De Groote Oorlog in kaart

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

De Groote Oorlog in kaart

Bericht door Paddy » 26 aug 2013 15:02

21/08/13 13:36:09
De Groote Oorlog in kaart

Na jarenlang onderzoek hebben het Nationaal Geografisch Instituut en het Koninklijk Legermuseum een kaart op punt gesteld met de naam '1914-1918 The Great War from Liège to the Yser and the Somme'. Ze vat de troepenbewegingen samen en duidt aan waar de meeste troepen op het Belgische grondgebied lagen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De kaart werd voorgesteld in primeur aan de deelnemers van de Mars Van de Yzer op dinsdag 20 augustus 2013.

Bestemd voor zowel de professionele historicus als voor toeristen bevat het document informatie over bijvoorbeeld de wegen die de Keizer van Duitsland gebruikte in 1914. Je ziet er de gruweldaden begaan door de bezetter, de verschillende frontlijnen en ook nog de belangrijkste monumenten en militaire kerkhoven. Kortom, het is een gedetailleerd document dat je doet nadenken over wat er heeft plaats gevonden.

Deze samenwerking tussen twee federale instellingen past in de ambitie van de meerjarige herdenking van de honderdste verjaardag van de Groote Oorlog. De overheid wil op die manier het collectieve geheugen benadrukken. Het zorgt er voor dat alle niveaus van de samenleving die persoonlijk hebben bijgedragen aan de oorlogsinspanning erkend worden in hun lijden en offers.

"Deze publicatie toont perfect de onvergelijkbare kracht van een kaart", zei minister van Defensie en vice-premier Pieter De Crem. "Je ziet onmiddellijk alle bewegingen en troepenconcentraties. De kaart is zo gedetailleerd dat het een waardevol document voor zowel historici als toeristen is."

De kaart en de bijhorende gids zijn verkrijgbaar in een praktisch dossier voor 12€ (sales@ign.be)

Nationaal Geografisch Instituut : http://www.ngi.be

Bron,http://www.mil.be/def/news/index.asp?LAN=nl&ID=3946
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Plaats reactie

Terug naar “Nieuw in de boekenkast”