Aanvullende Rijkswacht

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Aanvullende Rijkswacht

Bericht door Paddy »

Wim schreef:Hallo,

Ik zit hier met een probleem aangaande deze vermelding "aanvullende Rijkswacht". Even kort schetsen. Een Lierenaar, die eigenlijk geen soldaat meer was, wordt volgens de familie verkeerdelijk aangehouden in mei 1940 na de capitulatie en komt in Stalag 1A terecht. Daar komt hij te overlijden wegens ziekte. Ik vond het sowieso al raar aangezien men toch militair moest zijn om aangehouden te worden. Toch ? Maar de info klopte in zover dat ik kon zien in zijn militaire pas.
Bij het bekijken van zijn persoonlijk dossier kwam ik echter tot de vaststelling dat zijn laatste eenheid dus was: aanvullende Rijkswacht.

Wat moet ik daar nu uit verstaan ? In geen enkel boek vind ik hierover iets terug. Enkel op internet staat er foto van een zogenaamde aanvullende macht, personen die een militair uniform aanhebben te midden een groep Rijkswachters.
Wat zou dan de functie geweest zijn van zo'n aanvullende macht ? Waar werden ze ingezet ? Is het misschien te vergelijken met vrijwillige burgerdienst ?, want een Rijkswachter was hij zeker niet.
Kortom, gelijk welke info over dit onderwerp is meer dan welkom, want de familie had ook graag meer vernomen.

Groetjes,

Wim
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: aanvullende Rijkswacht ?

Bericht door Paddy »

LEO schreef:Misschien Militaire Politie toegevoegd aan de Rijkswacht ?
Vestingjager schreef:Wim,

Over jouw vraag zelf kan ik geen antwoord geven, enkel dat Stalag 1A in Stablack, Oostpruisen (bij Königsberg - nu Kaliningrad) lag.

Mijn grootvader heeft zijn krijgsgevangenschap hier ook doorgebracht tot 14 januari 1941.

Grtz,
Niko.
Wim schreef: Hallo Niko,

Dan zal dit je waarschijnlijk ook wel interesseren: http://www.bel-memorial.org/cities/lieg ... lag_1A.htm

Groetjes,

Wim
G8089 schreef:Ik denk dat de "aanvullende macht" hier moet lezen als "reserve".

De Rijkswacht beschikte nl. over een wat genoemd werd "Rijkswacht reserve". Deze reserve eenheid was samengesteld uit o.a. Rijkswachter die met vervroegd pensioen gingen (20 jaar dienst) maar ook met militairen (en miliciens) die tot die reserve wilden toetreden. Wanneer de Rijkswacht om een of andere reden een gebrek aan effectieven kreeg kon de "Rijkswacht reserve" worden opgeroepen.

Zo'n geval deed zich voor tijdens de stakingen van 1960 - de eenheidswet. Zeer veel Rijkswachters werden te Brussel en omgeving ingezet voor de handhaving en herstel van de openbare orde. Deze Rijkswachters kwamen niet alleen van de Mobiele Groepen, maar ook uit de brigades. Het waren dan ook de brigades die een te kort aan manschappen hadden en waaraan de "Rijkswacht reserve" werd toegevoegd. De "Rijkswacht reserve" werd uitgerust met een donkerblauw tenue (battle dress). Als muts droegen deze gelijk aan deze van een Rijkswachter doch zonder rood schildje onder de granaat. Zij gingen samen met een Rijkswachter op dienst.

Mogelijks lost dit uw vraag op.
Wim schreef:Bedankt, het zou inderdaad die richting kunnen uitgaan, maar de man in kwestie was van de klas 1921 en was zeker geen Rijkswachter als dusdanig. Zelfs geen militair meer, hij was met onbepaald verlof sinds 1928. Ik vermoed dat hij zich vrijwillig heeft opgegeven om terug dienst te nemen in 1940, maar waarschijnlijk te oud om terug militair te zijn.

De foto waarvan ik sprak staat blijkbaar op [link2]jouw blog,http://blog.seniorennet.be/rijkswacht/a ... ?ID=451565[/link2]

Zoals je kan zien op de eerste foto is er sprake van manschappen van de aanvullende macht - in legeruniform. Ik veronderstel dat dit dan ook geen Rijkswachters waren, maar militairen. Zo te zien hadden sommige toch ook al een oudere leeftijd. Kan men deze misschien aanzien als een soort van Burgerwacht - civiel in dienst bij de Rijkswacht. Of bestond zoiets hoegenaamd niet ?

