Belgische krijgsmacht: heroprichting 1944-45

Moderators: Exjager, piot1940, Bram1940

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Belgische krijgsmacht: heroprichting 1944-45

Bericht door Paddy »

Belgische krijgsmacht: heroprichting

België is nauwelijks bevrijd of de overheid beslist om haar instellingen nieuw leven in te blazen. Tijdens de winter 1944-45 is het ook de beurt aan het Belgische leger, vaak met de hulp van de militairen die in Engeland hebben gediend. Hoewel veel Belgen bij de Royal air force en de Royal navy vochten, heeft de wederopbouw vooral betrekking op de landmacht.

Op het moment van de ontscheping in Normandië dienen ongeveer 8.000 Belgen in Groot-Brittannië. De Belgische regering, die in ballingschap in Londen verblijft, is tegen die tijd alvast met de wederopbouw van het Belgische leger begonnen. Op 17 januari 1944 ondertekent ze een akkoord met het Britse War office. Daarna komt er een ander met het geallieerde oppercommando. Vanaf de bevrijding van ons land zullen zes fuseliers- en zes pioniersbataljons samengesteld worden, met ter plaatse gerekruteerde kaders en troepen. De fuseliers staan in voor de bewaking van de verbindingswegen. De pioniers treden op als hulptroepen voor de genie. De geallieerden die de situatie (te) positief inschatten, denken dat de oorlog tegen het einde van het jaar voorbij zal zijn. Daarom vragen zij voorlopig geen grotere bijdrage van de Belgen.
Begin september 1944 is België bevrijd. Vrijwilligers stromen toe. Ze komen voornamelijk uit het verzet. Tussen 7 en 11 oktober ontstaan de zes fuseliersbataljons. Het Belgische leger stelt de drie eerste ter beschikking van de Britten, de drie andere gaan naar de Amerikanen. Bij de pioniers gaat het minder snel. Tussen 23 november 1944 en 14 februari 1945 worden slechts vier bataljons opgericht.
In september 1944 zien de geallieerden in dat de oorlog enkele maanden langer zal duren. België moet meer manschappen sturen. Meer dan 53.000 vrijwilligers bieden zich aan. De indiensttreding van de eerste militieklassen brengt het totale aantal manschappen op 91.000. De samenstelling van eenheden gaat verder. De fuseliers vormen het leeuwendeel, met in totaal 57 bataljons. 18 van hen ontstonden na de capitulatie van Duitsland. Hoewel het om tijdelijke eenheden ging, die al even snel werden ontbonden als dat ze waren ontstaan, stelde het geallieerde commando hun inspanningen erg op prijs. Sommige van de compagnieën vochten zelfs in eerste linie of vergezelden de Amerikanen tot in Tsjechoslowakije.
De eenheden die in Engeland werden opgericht, gebruiken de toestroom van manschappen eveneens om de verliezen te compenseren en zich uit te breiden. Het troop commando van kapitein Georges Danloy is de eerste Belgische landeenheid die de strijd herneemt, eerst in Italië in 1943 en daarna op de Adriatische Zee. Nadat het meehielp aan de vrijmaking van de Schelde telt ze nog slechts een honderdtal militairen. Het troop keert terug naar Groot-Brittannië met voldoende rekruten om een bataljon te vormen. Vanaf 15 mei 1945 gaat dit bataljon als regiment commando door het leven.
Tussen juni en september 1944 onderscheidde het SAS-Eskadron Parachutisten (Special Air Service) van kapitein Edouard Blondeel zich in Frankrijk en België. Het telt slechts 120 militairen, maar ook hier stromen de vrijwilligers toe. De eenheid vestigt zich in Tervuren, waar de anciens beginnen met de opleiding van een deel van de jonge rekruten. De andere vertrekken voor een opleiding naar Engeland. De Slag om de Ardennen zorgt voor vertraging gezien de anciens aan de gevechten moeten deelnemen. Zij krijgen jeeps met mitrailleurs ter hunner beschikking. In maart 1945 telt de eenheid voldoende personeel om een klein bataljon te vormen onder de naam SAS-regiment. Het strijdt in Nederland en Duitsland.
De Belgische 1ste Gemotoriseerde Groepering, die doorgaans de Brigade Piron wordt genoemd, beschikt over een bescheiden aantal manschappen. Een Britse brigade telt drie infanteriebataljons. Kolonel Piron daarentegen heeft het bevel over slechts drie motor units, die nauwelijks groter zijn dan een compagnie. Hij beschikt wel over meer steunelementen dan in een brigade gebruikelijk is: een batterij veldartillerie, een eskadron pantserwagens en een geniecompagnie. In december 1944 verlaat de Belgische groepering het front. De steuneenheden gaan zelfstandig opereren en op hun beurt in omvang toenemen.

Volgehouden inspanning


De geniecompagnie is in Heist gelegerd. Op 20 december verandert zij in een bataljon. Het treedt op als steuneenheid van het 1ste Britse Korps, dat in Holland en Duitsland zal dienen. Iets later ontstaan nog drie extra geniebataljons. De artilleristen vormen het 1ste Regiment Veldartillerie en de cavaleristen van het Eskadron Pantserwagens het 1ste Regiment Huzaren. Dit zal later de naam krijgen van 1ste Regiment Gidsen. Al die eenheden zullen later na de oorlog deel uitmaken van het nieuwe Belgische leger.
De drie motor units veranderen in bataljons. De Belgische groepering wordt de 1ste Infanteriebrigade. Zij heeft dezelfde organisatie en hetzelfde aantal manschappen als haar Britse equivalent. In de lente van 1945 keert ze terug naar het front, nog altijd onder het bevel van Jean Piron, die de titel van brigadegeneraal krijgt.

