8e vestingregiment 2e Bn/5e Cie

Het wel en wee van Belgische militairen tijdens hun krijgsgevangenschap tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
wimf
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 jun 2018 11:46

8e vestingregiment 2e Bn/5e Cie

Bericht door wimf »

Dag iedereen,

Ik ben op zoek naar info ivm het 8 e vestingsregiment 2e Bn/5e Cie
Mijn overgrootvader Willems Frans Xavier, is bij de slag om Namen, samen met anderen krijgsgevangen genomen te Bioul, en op transport gezet naar Köningsmoor Duitsland, waar hij is overleden in 1915.
Graag had ik geweten waar deze eenheid was gelegen (Antwerpen, Gent.....)
en waar ze allemaal hebben gevochten.
Indien mogelijk de geschiedenis van deze eenheid.


Alvast bedankt, groet Wim
Carolus
Berichten: 92
Lid geworden op: 28 mar 2015 14:15
Locatie: West-Vlaanderen

Re: 8e vestingregiment 2e Bn/5e Cie

Bericht door Carolus »

Hallo Wim,
Uw grootvader WILLEMS François Xavier, geboren in 1879, was van de militieklasse 1899.
De mannen van deze militieklasse moesten 8 jaar militiedienst doen, waarvan het eerste gedeelte effectieve dienst en de rest in onbepaald verlof, in een actieve eenheid, meestal van het veldleger. Een kleine minderheid diende bij de vestingartillerie en andere eenheden in de forten. Uw grootvader diende bij het 8e Linieregiment, een infanterieregiment van het veldleger toen grotendeels gekazerneerd in de Falconkazerne te Antwerpen. Hij moest wel eerst de basisopleiding volgen in de regimentsschool gevestigd in Mariembourg. Na zijn effectieve dienst (toen 28 maanden) werd hij naar huis gestuurd in onbepaald verlof voor de rest van de 8 jaar militiedienst. Waarschijnlijk werd hij wel nog 1 of 2 keer opgeroepen voor extra oefeningen.
Na de 8 jaar militiedienst werden de soldaten nog voor 5 jaar overgeplaatst naar de reserve. De mannen van de infanterie werden dan bijna allemaal ingedeeld bij de vestingtroepen die, in geval van oorlog, moesten instaan voor de verdediging van de intervallen tussen de forten van één van de versterkte posities (Antwerpen, Luik en Namen). Deze eenheden behoorden niet meer tot het veldleger maar kwamen in geval van mobilisatie onder het bevel van de militaire gouverneur van de versterkte positie waarbij ze ingedeeld waren. Uw grootvader werd overgeplaatst naar 1 van de 2 vestingbataljons van het 8e Linie die gevormd werden met de soldaten van het regiment die hun 8 jaar militiedienst achter de rug hadden. Later, toen er door de gewijzigde militiewet meer miliciens beschikbaar waren, werden de 2 vestingbataljons uitgebreid tot 4 die samengevoegd werden in het 8e Linieregiment Vesting.
In 1912, na zijn 13 jaren dienst, eindigden zijn normale militieverplichtingen.
Hij kon dan alleen nog opgeroepen worden in geval van oorlog omdat in de militiewet bepaald was dat de Koning in geval van oorlog zoveel militieklassen kon oproepen als hij nodig achtte.
Op basis van deze bepaling werden, bovenop de militieklassen 1901-1912 die reeds een paar dagen vroeger gemobiliseerd waren, bij het uitbreken van de oorlog op 04/08/1914 nog de klassen 1899 en 1900 opgeroepen.
Uw grootvader werd na zijn oproeping naar het 8e Linie vesting gestuurd waarbij hij ingedeeld was vóór het einde van zijn militieverplichtingen.
Het 8e Linie vesting was in 1914, samen met 3 andere vestingregimenten en gesteund door de 4e legerdivisie van het veldleger, verantwoordelijk voor de verdediging van de versterkte positie Namen. Het 8e Linie vesting werd opgesteld in de intervallen in de verdedigingssector 4. Deze sector liep van rechts van het fort van Cognelée langs het fort van Marchovelette tot aan de Maas in de buurt van Marche-les-Dames. (op kaart vind je dit gemakkelijk terug).
Na de val van Luik konden de meeste Belgische troepen daar zich nog terugtrekken naar het gros van het veldleger dat toen ten noorden van Brussel lag.
Toen Namen door de Belgen werd ontruimd in de late namiddag en avond van 23/08/1914 konden die troepen niet hetzelfde doen want toen bevond het Duitse leger zich reeds tussen Namen en Brussel. Er bleef dus niets anders over dan naar het zuiden te trekken richting Frankrijk. De vluchtcorridor tussen de Duitse troepen door was op zijn smalst ter hoogte van Bioul. De meeste Belgische troepen raakten er wel nog door maar de laatste eenheden waaronder delen van het 8e Linie vesting (zij kwamen ook van het verst) werden omsingeld en gevangen genomen. Uw grootvader hoorde blijkbaar bij de krijgsgevangenen.
Dit is een uiteraard korte samenvatting. Als je iets wil verduidelijkt zien of meer Info wil dat ben ik graag bereid een poging daartoe te doen.

Mvg,
Carlos
(Carolus was de voornaam van mijn grootvader die behoorde tot het 10e Linie ook betrokken bij de verdediging van Namen. Hij raakte wel voorbij Bioul)
Plaats reactie

Terug naar “Belgische militairen in krijgsgevangenschap - 1914-1918 - militaires belges en captivité”