Het feit blijft dat hij voor deze dienst dus toch als krijgsgevangene werd meegenomen. Was dit ook het geval met Rijkswachters ? Werden zij ook afgevoerd naar Duitsland ?

Groetjes,

Wim
Vestingjager schreef: Ja, ik wist er al van. Blijkbaar is (of was) er een stevige veteranenorganisatie van IA. Ik ben reeds een tijdje in contact met Danny Delcambre van Bel-Memorial.

Grtz,
Niko.
ABL schreef:Hallo,

mijn vader was rijkswachter tot aan zijn pensioen in 1981.
Zelf deed ik mijn legerdienst in 1984, hellas voor men zijn dienstplicht kon doen bij de rijkswacht.
Na mijn effectieve dienst, ben ik wel ingeschreven geweest in de strategische reserve van de rijkswacht, welke, ingeval van oorlog of conflict, kon gemobiliseerd worden.
Ik vermoed dat dit eveneens, bij de opschorting vn de dienstplicht, werd afgeschaft?
eaw458 schreef:Is het niet zo dat bij de mobilisatie van de beide Lichte Regimenten de algemene reserve ten dele werd opgeroepen om sommige van de ontstane gaten in de brigades te dichten? Voor de Lichte Regimenten werden er immers zo'n 2,400 gendarmen in khaki gestoken...
Wim schreef:Hier is wat in het Rijkswachtarchief kon gevonden worden over dit onderwerp. Groetjes, Wim

De aanvullende Rijkswacht

Defintie:
De aanvullende Rijkwacht (in het Frans: gendarmes supplétifs), waren militairen die een soort van aparte eenheid vormden en een hulpkracht waren voor de rijkswacht. Ze stonden de Rijkswachters bij in hun dagelijks werk, maar hebben geen rechterlijke bevoegdheid, in tegenstelling tot de rijkswachters.

Geschiedenis:
Het principe werd ingevoerd in de periode van de Franse Revolutie, maar het is slechts tijdens de Eerste Wereldoorlog dat de notie “aanvullende Rijkswacht” verschijnt. Op dit moment dragen ze hetzelfde uniform als de rijkswachters.
Het Koninklijk Besluit van 04/05/1933, reorganiseerde hen volledig: hun voornaamste taak bestond erin de rijkswachters te vervangen in de brigades, voor het vormen van mobiele groepen ( de voorlopers van de Algemene Reserve, politieagenten die gespecialiseerd zijn in ordehandhaving). Voortaan dragen ze een kaki uniform: enkel de band, gedragen op de bovenarm (driekleur of blauw) draagt het opschrift “Rijkswacht” of “A.R.”.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog, werken er velen voor de Bewakings- en Inlichtingendiensten van de grenzen. Hun uniform verandert nogmaals: eerst in burger en daarna krijgen ze een blauwe Battle-dress met een politiemuts. Hoewel het merendeel van deze aanvullende rijkswachters ontslagen worden vanaf 1946, blijft het principe voortbestaan tot de demilitarisatie van de Rijkswacht in 1992.
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: aanvullende Rijkswacht ?

Bericht door Paddy »

Koninklijk Besluit van 04 mei 1933
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
provostsergeant
Berichten: 29
Lid geworden op: 27 jan 2012 10:44

Re: aanvullende Rijkswacht ?

Bericht door provostsergeant »