De Belgen gaan maar door. Nieuwe onderhandelingen met de Britten leiden tot de oprichting van vijf extra infanteriebrigades. De eerste ziet het daglicht in januari 1945. Na een opleiding van ongeveer veertien dagen vertrekt ze naar Noord-Ierland. Hier zet ze haar vorming gedurende zes maanden verder. Twee andere ontstaan in maart, een derde in mei en de laatste in juni. Ze vertrekken allemaal naar Noord-Ierland. Na hun opleiding nemen ze deel aan de bezetting van Duitsland. Na de oorlog vormen ze de ruggengraat van het Belgische leger. Op 30 oktober 1944 opent in Tervuren een infanterieschool haar deuren voor de vorming van jonge gegradeerden die nodig zijn voor de begeleiding.
De geallieerden doen ook een beroep op de Belgen om verschillende gespecialiseerde eenheden op te richten: compagnieën autotransport, spoorwegtroepen, een korps voor bosexploitatie, een compagnie elektromechanici en zelfs een compagnie mariniers voor het besturen van binnenschepen. Na de oorlog worden sommige eenheden al snel ontbonden. De andere ondergaan een hergroepering om aan de noden van de nieuwe Belgische krijgsmacht te beantwoorden.
We kunnen niet over de heroprichting spreken zonder de ontmijners te vernoemen. Na de oorlog liet de bezetter tal van mijnen en valstrikken achter, vooral langs de kust. In de Ardennen is de situatie gelijkaardig. Vanaf februari en maart 1945 nemen twee nieuwe ontmijningsbataljons die taak op zich. Het 1ste, dat gelegerd is in Marche-en-Famenne, neemt de Ardennen voor zijn rekening. Het 2de heeft Brugge als uitvalsbasis en opereert aan de kust. Het aantal manschappen dunt uit naarmate de situatie verbetert. Op 31 december 1945 wordt het 1ste bataljon ontbonden. Het 2de op 15 juni 1946. Twee compagnieën van de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (Dovo) vervangen hen. Tot in juli 1948 schakelen de ontmijners 41.895 ton explosieven uit. Hierbij komen 94 mensen om het leven en vallen 233 gewonden. Zestig jaar later is het aantal manschappen bescheidener. Toch is Dovo alom aanwezig en geniet de dienst internationale faam.

[link2]Bron,http://www.mil.be/vox/subject/index.asp ... 2&MENU=476[/link2]
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: Belgische krijgsmacht: heroprichting 1944-45

Bericht door Paddy »

De prentkaarten die in de eerste maanden van de Bezetting van Duitsland richting België werden gezonden getuigen van weinig respect voor de verslagen vijand.

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding Afbeelding

Afbeelding
one_O_five schreef:Of die kaarten een gebrek aan respect tonen of niet laat ik in het midden, dat moet iedereen voor zich uitmaken, in ieder geval is dat wel een staaltje van de realiteit zien en in humor verwerken.
Ik heb nog de verhalen gehoord van collega's die als jonge sergeant dat alles meegemaakt hadden en het klopt ook dat toen "Der Fritz" al wat hij kon missen verkocht voor "etwas zum fressen" ...
Volgens kwatongen werden de vrouwen niet verkocht, alleen verhuurd.
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
LEO
Berichten: 207
Lid geworden op: 29 mei 2011 15:44

Re: Belgische krijgsmacht: heroprichting 1944-45

Bericht door LEO »

Ik moet one_O_Five bijtreden. Ook ik hoorde verhalen van mijn vader die met de US C.I.C. in Duitsland was na de Duitse capitulatie. Geen verhalen waar je als overwinnaar fier moet op zijn.
Ook van een werkmakker die tot de eerste lichting van het Belgische Leger behoorde na de oorlog. Kreeg zijn opleiding in Ierland en regelrecht naar Duitsland als bezettingstroepen. Schandalig hoe hij lachend vertelde dat je met een moeder naar bed ging voor een stukje chocolade en wat eten voor de kleine. De Belgen (en waarschijnlijk de anderen ook) waren meesters in het plunderen van wat er nog was overgebleven van Duitse bezittingen. Het werdt zelfs met legercamions naar België gevoerd. Heel heldhaftig hoor.
Yente
Berichten: 1646
Lid geworden op: 29 mei 2011 12:48
Locatie: Schrenkelsgat

Re: Belgische krijgsmacht: heroprichting 1944-45

Bericht door Yente »

Walgelijk dat verhaal van die moeder met kind!
Het plunderen is ook erg maar dat kan in enigsinds nog begrijpen want dat deden de duitsers ook hier.
En ze zullen gedacht hebben van nu is het onze beurt...
Mvg Yente
Gezocht: WO1/WO2 militaria van Duffel en Sint Katelijne Waver
Gebruikersavatar
Paddy
Berichten: 7570
Lid geworden op: 28 mei 2011 10:25
Locatie: Dendermonde, Idiot Trench
Contacteer:

Re: Belgische krijgsmacht: heroprichting 1944-45

Bericht door Paddy »

Zonder woorden

Afbeelding
Greetings from a Little Gallant Belgian
Patrick De Wolf
Militaria-Ruilbeurs Hangar 42 Dendermonde,http://www.facebook.com/Hangar42Militaria
There is a very fine line between "hobby" and "mental illness".
Plaats reactie

Terug naar “De Bevrijding - la libération”