Pagina 1 van 1

Graf van de onbekende soldaat (Brussel)

Geplaatst: 04 apr 2013 08:49
door Paddy
Graf van de onbekende soldaat (Brussel)

Het Graf van de onbekende soldaat is een monument in Brussel waar op 11 november 1922 het stoffelijk overschot begraven werd van een onbekende soldaat. Het monument ligt aan de voet van de Congreskolom, deze herdenkt het Nationaal Congres van 1830, dat de Belgische Grondwet bekrachtigde.

Keuze van de onbekende soldaat

In 1922 werd er op vijf verschillende militaire begraafplaatsen een doodskist opgegraven van een gesneuvelde Belgische militair waarvan de naam en de militaire graad onbekend waren. Op die begraafplaatsen waren militairen begraven die gesneuveld waren tijdens de Eerste Wereldoorlog bij gevechten in Antwerpen, Luik, Namen, aan het IJzerfront en in de zone van het bevrijdingsoffensief in Vlaanderen. De vijf lijkkisten werden overgebracht en opgebaard in het treinstation van Brugge.

Op 10 november 1922 werd de Bruggeling en oorlogsinvalide (hij was blind uit de strijd gekomen) Raymond Haesebrouck naar het station gebracht. Generaal de Longueville vroeg aan de veteraan om één van de vijf kisten aan te duiden. Haesebrouck koos de vierde kist. Vanaf dan was dat het symbool voor al diegenen die zich opofferden voor het Belgische Vaderland en begraven liggen onder een naamloos kruis. De niet gekozen kisten werden herbegraven op het militair kerkhof van Brugge.

Op 11 november 1922 nam een speciale trein de kostbare vracht mee tot aan het Brusselse Noord-Station, waar de kist op een affuit werd geplaatst. Vandaar ging het naar de Congreskolom. Langsheen het parcours was een erehaag gevormd door oorlogsinvaliden en gedeporteerden. De doodskist werd met alle eer en in het bijzijn van de koninklijke familie begraven in de grafkelder juist voor de Congreskolom. Koning Albert I sprak tijdens de ceremonie onder meer deze woorden:

Het is van geen belang te weten of hij burger, werkman of landbouwer, Vlaming of Waal is; wij brengen hem hulde omdat hij in onze ogen de blijvende eigenschappen van ons ras vertegenwoordigt, omdat hij een onaantastbaar symbool is van de verdediging van onze vrijheid en eenheid en onafhankelijkheid, en een waarborg voor het onsterfelijk bestaan van ons Vaderland.

Bij staatsbezoeken en tijdens speciale gelegenheden worden er door de koning en zijn hoge gasten bloemen neergelegd en de Eeuwige Vlam aangewakkerd.

[link2]bron,http://nl.wikipedia.org/wiki/Graf_van_d ... Brussel%29[/link2]

Afbeelding

Afbeelding

Re: Graf van de onbekende soldaat (Brussel)

Geplaatst: 04 apr 2013 09:11
door Paddy
De begraving van de Onbekende Soldaat op 11 november 1922

Afbeelding

Re: Graf van de onbekende soldaat (Brussel)

Geplaatst: 04 apr 2013 09:20
door Paddy
Een (of meerdere) oorlogsinvalide werd aangesteld om het graf en de eeuwige vlam te bewaken.
Weet iemand hier meer over? Eventuele namen?

Afbeelding

Re: Graf van de onbekende soldaat (Brussel)

Geplaatst: 04 apr 2013 11:53
door mava105
Ben dan wel geen oorlogsinvalide, maar heb hier aan de congreskolom verschillende malen deel uitgemaakt van de erehaag. De eerste maal was toen ik, na 6 maanden opleiding als KROO, en amper 3 dagen bij de 4deCie MP, als vlaming het bevel had gekregen over een volledig Franstalige sectie. Moest dus amper 1 uur voor de plechtigheid nog alle bevelen in het Frans aanleren, die ik dan, oog in oog met koning Boudewijn, moest uitroepen. Je zou voor minder stress krijgen.

Re: Graf van de onbekende soldaat (Brussel)

Geplaatst: 04 apr 2013 16:03
door RAL
Mijn grootvader zaliger, soldaat in WO 1, zegde altijd dat de onbekende soldaat een Vlaming was. Moest het een franstalige geweest zijn dan had men gesproken van de onbekende officier.

Re: Graf van de onbekende soldaat (Brussel)

Geplaatst: 04 apr 2013 18:42
door Exjager
RAL schreef:Mijn grootvader zaliger, soldaat in WO 1, zegde altijd dat de onbekende soldaat een Vlaming was. Moest het een franstalige geweest zijn dan had men gesproken van de onbekende officier.
Dat is inderdaad iets wat veel gezegd werd onder oud-strijders.