Rijskwacht gebouw van Ieper.

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Rijskwacht gebouw van Ieper.

Bericht door Paddy »

Geplaatst: 28 Apr 2010 20:27
Snaaip schreef:De geschiedenis van Ieper voor het aanbouwen van de infanteriekazerne (kort).
Wanneer precies ontstond bestaan heel wat discussies. Maar we zullen het jaartal 1200 nemen toen Ieper begon te bloeien vanwege de lakennijverjeid. Deze werd zodanig populair (in de verste hoeken van Europa) waardoor de Britten wol begonnen te leveren om de grote tekorten aan wol te bijstaan. De stad zelf begon dan ook uit de muren te barsten waardoor er vijf parochies ontstaan. Echter in november 1383 vielen de Britten samen met de Gentenaren de stad aan. De Ieperlingen konden de stad behouden en met de Franse steun (dat later arriveerden) won de Ieperlingen de strijd. Maar de Britten, die gaven niet op en sloten de aanvoer wol. Ieper zou vanaf nu enkele eeuwen lijden. De parochies rondom werden vernietigd tijdens het beleg. Maar ook de stad bleef niet gespaard. Heel wat muren, huizen etc. zijn vernield en er was geen geld om alles te herstellen. Want de stad verdiende weinig. Er zullen nog eens allerlei pesten ontstaan, waardoor het dodental snel stijgt en de burgerbevolking snel zou dalen.

In de 17de eeuw bezette de Franse troepen van Lodewijk XVI de stad Ieper. De beroemde architect Vauban kreeg de opdracht om Ieper grondig te laten verdedigen. Zijn plan was om rondom de stad stevige muren te bouwen (trouwens, het waren toen Bourgondische muren) met kazematten. Hij liet alle torens verlagen en de kantelen werden verwijderd. Bovendien zou een aarden wal achter de muren met kazematten de muur laten verdikken van +/-1meter dik naar +/-10 tot +/-20 meter. Voor de hoofdwal zou een voorversterking aangelegd worden die ook functie zou doen als dam. Waarom als dam? Vauban wou rondom de stad "Innondations" aanleggen, gebieden onder water. Maar niet overal kon dit, waardoor er ook vier hoornwerken en een verstevigde stad ontstond.

Echter in 1713 kregen de Oostenrijkers (onder bevel van Jozef II) de stad in handen na onderhandelingen. Jozef II was een meester dat maar dacht aan zijn eigen land. De Ieperse muren zouden voor hem te kostelijk zijn waardoor hij de muren niet meer onderhouden en zelfs begon af te breken. Echter zou hij enkele delen terug opbouwen.

Om uiteindelijk naar ons onderwerp te gaan, konden de Hollanders de stad in handen krijgen. Dit gebeurde in 1815 na Waterloo. Zij zullen Ieper terug versterken door nieuwe gebouwen te bouwen, zoals Kruitmagazijnen (waarvan nog eentje bestaat) en andere militaire gebouwen....

Word vervolgd....
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: Rijskwacht gebouw van Ieper.

Bericht door Paddy »

Snaaip schreef:De Nederlanders zouden dus uiteindelijk nieuwe gebouwen bouwen. Ten zuiden van de stad zouden op de funderingen van een oude Franse kruitmagazijn, een nieuwe kruitmagazijnen worden gebouwd. Deze bevond zich op een oefenterrein voor de infanterie (de huidige Esplanade) dat sinds 1683 ontstond. De gebouwen waren uniek van bouw. Zo overleefde één gebouw (terwijl de anderen (2) eerder zijn afgebroken) de Eerste Wereldoorlog met wat schrammen en brokstukken.