Het KB tot oprichting van de Aanvullende Rijkswacht uit 1933 zegt niks over de herkenningstekens van deze troepen. Er was een driekleurige armband met op de gele strook in zwart "F.S. Gie" die om de linker bovenmouw van het legeruniform gedragen werd. Of de reservisten ook een "nieuw" uniform kregen bij oproeping, is mij niet bekend. Uit de weinige foto's zou men kunnen afleiden dat de meesten het uniform van de Linie-Infanterie droegen met de rijbroek en beenkappen van wielrijders. In het museum van de Politie in Etterbeek bevindt zich een onderofficierspet van de Infanterie met Rijkswachtgranaatje, wat er mogelijk op wijst dat dit kenteken gedragen werd op schouderstukken, muts en pet.
Na de bevrijding werden de suppletieven in geïmproviseerde donkerblauwe of zwarte uniformen gestoken met granaatjes op de kraag en kwartiermuts en met een donkerrode armband met "Gie". Nadien kwam de khaki BD, gevolgd door de donkerblauwe zoals reeds beschreven. Hier hoorde waarschijnlijk ook een donkerblauw geverfde legerhelm van Brits Mk II model bij. De BD werd bij de Rijkswacht afgevoerd rond 1969. Van 1987 tot 93 droegen de dienstplichtigen een Luchtmachtuniform met Rijkswachtkentekens. Wat er tussen 1969 en 87 voorzien was voor de Rijkswachtreserve, weet ik niet. Gewoon weer een armband op de olijfgroene veldkledij ? Ik heb wel eens wilde verhalen gehoord over stadskledij van de infanterie met Rw-granaten, maar heb dit zelf nooit gezien.
Weet hier iemand meer over ?
Bram1940
Beheerder
Berichten: 2264
Lid geworden op: 29 mei 2011 13:25

Aanvullende Rijkswacht

Bericht door Bram1940 »

Heeft er iemand een kopie van het KB van 4 mei 1933? De foto’s zijn verdwenen…

Indien er iemand een duidelijke foto bezit van de armbanden van de aanvullende rijkswacht (voor, tijdens of na WOII), graag ook hier een reactie. Sommigen spreken over het opschrift Gie, GENDARMERIE, FS Gie etc. De armbanden gaan van rood over blauw tot tricolore. Enfin wat licht in het duister zou welkom zijn.

Groeten,
Bram

Zie ook:
viewtopic.php?f=21&t=2309&p=15282&hilit ... nde#p15282

viewtopic.php?f=32&t=422&p=10871&hilit= ... nde#p10871

viewtopic.php?f=22&t=6202&p=43681&hilit ... nde#p43681

viewtopic.php?f=21&t=2309&p=15282&hilit ... nde#p15282

http://www.fsspol.be/docu/infoboekrw.pdf (zie p. 139)
Bram1940
Beheerder
Berichten: 2264
Lid geworden op: 29 mei 2011 13:25

Re: Aanvullende Rijkswacht

Bericht door Bram1940 »

Door het Koninklijk Besluit van 4 mei 1933 werden het militairen toegestaan om zich aan te melden voor de aanvullende rijkswacht (forces supplétives) indien:
- ze in actieve dienst waren (en ze binnen de drie maanden voor hun onbepaald verlof hun aanvraag deden) of
- ze met onbepaald verlof waren (en dit tot de dag dat hun militieklasse werd afgedankt).

Ze werden dan ingeschreven op specifieke lijsten. Deze militairen moesten dan wel:
- jonger zijn dan 35 jaar en
- voldoen aan de fysieke of morele vereisten die golden voor iedere rijkswachter en minstens lager onderwijs genoten hebben.

Deze aanvullende rijkswacht kon zowel in oorlogstijd ingezet worden als in vredestijd indien de bijzondere omstandigheden dat vereisten en dit op bevel van de Minister van Landsverdediging. Als bijzondere omstandigheden golden de verstoring of de ernstige bedreiging van de openbare orde. Het kwam er op neer dat de rijkswachters van de territoriale brigades die een marsbevel ontvingen, vervangen zouden worden in de brigades door deze aanvullende rijkswachters. Bovendien konden ook compagnieën aanvullende rijkswacht opgericht worden.

De militairen die opgeroepen werden, moesten onmiddellijk ingaan op de oproeping, zelfs al waren ze al eerder opgeroepen door het leger voor een kampperiode. Ingeval de versterkte vredesvoet of de mobilisatie van het leger afgekondigd was, zouden andere richtlijnen uitgevaardigd worden voor de militairen die opgenomen waren op de lijsten van de aanvullende rijkswacht.

Werden één of meer compagnieën opgeroepen, dan vaardigden de commandanten van de territoriale groepen de nodige officieren (meestal de districtscommandant) en manschappen van de rijkswacht af naar de betreffende depots om de opgeroepen militairen te omkaderen. Ingeval de versterkte vredesvoet of de mobilisatie van het leger afgekondigd werd, werden de compagnieën aanvullende rijkswacht ontbonden en moesten de militairen die er deel van uitmaakten hun eenheid vervoegen. Dit gold niet voor de militairen met onbepaald verlof die deel uitmaakten van de compagnieën aanvullende rijkswacht en die toegewezen waren aan de recruteringsburelen. Zij werden verdeeld over de territoriale brigaden die personeel afgestaan hadden aan het veldleger.

