Pagina 1 van 1

De stelling rond Halle en omgeving

Geplaatst: 02 jun 2011 15:01
door Paddy
Geplaatst: 31 Aug 2010 12:31
Koen n schreef:Ik interesseer mij nu al een tijdje in de stellingen die gelegen zijn in en rond de stad Halle. En heb besloten om hier wat foto's te plaasten.
De linie werd van 29 september 1939 tot 9 april 1940 bezet door de 2de infanterie divisie. Hierna werd ze bezet door de 7de infanterie divisie.
Deze verlieten de stelling op 10 mei. Nu werden de bunkers alleen bemand door de 2de jagers te voet. De jagers kregen enkele dagen later versterking van de 5de Britse infaterie divisie.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Koen n schreef:Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Koen n schreef:In de stelling rond halle staan er naar mijn weten nog maar 4 van deze verankeringsplane voor de c-elementen. 1 in Lembeek en 3 in Bellingen.
De drie op deze foto's staan alle in Bellingen.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Re: De stelling rond Halle en omgeving

Geplaatst: 02 jun 2011 15:03
door Paddy
Binkske007 schreef:Waarvoor dienen deze verankeringspalen voor de c-elementen ? :roll:
Het lijkt me wel leuk je bevindingen hier neer te pennen, lijkt me interessant.
heb je ook coördinaten?
Koen n schreef:De verankeringspalen dienden om de antitankhekken of cointet elementen aan te verankeren met een stalen draad. Ik heb geen coördinaten.
Maar ik ben nu bezig met het maken van een volledig document over de bunkers en antitankhekken. als dit klaar is zal ik het hier zeker posten.

Mvg Koen
Koen n schreef:
Paddy schreef:Is dat de stelling die werd ingericht om de Belgische neutraliteitspolitiek te benadrukken, m.a.w. om de Fransen tegen te houden ingeval van ....?

In alle geval mooie foto's en een zeer interessant onderwerp, dat waarschijnlijk bij niet veel mensen gekend is.
Dit is inderdaad een deel van de stellingen die ons belgen land moest beschermen tegen een Franse / Engelse inval.

Mvg Koen
Koen n schreef:In november 1939 besloot de Generale staf van het leger om een doorlopende hindernislinie van 60km van Wavre over Halle naar Ninove te bouwen. 600 manschappen van de hulp- en spoorwegtroepen slaagde erin tijdens de barre winter van 1939/1940 12.000 Cointet elementen te plaatsen. Privéondernemers slaagden erin om 20.000 rails in de grond te kloppen, 150 betonnen ankerspalen met verankeringmassieven, sokkels en steunmuren te plaatsen. Op 10 mei 1940 was de hindernissenlinie klaar.

Elk Cointet element woog 1.3 ton en werd in de staalfabriek in afzonderlijke elementen vervaardigd, per vrachtwagen vervoerd naar het werfstation en in elkaar gesleuteld door tewerkgestelde. Hierna werden ze naar de verdedigingslinie gebracht door dierenspannen, tractoren of uitzonderlijk door een schaarse bulldozer. Eenmaal op plaats werden de C-elementen aaneengezet met behulp van een assemblagepriem en drie metalen kabels. Alle bouten werden tenslotte opgespannen en opgestuikt. Aan de kruispunten met wegen, op knikpunten of steile hellingen werden ze verankerd met een stalen kabel verankerd aan de verankeringmassieven.

De Cointet elementen stonden op betonnen of metalen rollen om enigszins verplaatsbaar te zijn. Zo ontstond er een ijzeren muur met hier en daar een verplichte doorgang ter hoogte van de verkeerswegen en waterwegen. Alleen het opeisen van de 5m brede grondstrook zorgde voor heel wat problemen. Hierbij komt nog eens de slijk periode van november 1939, de sneeuw en vorst van januari/februari 1940. zo mag gesteld worden da de bouw van de hindernissenlijn Wavre-Halle-Ninove een huzarenstuk betekende voor de soldaten en burgers die eraan meegewerkt hebben.
Koen n schreef:29 september 1939

Eerste opstelling van het Belgische leger, hoofdzakelijk “Front naar het zuiden” wegens de dreiging dat een Frans - Britse expeditie na de inval Polen door België Duitsland zou aanvallen. Het 1ste Korps met hoofdkwartier in Ternat, bezette met de 6de en 10de Infanteriedivisie de stelling Dender - Leeuw – Pamel – Kester – Halle. Het 2de Korps met zijn hoofdkwartier in Nivelles, bezette met de 2de Infanteriedivisie de stelling Halle – kasteel van Argenteuil.

9 april 1940

De stelling “Front naar het zuiden” word in paraatheid gesteld. Wegens de Duitse inval in Denemarken en Noorwegen. De 7de Infanteriedivisie wordt van de kust weggehaald om zich inlands te vestigen. De 7de Infanteriedivisie bestond uit het 2de Regiment Karabiniers, het 18de Linie Regiment en de 2de Grenadiers. De Divisie stond onder bevel van Generaal Michiels.
Het 2de bataljon van de 18de Linie was gelegerd te Halle, het 1ste te Gravenbrakel en het 3de en 4de te Waterloo. De Linie dus bezette de hele stelling: Ninove – Halle – Mont-Saint-Jean. Maar lang zal deze opstelling zo blijven.

10 april 1940

Nieuwe versterkingorders uit Brussel worden doorgevoerd. Als versterking wordt het 1ste bataljon naar Pepingen, het 3de naar Breedhout – Alsput en het 4de naar Rukelingen gezonden, terwijl het 2de in Halle blijft. Voor dit laatste bataljon heeft de zaak ditmaal en schaduwzijde: zijn mitrailleurs trekken voortdurend de wacht op. Verkenningen, bezettingswerken en oefeningen worden hervat.Het Hoofdkwartier van het VIde Korps installeert zich in Brussel en krijgt het bevel over drie Divisies uit het kamp van Beverlo. Deze divisies kregen het bevel om de stelling Ninove – Halle – Wavre te bezetten.

13 april 1940

De stelling “Front naar het zuiden” wordt nog meer versterkt. De 10de Infanteriedivisie moest zich naar de Stelling Mont-Saint-Jean – Wavre begeven.

26 april 1940

Het 2de Grenadiers krijgt het bevel om de positie Halle - Ninove te verlaten en positie in te nemen rond het fort van Eben-Emaal

Vrijdag 10 mei

De stelling Halle – Wavre wordt bij dagenraad verlaten. De meerderheid van de strijdkrachten zijn naar het front in het oosten van het land getrokken. De stelling in Halle wordt slechts bemand door de 2de Jagers te voet. In Brussel bevindt zich nog altijd het VI legerkorps en tussen Ninove en Brussel het 5de Infanteriebataljon.

Re: De stelling rond Halle en omgeving

Geplaatst: 02 jun 2011 15:04
door Paddy
Koen n schreef:Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Weet iemand wat voor type de twee bovenstaande bunkers zijn?

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Een van de 5 bunkers gelegen in Kester.