Nabij dit terrein zouden de Nederlanders een bomvrije infanteriekazerne bouwen. De bouw vond plaats in 1820 t.e.m. 1822. Om even bij te vermelden, de Nederlanders bouwden hun gebouwen in gele baksteen. Vandaar dat je hier en daar in Ieper oude woningen terug zou vinden opgetrokken in gele baksteen. De locatie dat men koos lag tussen het oefenterrein voor de infanterie en de Kieken/vismarkt. Een veertig jaar later zou men wat verderop (tussen de Rijselpoort en de Infanteriekazerne) nog eens een Ruiterschool en Ruiterkazerne bouwen. De plaats waar de infanteriekazerne werd opgetrokken was voordien de locatie waar de Predikheren en de Jezuïeten hun klooster en kerk hadden. Vandaar dat je bij de Infanteriekazerne de Predikherentoren kan terug vinden dat een onderdeel was van de Vestingmuren.

De kazerne was een rechthoekig gebouw met twee verdiepingen (gelijkvloers en het eerste) en een binnenkoer, 8 keukens en 82 slaapkamers. De kazerne bood plaats voor een 2.000 tal manschappen. Het hele complex had een oppervlakte van 9338,125 m². Om toch exacte afmetingen te vermelden, de lengte bedroeg 111,50 meter en de breedte bedroeg 83,75 meter.

Word vervolgd
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: Rijskwacht gebouw van Ieper.

Bericht door Paddy »

Snaaip schreef:De eerste Wereldoorlog

Wanneer België onafhankelijk werd, besloten wij (de Belgen) om geen grenzen te maken tussen de steden en gebieden. Met andere woorden om alle verdedigingswerken (om enkele steden op te noemen: Ieper, Nieuwpoort, Menen, Gent, Maastricht, Brussel, Lanaken, Charleroi,....) af te breken zodat de kosten aan onderhoud verdwijnt. Bovendien zou men niet meer aan de grenzen verdedigen. Men zou zich terug trekken naar de Forten van Antwerpen (wat later - 14-18 - anders zou blijken). Hierdoor begon de afbraak van de vestingen in Ieper, tot België besloot - vanwege financiële redenen - om de afbraken te staken. Hierdoor bleven de wallen en kazematten ten zuiden en ten westen van de stad gespaard maar ook een stukje ten zuid-westen. Gelukkig maar, want tijdens Wo1 en Wo2 konden ze nuttig gebruikt worden. Later zal ik de tijd eens nemen om een andere gebouw voor te stellen dat gebouwd werd in de vestingen en dienst deed tot 1914 als bakkerij door het Belgisch leger.

Maar de afbraak van de vestingen betekende ook niet de afbraak van de militaire gebouwen. Bijvoorbeeld de infanteriekazerne en de ruiterschool bleven. Ieper moest een kazerne hebben. De ruiterschool was één grote prachtige business. Het was zo aantrekkelijk dat zelfs uit alle hoeken van Europa naar de ruiterschool kwamen om te leren.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, lag Ieper in de weg voor de Duitsers. Vier jaar lang zouden de Duitsers de stad bestoken dat bezet werd door de troepen van de Entente. Het zou gauw het symbool worden van de oorlog. De fronten lagen ten noorden, oosten en een stuk te zuiden van de stad. De ruiterschool - dat trouwens verbond werd met talrijke smalspoorwegen in de stad - lag op een wat rustiger gelegen gebied van de stad, maar kwam toch onder vuur te liggen. Het gebouw kreeg functie als verblijfplaats. Wat bomvrij was werd gedeeltelijk vernietigd. Wanneer de oorlog afgelopen raakt, lag het gebouw half erbij neer. Eén van de weinige gebouwen van Ieper in de sectoren Noord, Oost, centrum en zuid dat herkenbaar was. Het gebouw zou uiteindelijk terug opgebouwd worden, maar de toekomst laat het gebouw een andere betekenis krijgen.