De voorwaarden om toe te treden, werden tot een uiterste minimum herleid. Er was geen toelatingsproef voorzien om toe te treden. De militairen met onbepaald verlof werden geacht hun fysieke geschiktheid behouden te hebben die ze bezaten op de dag dat hun verlof inging, tenzij dit zichtbaar niet meer het geval was of tenzij het geweten was dat ze die fysieke geschiktheid niet meer bezaten. De minimumlengte die gold voor de rijkswachters, gold niet voor de militairen die deel uitmaakten van de aanvullende rijkswacht. Ook de vereiste dat ze lager onderwijs genoten moesten hebben, moest niet te nauw genomen worden. Het volstond dat de kandidaat kon lezen en schrijven. De burgerlijke staat van de kandidaat was van geen belang voor de aanwerving. Het waren de groepscommandanten van de Rijkswacht die over de toetreding beslisten van de militairen met onbepaald verlof. Voor de actieve militairen besliste de Commandant van de Rijkswacht.

Bij de aanvullende rijkswacht behielden de militairen hun graad die ze bij het leger hadden (soldaat, brigadier of wachtmeester).
Er werd getekend voor een hernieuwbare periode van drie jaar. Op gemotiveerd verzoek, kon de dienstbetrekking verbroken worden met het akkoord van de Groepscommandant.

De militairen die behoorden tot de aanvullende rijkswacht, kwamen ofwel terecht bij een rijkswachtbrigade waar ze samen met rijkswachters de gewone dienst waarnamen, ofwel bij de compagnieën aanvullende rijkswacht, die aangevoerd werden door officieren en onderofficieren van de rijkswacht, waar ze secundaire opdrachten van openbare orde dienden uit te voeren.

Kwam de militair terecht bij een brigade, dan werd hij aangeduid voor een brigade die behoorde tot het rijkswachtdistrict van het ressort waarin hij woonde, behalve dan voor de brigade van het ressort waartoe hun woonplaats zelf behoorde of voor een aangrenzende brigade. De militairen die toegevoegd werden aan een brigade werden aangemoedigd hun eigen fiets te gebruiken, waarvoor zij dan een vergoeding kregen.

De militairen van de aanvullende rijkswacht droegen het linie-uniform met een granaat op de scharlakenrode kraagspiegels. Op het uniform droegen ze tijdens de dienst een rode armband met in zwarte letters de opdruk “Gd.”. De term “Gd.” was de officiële afkorting voor Gendarmerie (zie afkortingen 1939). Ze waren bewapend met een geweer (met geweerriem en kuissetje) en een bajonet met schede en kregen ieder 15 patronen met kogel en 20 veiligheidspatronen toebedeeld. De uitrusting en de bewapening werden bijgehouden door de brigade (voor de militairen die verbonden waren aan een rijkswachtbrigade) of het legerdepot (voor de militairen die verbonden waren aan een compagnie aanvullende rijkswacht).

De legerdepots waren:
Uitrustingsmagazijn nr 6 in Mechelen voor de provincie Brabant
Uitrustingsmagazijn nr 5 in Sint-Niklaas voor de provincie Oost-Vlaanderen
Uitrustingsmagazijn nr 5 in Sint-Niklaas voor de provincie West-Vlaanderen
Uitrustingsmagazijn nr 4 in Antwerpen voor de provincie Antwerpen
Uitrustingsmagazijn nr 6 in Mechelen voor de provincie Limburg
Uitrustingsmagazijn nr 3 in Namen voor de provincie Luik
Uitrustingsmagazijn nr 3 in Namen voor de provincie Luxemburg
Uitrustingsmagazijn nr 3 in Namen voor de provincie Namen
Uitrustingsmagazijn nr 1 in Dendermonde voor de provincie Henegouwen

