VERCOTAGE en KOPERPOETS

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
larotje
Berichten: 215
Lid geworden op: 05 jun 2011 17:24

VERCOTAGE en KOPERPOETS

Bericht door larotje »

Hallo,

Kan iemand ons misschien wat meer toelichting geven ivm de vercotage (landmacht), bleutage (luchtmacht) en blancotage (zeemacht en MP). Het is een Engels gebruik uit WO I en II dat in den ABL nog in gebruik was ten tijde van de webbing uitrustingen tot de model 71 uitrusting werd ingevoerd. Het zal een bezigheid zijn geweest tot groot vervelen van de dienstplichtigen. Meestal zijn de uitrustingsstukken enkel aan de buitenzijde behandeld, dit zowel voor koppels, rugzakken (klein en groot), patroontassen, kruisriemen, getten, enz

Er bestaan verschillende producten van verschillende merken zoals Sidol, CaVaSeul. Ook de kleuren verschillen enorm zie ABL koppelriemen, heeft dit een betekenis of is het toeval of periode gebonden. Van de tubes bestaan ook de kleuren blauw en wit die kleur is dan aangeduid op de onderzijde van de tube. We nemen aan dat de tubes van een latere periode zijn dan de glazen potten.

Onze vraag, bestaan er ook nog andere producten in de ABL die niet WO II zijn. Wie kan hier iets aan aanvullen, de getoonde modellen zijn uit iemand zijn privéverzameling en zijn NIET te koop. Alle echte info is welkom, liefst met foto.

Mvg,
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
larotje
Berichten: 215
Lid geworden op: 05 jun 2011 17:24

Re: VERCOTAGE en KOPERPOETS

Bericht door larotje »

Nog bijhorende foto's
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
mava105
Berichten: 337
Lid geworden op: 29 sep 2011 10:55
Locatie: Leuven

Re: VERCOTAGE en KOPERPOETS

Bericht door mava105 »

Bij de MP in 1966 gebruikten we gewone witte latexverf voor muren om onze riemen, pistooltas en beenstukken te blancoteren, uitertaard alleen voor dagelijks gebruik. De stukken die dienden voor erediensten en bewaking in het Belgische parlement waren wel met witte blancotage gedaan.
Het voordeel van latexverf was dat je het gewoon met een lauw zeepsopje kon afwassen, en het was terug proper. Hielp dit niet, dan was een extra laagje latex de oplossing.
Na enige maanden was de verflaag echter zo dik, dat je de geweven struktuur van de webbing niet meer kon ziens. Oplossing was dan om die in zeer warm water te laten weken, en dan er de verf met een mes af te schrapen. Heb dat in heel mijn diensttijd mùaar 1 maal moeten doen, en dat was bij het inleveren van mijn uitrusting op einde diensttijd. Deze werkwijze heeft ons in ieder geval veel tijd uitgespaard, en zolang alles maar wit en proper was kwamen er geen klachten van bovenaf.
Gebruikersavatar
steven8560
Berichten: 21
Lid geworden op: 02 aug 2011 11:25

Re: VERCOTAGE en KOPERPOETS

Bericht door steven8560 »

Tijdens mijn dienst in 1978 als RP blancoteerden we met een wit kleurige soort melkachtige vloeistof. Die zat in een glazen flesje met een schroefdop.
Gebruikersavatar
canadian2nd
Sponsor 2022-2023
Berichten: 1863
Lid geworden op: 21 jun 2011 14:07
Locatie: Bachten de Kupe

Re: VERCOTAGE en KOPERPOETS

Bericht door canadian2nd »

Nog een overschotje van tijdens de oorlog. Artikel code HA 12802.
Ze werden geleverd in kartonnen doosjes van 12 stuks.
Zien eruit als stukken zeep.
Iemand een idee hoe dit werd gebruikt ?
Nat maken en inwrijven met schoensmeerborstel ?
Daarna laten drogen en opblinken ?

mvg
Jan
2.jpg
1.jpg
3.jpg
4.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
In memoriam mijn opa Gerard : Soldaat 4 Li 1932-33 / 18d veldtocht (23 Li) / KG gemaakt bij Gent / Eind 1944 : vrijwilliger bij 1005e Tpt Coy / Gesneuveld voor België t.g.v. V2 inslag te Hove op 31-1-1945. I will always remember him ....
Plaats reactie

Terug naar “De Landmacht”