Afbeelding
Afbeelding

Legende - Ieper 1919

1: Belfort + Lakenhallen, donkere poort en een originele grenspaal.
2: Nieuwerck
3: St-Maartenskanethdraal met de grafsteen van Robrecht van Bethune + Lapidarium
4: Kloosterpoort
5: Oud Stadshuis
6: Kasselrijgebouw
7: Onze-Lieve-Vrouwgasthuis
8: Huize Biebuyck
9: Ieperlee (Kanaal Ieper-Ijzer)
10: Menenpoort
11: St-Jacobskerk
12: Ijskelder
13: Vleeshuis
14: Vismarkt + Vispoort + Minkhuisje
15: Belle Godshuis (Oud postkantoor)
16: Tempeliershuis
17: Hotel-Museum Arthur Merghelynck
18: St-Pieterskerk
19: Sint-Jansgodshuis + St.-Godelievekapel
20: Houten Huis
21: Saskamer
22: Rijselpoort
23: Plumerzaal
24: Originele gedenksteen van de Antwerpenpoort voor Lodewijk XIV (Menenpoort)
25: Cavalerieschool (Ongeveer de liging)
26: Leeuwentoren
27: Predikertoren
28: Infanteriekazerne
29: St-Niklaaskerk
30: Hospice Nazareth
31: Commonwealth War Graves Commission

Afbeelding
De Kazerne op 5 september 1912....

Afbeelding
....en 4 april 1919.

Word vervolgd
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: Rijskwacht gebouw van Ieper.

Bericht door Paddy »

Snaaip schreef:Wederopbouw van Ieper

De Britten besloten om Ieper niet op te bouwen, maar het als een ruïnestad te laten liggen ter nagedachtenis aan de oorlog. Maar hiermee kwamen de Ieperlingen niet mee akkoord en de wederopbouw begon in 1919. Het zou echter tot 1970 duren tot alles is opgebouwd en hersteld (de vestingen en het kruitmagazijn werden als laatste hersteld in de jaren 1960-1970).

In de zomer van 1919 begon de opbouw van de kazerne. Later werd vast gesteld dat de kazerne daar niet meer ingebracht zou worden maar het gebouw te gebruiken voor de inwoners van Ieper. Ondertussen trokken de dakloze gezinnen van Ieper in alles en nog wat dat onderdak bood, inclusief de kazerne. Maar doorheen de jaren heen ging het aanzienlijk slecht met het gebouw. Het gebouw begon langzaam meer en meer in verval te komen. En wanneer blijkt dat alles te kostelijk bleek te zijn om het gebouw te redden, begon de sloop in 1935. Dit zou het einde betekenen van de 115 jarige infanteriekazerne.

De Rijkswachtsgebouw en het krappe Politiecommissariaat op het Flanders Fields Valley

In 1936 werd besloten om een Rijkswachtsgebouw te bouwen gelegen op de locatie van de kazerne. Het complete complex zou een grond in beslag nemen van ongeveer 9652,18 m². Het gebouw werd gebouwd in een U-vorm met de achterkant (richting het station) in een tuin. Het zou onderdak bieden voor 21 gezinnen van de rijkswacht. Iedere gezin kreeg de kans om en eigen moestuin. In 1936 werd het gebouw afgewerkt waardoor de eerste gezinnen in trokken.

Op 13 juli 2007 heeft de Ieperse Politie haar intrek genomen in gerenoveerde lokalen van het gebouw. In 2007 werd besloten op het Flanders Language Valley een nieuwe commissariaat te bouwen. Het gebouw - Hopice Nazareth - zou dan leeg staan. Maar er gebeurde echter een fout tijdens de ontwerpfase waardoor het gebouw te klein bleek te zijn. Althans, zo gaan de geruchten rond in Ieper. In 2009-2010 nam de Politie het nieuwe gebouw in dienst. Vanwege de tekort aan plaats, bleef de politie in het rijkswacht gebouw. Deze word nu ook gekenmerkt het het logo van de Federale Politie.


Opmerkingen en en bijkomende informatie zijn zeker welkom!
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
johnwifi
Berichten: 5
Lid geworden op: 25 dec 2012 16:42

Re: Rijskwacht gebouw van Ieper.

Bericht door johnwifi »

Ik heb als jonge knaap in de Rijkswachtkazerne van Ieper gewoond, van 1951 tot 1958. Ik heb er mij eerste en plechtige communnie gedaan en heb er uiteraard ook school gelopen
Plaats reactie

Terug naar “De Rijkswacht - la Gendarmerie”