Het tenue van de militairen die behoorden tot de aanvullende rijkswacht, bestond uit:
- een vest (vareuse) met scharlakenrode kraagspiegels en twee gebronzeerde metalen granaten
- een kapotjas voor troepen te voet
- een wollen rechte broek
- een politiemuts
- een gewone helm (voor de militairen die deel uitmaakten van de compagnieën)
- een paar bottines
- een paar kousen
- een paar beenstukken
- een paar handschoenen
- hemden
- onderbroeken
- een riem en een bajonetschoen
- een paar bretellen
- een patroontas met drie zakjes en twee ringen (model Genie)
- zakdoeken
- een zakje naaigerief
- een veldfles met draagriem
- een kledij- en een schoenborstel
- handdoeken
- een kam
- een broodzak en draagriem
- een wollen vest
- een eetketel
- een lepel
- een vork
- een rugzak in zwarte huid
- een rode armband met zwarte stempel Gd.
- een verbandzakje
- een gasmasker model 1924
- een uitdelingszak (waarin de uitrustingsstukken werden opgeborgen zolang de militairen niet opgeroepen waren)
- een veiligheidskoord
- handboeien

De dagindeling bij een compagnie aanvullende rijkswacht zag er uit als volgt (tussen 1 april en 30 september):
Om 5u réveil: appel, onderhoud van de kamers, toilet, eerste maaltijd
Van 6u30 tot 7u30: school van de rijkswachter zonder wapen en school van de fusilier
Van 7u45 tot 8u30: theorie (inzet van de rijkswacht ingeval van ongeregeldheden)
Van 8u45 tot 9u30: toepassingsoefeningen
Van 10u tot 10u45: theorie Berth en reglement op de discipline
Van 11u tot 11u45: kamerschietoefeningen en indien mogelijk, schietoefeningen met kogel
Van 14u tot 14u45: speciale school voor sectie en peloton
Van 15u tot 15u45: theorie van de eerbewijzen en theorie van de garnizoensdienst
Van 16u tot 17u: theorie Berth en onderhoud van de vuurwapens
Van 1 oktober tot 31 maart was het réveil om 5u45 en begon de dag om 7u30 om te eindigen om 18u.

Bronnen:
- JMO, 1933, p. 445 e.v.
- Gendarmerie Nationale, Receuil de Règlements, Lois, Instructions, Ordres, Circulaires, 1927 tot 1930, 1928 en 1931 tot 1934, 1936
Bram1940
Beheerder
Berichten: 2264
Lid geworden op: 29 mei 2011 13:25

Re: Aanvullende Rijkswacht

Bericht door Bram1940 »

Rode armband uit eigen verzameling, duidelijk met zwarte stempel "Gd.":
Armband aanvullende rijkswacht.jpeg

De officiële afkorting van "Gd." zoals weergegeven in 1939:
Armband aanvullende rijkswacht afk1939.jpg

Uit de verzameling van het Huis van ‘40-‘45 (benoemd als rode en tricolore armband uit de bevrijdingsdagen van 1944, zie https://www.hethuisvan4045.com/apps/pho ... cale=en-US):
IMG_2700 (1).PNG

Van internet geplukt, een zeer steriele rode (hoewel schijnbaar wat verkleurde) of roze armband met Gd waarbij de d onderstreept is in plaats van een punt erbij (vermoedelijk met stempel van het rijkswachtkanton):
Armband aanvullende rijkswacht rood Gd.jpg

Van het internet geplukt, een tricolore armband met Gd in witte inkt of verf (vermoedelijk uit de bevrijdingsdagen van 1944) waarbij de kleine D een andere vorm heeft dan voorzien in het reglement van 1933. Ook het punt erna is verdwenen:
Armband aanvullende rijkswacht tricolore.jpg

Groeten,
Bram
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Bram1940
Beheerder
Berichten: 2264
Lid geworden op: 29 mei 2011 13:25

Re: Aanvullende Rijkswacht

Bericht door Bram1940 »

Het K.B. van 1933:

IMG_6454.jpg
IMG_6455.jpg
IMG_6456.jpg
IMG_6457.jpg

Groeten,
Bram
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Bram1940
Beheerder
Berichten: 2264
Lid geworden op: 29 mei 2011 13:25

Re: Aanvullende Rijkswacht

Bericht door Bram1940 »

Hieronder een gekende foto waarop, volgens de legende, vooroorlogse aanvullende rijkswachters te zien zijn naast enkele rijkswachters en douaniers.
C717FDF2-C8CB-41F0-ABE7-7562D8E7098A.jpeg
Bron: https://spc2004.skyrock.mobi/photo.html ... 2429910319


Er zijn echter enkele aanwijzingen dat de legende niet klopt.

