende structuren degraderen en instorten. Het proces van degradatie zal via een registratie – en monitoringsysteem verder opgevolgd worden.

Beleidsconclusies
Minister Bourgeois maakte op basis van dit onderzoek enkele beleidsconclusies: 1) Tot aan de herdenking van de ‘Groote Oorlog’ in 2014 wordt voorrang gegeven aan restauratiepremies voor beschermde oorlogsrelicten; 2) belangrijke oorlogsrelicten zoals aangegeven in het onderzoek zullen voor bescherming worden voorgedragen; 3) er wordt werk gemaakt van de aanvraag tot bescherming van dit oorlogserfgoed tot UNESCO-werelderfgoed, en dit in nauw overleg met de betrokken lokale besturen.

[link2]Bron,http://www.archeonet.be/?p=24254[/link2]
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
Plaats reactie

Terug naar “ABL en de herdenking 2014-2018 et sa commémoration”