De rijkswachters dragen een patroontas maar geen pistooltas (voor zover te zien op de foto). Twee dragen de tas links, één draagt die rechts op de riem… Twee rijkswachters lijken hoge botten te dragen (met sporen) in plaats van bottines met beenkappen. Minstens één van hen draagt een bajonet aan de riem (rijkswachters te paard?). De douanier rechts draagt een tricolore armband. Twee mannen in militaire tenue dragen ook een tricolore armband. Ze dragen echter hoge beenkappen op wat een rechte broek lijkt, terwijl de aanvullende rijkswachters een rechte broek droegen met korte infanteriegetten.

Ofwel gaat het op manschappen van de CFT in één of ander station (maar ik dacht dat de tricolore armbanden enkel uitgereikt werden op 10 mei 1940), ofwel gaat het om verzetslieden die onderdelen van hun vroegere uniform aangetrokken hebben met hun verzetsarmband. Dat zag je wel meer î de bevrijdingsdagen.

Is er iemand die meer info heeft over de foto on kwestie?

Groeten,
Bram
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Bram1940
Beheerder
Berichten: 2264
Lid geworden op: 29 mei 2011 13:25

Re: Aanvullende Rijkswacht

Bericht door Bram1940 »

Militairen van de aanvullende rijkwacht, gesneuveld in 1940:

- AWOUTERS August Christiaan, brigadier 139/21818 (°03/04/1903, Eigenbilzen), aanvullend rijkswachter bij de brigade Kortessem, gekwetst in Eggertingen-Vliermaal op 11/05/1940 bij een luchtaanval en een dag later aan zijn verwondingen bezweken

- RAMAKERS Hendrik Jozef Antoon (°07/08/1903, Kortessem), aanvullend rijkswachter bij de brigade Kortessem, gesneuveld in Eggertingen-Vliermaal op 11/05/1940 bij een luchtaanval (echtgenoot van WAGEMANS Helena Maria Catharina (05/11/1901, Hasselt) - geen verdere gegevens gekend over deze persoon)

Wanneer ter hoogte van Egge(r)tingen (Kortessem) op 11 mei omstreeks 08u00 een Duitse vliegtuig vijf bommen lost op colonnes vluchtende militairen, die zich langs de steenweg Tongeren – Hasselt (N20) naar het westen begeven, missen de bommen hun doel. De bommen komen terecht in de buurt van de Rijkswachtpost van Egge(r)tingen waar de Brigadecommandant, Opperwachtmeester Louis Claeskens, samen met de twee hulprijkswachters August Awouters en Hendrik Ramaekers naar buiten stormen om dekking te zoeken in hun zelf gegraven schuilplaats. Eén bominslag velt de drie rijkswachters, Opperwachtmeester Claeskens en Hulprijkswachter Hendrik Ramaekers werden op slag gedood, Hulprijkswachter August Awouters werd nog naar Zammelen gebracht waar hij één dag later overleed aan zijn verwondingen. (Bron: https://18daagseveldtocht.be/rijkswacht ... ijkswacht/).

- DURSIN Léon Louis, brigadier 160/5828 (°14/03/1900, Bouffioulx), aanvullend rijkswachter bij de brigade Verviers, gesneuveld in Doornik op 16/05/1940 bij een luchtaanval

- LAMBERT Jules Victor, soldaat 126/68584 (°04/03/1906, Treignes), aanvullend rijkswachter bij de brigade Verviers, gesneuveld in Doornik op 16/05/1940

- VAN DEN BERGHE César, brigadier 166/5933 (°05/07/1901, Lembeke), aanvullend rijkswachter bij de brigade Eeklo, gesneuveld in Frévent (FR) op 20/05/1940 bij een vuurgevecht met Duitse pantserwagen nabij het station van Frévent (FR) (andere bronnen spreken van een luchtbombardement)

Groeten,
Bram

Bronnen:
- www.18daagseveldtocht.be
- www.wardeadregister.be
Plaats reactie

Terug naar “De Rijkswacht - la Gendarmerie”